maanantai 16. joulukuuta 2019

Nukkekodin Nelli joutuu pelastusretkelle

Yksi lapsuuteni parhaiten mieleen jääneistä joulukirjoista on Faith Jaquesin Nukkekodin Nellin joulu. Riemukseni se löytyi vielä vanhempieni kirjahyllystä.



Pieni puinen nukkeneiti valmistautuu viettämään joulua yhdessä ystävänsä karhuherra Elmerin kanssa. Kaikki on valmista, vain joulukuusi puuttuu, sillä Elmeri on luvannut tuoda kuusen. Elmeriä ei vaan ala kuulua. Nelli tietää, että lapset veivät Elmerin mukaansa kauppa-asioille, mutta miksei Elmeri ole palannut, vaikka kaupat ovat jo kiinni. Nelli on huolissaan.

Kun Elmeri ei ole ilmaantunut vielä seuraavana aamunakaan, päättää Nelli lähteä etsimään sitä. Nelli on kooltaan pikkiriikkinen, nukkekodin nukke. Sille on valtava ponnistus selvittää tiensä kaupalle. Jalkakäytävällä se on vähällä tulla tallotuksi ja autotien ylittäminen tuntuu lähes ylivoimaiselta. Onneksi Nelli on nokkela nukke, eikä luovuta helposti.

Se saapuu vihdoin kauppaan ja äkkää Elmerin istumassa ylähyllyllä vihannesvaa'an vierellä. Ihmisvilinässä pelastusoperaatioon ei auta ryhtyä. Vasta kaupan sulkeuduttua se uskaltaa huutaa Elmerille. Mutta kuinka Elmeri saadaan alas? Se on aika kömpelö karhu. Vaivalloisten vaiheiden kautta Elmeri selviää takaisin maankamaralle.

Kaiken kokemansa jälkeenkään se ei ole unohtanut lupaustaan joulukuusesta ja kerää sylinsä täyteen kuusenoksia. Ulkona on alkanut sataa lunta, ja Nellille lumessa kahlaaminen on uuvuttavaa. Onneksi Elmerikin osaa olla nokkela tarvittaessa. Tyhjästä taatelilaatikosta muodostamassaan pulkassa Elmeri vetää pelastajansa kotiin.

"Nelli touhusi ja hääräsi onnellisena päästyään taas kotiin. Elmeri asetteli kuusenoksat pöydälle pullonkorkkiin, ja Nelli kiinnitti niihin kultaisia tähtiä.
   — Oikea joulukuusi! Nelli henkäisi aivan haltioissaan.
   Elmerinkin kasvot säteilivät. — Saamme viettää joulun yhdessä hän sanoi. — Kuinka urhea sinä olitkaan tullessasi pelastamaan minua, Nelli!"

Kirja on kaunis jouluinen kuvaus ystävyydestä, rohkeudesta ja itsensä voittamisesta.

Parasta kirjassa on kuvitus. Pikkutarkat kuvat kuvaavat meidän maailmaamme lilliputin näkökulmasta. Perspektiivi on harvinainen ja siksi niin kiehtova. Erityisesti nukkekodeista kiinnostuneille kuvat ovat elämys.


Faith Jaques (teksti ja kuvat): Nukkekodin Nellin joulu
Englanninkielinen alkuteos: Tilly's Rescue
Suomennos: Maria Mikkola
Kustantaja: Otava 1981 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti