tiistai 24. joulukuuta 2019

Rauhallista joulua Koiramäen joulukirkon myötä


Jouluaatto on vihdoin täällä. Haluan toivottaa kaikille lukijoille oikein hyvää ja rauhallista joulua!

Tämänpäiväisessä kirjassa pääsemme joulukirkkoon Koiramäen väen mukana. Kyseessä on Mauri Kunnaksen kuvakirja Koiramäen joulukirkko.




On vielä ihan hämärää, kun Koiramäen väki kiitää kohti joulukirkkoa kahdessa reessä. Lumi narskuu ja aisakellot helkkää, aivan kuten perinteiseen käsitykseen vanhanajan joulukirkkomatkasta kuuluukin.

Väki sulloutuu keskiaikaiseen kivikirkkoon, joka on niin vanha, ettei kukaan taida tarkalleen tietää sen ikää. Kirkossa miehet ja naiset istuvat eri puolilla käytävää, kuten ennen vanhaan oli tapana.

Mauri Kunnas kuvaa vanhanajan joulukirkon sisältöä ja tapahtumia. Tyttäreni oli kirjan alussa innoissaan, ja sanoi toivovansa, että pääsisi joulukirkkoon. Mutta sitten kirjassa todettiin, että joulukirkko kestää aika kauan. Silloin tyttäreni pyörsi sanansa: ”En mä sitten sinne halua, jos se kestää pitkään.”

Kirkonmenojen aikana päivä on jo ehtinyt valjeta ja kotimatka alkaa. Reet kisaavat, kuka ehtii ensin kotiin. Kotona voi sitten hyvillä mielin aloittaa joulun vieton.

Mauri Kunnas teki kirjan alun perin tukeakseen tuhopoltossa pahoin vaurioituneen Tyrvään Pyhän Olavin kirkon korjausta. Kirjan tuotto lahjoitettiin kirkon jälleenrakennustyöhön. Kuvituksessa Koiramäen joulukirkko kuvataan sellaisena kuin Pyhän Olavin kirkko oli ennen tuhopolttoa.

Olen käynyt kirkossa muutaman kerran, ja muistan miten valtavan järkyttävä oli uutinen sen tuhopoltosta. Jälleenrakennus eteni huomattavasti nopeammin kuin olin osannut kuvitellakaan. Kirkko sai uuden perinteiseen tyyliin tehdyn paanukaton ja uudet maalaukset, jotka ovat Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan käsialaa.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko kesällä 2011

Tyrvään Pyhän Olavin kirkon saarnastuoli kesällä 2011

Tyrvään Pyhän Olavin kirkon interiööriä kesällä 2011


Mauri Kunnas: Koiramäen joulukirkko
Kustantaja: Otava 1997

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti