tiistai 3. joulukuuta 2019

Susanna - tavallisen erilainen tyttö

Tyttäreni puheissa on viime aikoina esiintynyt pyörätuolissa oleva mielikuvitusystävä. Olen varma, että yhtenä innoittajana hahmoa luotaessa on toiminut Jeanne Willisin kirjoittama ja Tony Rossin kuvittama kirja Susanna nauraa. Halusin esitellä kirjan tänään, kun vietetään kansainvälistä vammaisten päivää.


Susanna on kuin kuka tahansa pieni tyttö. Kirjassa hänestä nähdään tuokiokuvia monenlaisissa puuhissa ja eri tunnetilojen vallassa. Susanna nauraa, keinuu, tanssii, istuu isän olkapäillä, pyörii leikkipuiston karusellissa, ratsastaa, maalaa jne.

Susanna on kiltti ja joskus tuhma. Hän on iloinen ja välillä surullinen. Susanna vaikuttaa aivan tavalliselta tytöltä. Viimeisellä sivulla paljastuu kirjan yllätys: Susanna istuu pyörätuolissa.

Muistan, kuinka hämmästynyt olin ensimmäisellä lukukerralla. Jouduin palaamaan taaksepäin ja katsomaan, miten Susanna muka pystyy tanssimaan tai pyörimään puistossa karusellissa. Vastaus löytyy kuvista, vaikken aluksi huomannutkaan katsoa kuvia siltä kannalta, että Susanna olisi liikuntavammainen.

Kannatan lämpimästi kaikkia lastenkirjoja, jotka tuovat näkyväksi erilaisuutta. Yleensähän on niin, että ne "erilaisetkin" lapset ovat loppujen lopuksi hyvin samanlaisia kuin muutkin.


Jeanne Willis: Susanna nauraa
Kuvitus: Tony Ross
Englanninkielinen alkuteos: Susan Laughs
Suomennos: Atso Mäkelä
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä Oy 2000


VINKKI

Tässä muutama muu kansainväliseen vammaisten päivään sopiva lastenkirja:

Tuula Kallioniemi - kuv. Terese Bast: Neljä muskelisoturia. Karisto 2018.
  • Kuvakirja, jonka päähenkilö on downin syndromaa sairastava poika.

Heini Saraste & Kalle Könkkölä - kuv. Väinö Heinonen: Voihan vammainen - Lasten kuvasanakirja vammaisuudesta. Into 2017.
  • Tietokirja, jossa tehdään lapsentasoisesti tutuksi erinäisiä vammoja ja niihin liittyviä asioita ja käsitteitä.

Marianne Kulmala - kuv. Kirsi Tapani: Saku, spesiaali lapsi. Aivoliitto ry 2014.
  • Vertaistukea tarjoava kirja asperger-diagnoosin saaneesta pojasta. Kaksiosaisen kirjan ensimmäisessä, lapsen ja vanhemman yhdessä luettavassa osassa seurataan selkokielellä Sakun päivää. Toinen osa on tarkoitettu vanhemmille, ja siinä Sakun äiti kertoo kokemuksiaan aspergerin oireyhtymää sairastavan lapsen äitinä.

Marianne Kulmala - kuv. Kirsi Tapani: Rufus, spesiaali lapsi. Aivoliitto ry 2015.
  • Edellisen kaltainen kaksiosainen selkokirja. Päähenkilöllä Rufuksella on Touretten oireyhtymä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti