perjantai 13. joulukuuta 2019

Lucia päätyy ryöstetyksi

Sahramintuoksuista Lucian päivää kaikille!

Viime vuonna metsästin joulukirjakalenteriimme Lucian päivä -aiheista suomenkielistä lastenkirjaa. Voin sanoa, että se ei ollut helppoa.

Lopulta sain vihin Irmelin Sandman Liliuksen kirjasta Rasse Rask ja ryöstetty Lucia. Onnistuin tilaamaan sen nettiantikvariaatista. 

Ruotsinkielisiä kuvakirjoja Lucia-aiheesta on jonkin verran olemassa, mutta suomenkielisiä on huomattavasti vaikeampi löytää. Tietysti tämäkin on alun perin ilmestynyt ruotsiksi.



Teos alkaa sovinnaisesti. On Lucian päivän ilta Hangossa. Ihmiset ovat kerääntyneet kaupungintalon ulkopuolelle katsomaan Luciaa, joka neitoineen astuu kaupungintalon parvekkeelle.

Sitten alkaa tapahtua. Hirmuinen merirosvokapteeni Krapu ryöstää Lucian ja vie tämän laivalleen. Kaupunkilaiset eivät yrityksistään huolimatta onnistu estämään kidnappausta. He jäävät satamaan tuijottamaan, kun merirosvolaivaa kiitää merelle Lucia mastolyhtynä loistaen.

Rasse Rask on pikkuinen poika, joka perheineen katselee Luciaa televisiosta. Kun Lucia ryöstetään, Rasse hyppää vihreän, lentävän hevosensa Viherhännän selkään ja säntää apuun.

Lucia — oikeasti Isadora Lehtokara — on kuitenkin saanut jo auttajan itselleen. Merirosvolaivan perämiehellä Horatius Simpalla on tarjota ryövätylle neidolle eväitä, lohduttavia sanoja ja pakosuunnitelmakin.

Jos kirja päättyisi sovinnaisesti, Lucia pelastettaisiin ja hän palaisi parvekkeelle vilkuttamaan ihailevalle kansalle. Niin ei kuitenkaan käy tässä kirjassa. Lucialla on aivan erilaiset suunnitelmat tulevaisuudelleen — itse asiassa aika hatarat suunnitelmat, mutta kotiin hän ei enää palaa. Poloinen taitaa kärsiä Tukholman syndroomasta.

Autettuaan perämiehen ja Lucian pakoon Rasse Rask ja Viherhäntä palaavat Itäsatamaan. Ihmiset seisoskelevat siellä edelleen.

"— Hyvä, että pelastitte ainakin kruunun, niin ettei kaupungin tarvitse ostaa ensi vuodeksi uutta."

Rasse Rask ja ryöstetty Lucia ei ole ihan tavanomainen lastenkirja. Ote on melko taiteellinen ja vähän anarkistinen. Kuvituksena on toisaalta värikkäitä koko sivun maalauksia ja toisaalta mustavalkoisia piirustuksia sekä mustavalkoista sarjakuvaa.

Itse pidän tällaisista virkistävistä poikkeuksista. Vaikka viisivuotiaani sanoi pitävänsä kirjasta, oli hän vähän hämillään. On vaikea arvioida, minkä ikäisille kirja on ajateltu.


Irmelin Sandman Lilius (teksti ja kuvat): Rasse Rask ja ryöstetty Lucia
Ruotsinkielinen alkuteos: Rasse Rask och bortrövade Lucia
Suomennos: Raija Jänicke
Kustantaja: Tammi 2004


VINKKI

Alakouluikäiselle sopii Lucian päivän lukemiseksi Tuula Korolaisen kirjoittama ja Kristiina Louhen kuvittama Lyhtykujan Lucia (Tammi 2004). Kirja kertoo koulun Lucia-juhlaan valmistautuvasta Annasta. Mutkia on matkassa ennen kuin Anna pääsee astelemaan koulun käytävää kynttiläkruunu päässään. 

Jos ruotsinkielellä lukeminen ei tuota ongelmia, Erika Eklund Wilsonin Lucia med Hallon (Bokförlaget Hegas AB 2016) on kiva kirja Lucian päivän kierrokselle lähtevistä ystävyksistä Lisasta ja Tyrasta. Luciana loistaa Hallon-hevonen. Värikkäästi kuvitettu lastenromaani kuuluu helppolukuisten kirjojen Läsnyckel-sarjaan ja sopinee parhaiten alakouluikäisille. Luin kirjan viime vuonna silloiselle nelivuotiaalleni, ja hyvin tarina upposi häneenkin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti