Entisinä aikoina kun terva oli vielä merkittävä vientituote, jossain Kainuun sankoissa metsissä asusti tervatonttujen suku. Tervatonttujen käsittelyssä männyt kaatuivat ja paloivat miilujen hehkussa tervaksi, Pohjolan mustaksi kullaksi.
Päivi Honkakosken kirjoittamassa ja Ludi Wangin kuvittamassa kirjassa Tervatonttujen joulu tervatontut on laitettu kohtaamaan joulutontut. Tervanpolton kulta-aikoina joulutonttuja tuskin oli oikeasti vielä keksitty, mutta sadussa kaikki on mahdollista.
Päähenkilö on pieni tervatonttu Toivo, joka on tavattu aiemmin kirjoissa Tervatonttu Toivo (Nordbooks 2014) ja Tervatonttu Toivo ja kadonnut isoisä (Nordbooks 2015).
Tervatonttujen joulu -kirjassa itse Joulupukki tarvitsee tervatonttujen apua. Pukin uusi reki kaipaa tervausta ennen joulun lahjakierrosta. Isoisä hälytetään apuun ja Toivo pääsee isoisän mukaan Lapin matkalle.
Matkalla Toivolle on vähällä käydä hullusti, kun hän eksyy pimeään, öiseen metsään.
"Jostakin kuului susien ulvontaa. Pakkanen kiristyi. Toivo hytisi pelosta ja kylmästä."
Lopulta saavutaan onnellisesti Korvatunturille. Toivolle on elämys nähdä porot, Joulupukin lahjaverstas, postitoimisto ja tietysti itse Joulupukki. Parasta taitaa kuitenkin olla koiravaljakkoajelu tunturin laelle katsomaan revontulia. Mieleenpainuva kokemus on myös hetki saamelaismiehen kodassa tämän joikatessa kotaan taianomaisen tunnelman.
Jännittävän matkan jälkeen Toivo ja isoisä ennättävät takaisin kotiin juuri parahiksi jouluksi. Tervatonttujen joulu on täynnä perinteitä. Saunotaan, leikitään piirileikkejä kuusen ympärillä, nautitaan runsas jouluateria ja käydään sytyttämässä kynttilöitä hautausmaalle.
Ilta huipentuu Joulupukin saapumiseen. Toivo ja Pukki ovatkin jo vanhoja tuttuja. Pukki kehuu uuden rekensä luistavan hienosti. Kiitos tervatonttujen, lahjat saadaan perille tänäkin jouluna.
Kirjailija Päivi Honkakoski on oululainen balettikoulun johtaja, joka omien sanojensa mukaan kirjoittaa satuja harrastuksenaan [1]. Hän on kuitenkin tuottelias satukirjailija, jolta on ilmestynyt useita lastenkirjoja. Lisäksi hän on kirjoittanut paljon satuja muun muassa televisioon ja päiväkotien käyttöön.
Nuoren kiinalaissyntyisen, Oulussa asuneen taiteilijan Ludi Wangin kuvitus herättää tervatonttujen Kainuun ja joulutonttujen Lapin eloon tarkasti ja uskottavasti.
Suomalaisia perinteitä esittelevä tervatonttu Toivo valloittaa maailmaa. Toivosta kertovia kirjoja on käännetty jo ainakin venäjäksi, kiinaksi, englanniksi ja japaniksi.
Lisää tietoa tervatonttu Toivosta, tervanpoltosta sekä kirjan teosta ja tekijöistä löytyy Toivon omilta kotisivuilta. Itseäni kiinnosti lukea, kuinka valtavasti taustatyötä kirjailija ja kuvittaja olivat tehneet saadakseen satukirjan faktat kohdilleen.
Tervanpolttoon liittyvistä talvisista töistä haettiin tietoa Turkansaaren ulkomuseosta ja Pohjois-Pohjanmaan museosta, josta muuten kyseisen kirjan ostin.
Taustatyötä tehdessään kirjailija kävi Lapissa, Kemin lumilinnassa, Joulupukin kammarissa ja pääpostissa Rovaniemellä, Saamelaismuseossa ja luontokeskus Siidassa Inarissa, ametistikaivoksella Lampivaarassa ja koiravaljakkoajelulla Rukalla. Kirjanteko kuulostaa hauskalta!
Tonttujen joulunvieton esikuvaksi kelpasi kirjailijan oma joulunvietto, sillä se sujuu hyvin perinteisesti.
Päivi Honkakoski: Tervatonttujen joulu
Kuvitus: Ludi Wang
Kustantaja: Nordbooks 2016
VIITTEET
[1] Jussi Korhonen: Ajaton tonttukirja opettaa perinteitä. Seura 5.11.2014.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti