maanantai 2. joulukuuta 2019

Joulupukin koira joutuu seikkailuun

Onko joulupukilla koiraa? Ja mitähän rotua se on? 

Henna Ryynäsen esikoiskuvakirjassa Jouluinen Myry — Lennokas joulutarina seikkailee joulupukin koira Myry. Touhukas ja avulias Myry on piirretty suomenpystykorvaksi.



Kun joulupukki jouluaattona suhahtaa lahjojenjakokierrokselleen uudella sähkökäyttöisellä hiilikuitureellään, Myry saattelee reen matkaan pihan korkeimman lumikasan päällä haukkuen.

Ongelmia on heti luvassa, sillä pukin reestä putoaa paketti, eikä kukaan huomaa mitään — paitsi Myry. Myryn on siis pelastettava paketti ja toimitettava se pukille pikimmiten. Sen enempää ajattelematta Myry ryntää metsään. Paketti löytyykin metsän reunasta kovaonnisen harakan päähän kiilautuneena.

Juustoa rakastavasta Harakka Huttusesta Myry saa oivan apulaisen paketinpalautusmatkalle. Lumisade on sekoittanut koiran suuntavaiston, mutta harakalla on puhelin ja karttasovellus. Niiden avulla luulisi löytävän Hiippavuoren kylän, josta pukki aina aloittaa matkansa.

"Vaikka Myryä ja Harakkaa ei erityisemmin huvittanut astua syvemmälle metsään, ajatus siitä, että joku jäisi ilman joululahjaa, sai Myryn rohkaistumaan.
   — Hyppää selkään, nyt mennään! se urahti."

Metsässä on pimeää ja aika kammottavaa. Tuntuu kuin joku seuraisi kaksikkoa. Puiden takaa välkehtii vähän väliä kaksi kiiltävää silmää. Kaverukset pitävät kiirettä pysyäkseen maailman nopeimman miehen perässä ja päästäkseen pois hämärästä metsästä.

Ihme ja kumma, kaksikko ennättää ajoissa Hiippavuoren kylään ja yhyttää jussipaitaan pukeutuneen joulupukin. Puolin ja toisin ollaan yllättyneitä, kun metsässä seuranneen hirviön arvoitus selviää, ja kun pukki kertoo kenelle pudonnut paketti on tarkoitettu.

Jouluinen Myry aloittaa Myrystä kertovan kirjasarjan. Henna Ryynänen on oululainen kuvittaja ja graafikko, joka on aiemmin kuvittanut mm. oppikirjoja ja lasten tietokirjan Minne sähkö meni? — Anni ja Aleksi selvittävät (teksti Tiina Sarja & Mikko Posio, Kustannus-Mäkelä 2018). Jouluinen Myry on hänen ensimmäinen oma tarinansa.

Mukava, moderni kuvakirja oli tyttäreni mieleen. "Äiti, onko tämä kirjastosta?" hän kysyi selaillessaan kirjaa luettuani sen hänelle. Myönnettyäni hän puuskahti: "Äää, mä olisin halunnut, että se olisi meidän oma. Mä haluaisin lukea tätä jouluna ja aina."

Itse kiinnitin huomiota tonttujen suippoihin korviin. Ei kovin suomalainen näky. Tuli mieleen, että ehkä kirja on ajateltu suoraan myös vientituotteeksi. Joulupukki violetin ja harmaansävyisessä jussipaidassaan ja kellertävän vihreissä ruutuhousuissaan ei kylläkään muistuttanut kovinkaan paljon perinteistä länsimaista punanuttu-pukkia. Myssy oli sentään punainen, muttei mikään hiippalakki. 

Sinänsä perinteisen joulukuvaston uudistaminen on tervetullutta ja raikasta. Joulupukki näytti hyvältä, mutta niitä suippoja korvia oli vähän vaikea sulattaa.

Myryn ystäville on ladattavissa ilmaiseksi kaksi Henna Ryynäsen piirtämää värityskuvaa täällä.

 
Henna Ryynänen (teksti ja kuvat): Jouluinen Myry — Lennokas seikkailu
Kustantaja: Tammi 2019

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti