keskiviikko 20. heinäkuuta 2022

Mid-year Book Freak Out Tag 2022


Yli puolet tästä vuodesta on jo eletty. Päätin, että nyt olisi juuri oikea aika tehdä Mid-year Book Freak out Tag. Vuosien varrella olen bongannut tämän haasteen ties kuinka monesta kirjablogista. En ole oikein selvillä sen alkuperästä, ja huomasin, että siitä oli hieman toisistaan eroavia versioita. Tässä on meidän versiomme.

Teimme tämän yhdessä kahdeksanvuotiaan tyttäreni S:n kanssa. Me molemmat vastasimme omasta puolestamme. S:n vastauksista paistaa tuore poni-innostus. Hän oli kesäkuussa heppaleirillä, ja viikossa hänestä sukeutui täysverinen heppatyttö.


1. Paras tähän mennessä lukemasi (tai sinulle luettu) kirja tänä vuonna?

S: Mysteerijengi — Kirjaston kiusanhenki [kirjoittanut Juha-Pekka Koskinen, kuv. Saana Nyqvist, esitelty täällä]

Äiti: Olen lukenut paljon loistavia kirjoja, mutta ehkä nostan tähän Helena Ruuskan kirjoittaman Mary Gallen-Kallelan elämäkerran Olisit villiä villimpi. En ole koskaan ennen lukenut yhtä hyvin ja kiinnostavasti kirjoitettua elämäkertaa. Vaikka teos on pitkä, se piti otteessaan, ja oli vaan pakko lukea eteenpäin.

2. Paras tähän mennessä lukemasi jatko-osa tänä vuonna?

S: Lemmikkilekuri-sarjan Ystävä pulassa [kirjoittanut Darrell & Sally Odgers]. Se kertoo eläinlääkäri Jaanasta ja sen eläinavustajasta Nappi-koirasta. Tässä kirjassa ne auttavat tammaa synnytyksessä.

Ä: Tykkäsin Eve Hietamiehen Numeroruuhkasta, joka on neljäs osa Antti ja Paavo Pasasen elämää seuraavassa sarjassa. Lastenkirjojen puolelta Elina Karjalaisen Uppo-Nalle ja Merikarhun tytär hurmasi minut.

3. Tänä vuonna ilmestynyt teos, jota et ole vielä lukenut, mutta haluaisit?

SOnnenkepparit — Kummituskeppari [kirjoittanut Merja ja Marvi Jalo], koska Olivia ja muut tytöt näkevät siinä kummituskepparin. Mä en ole ikinä nähnyt sellaista, enkä tiedä, miltä se näyttää.

Ä: Laura Baldinin romaani Uuden ajan opettaja kiinnostaa kovasti. Se kertoo montessori-pedagogiikan kehittäjästä Maria Montessorista.

4. Mitä loppuvuodesta ilmestyvää uutuuskirjaa odotat eniten?

STietopalat — Uljas hevonen [kirj. Marika Riikonen, kuv. Jasmi Ritola, ilmestyy syyskuussa]. Hevosista on kiva lukea.

Ä: Syyskuussa ilmestyvää Mari Tossavaisen teosta Ella Helene Schjerfbeck. Tossavainen avaa uuden näkökulman kuuluisaan taiteilijaan arkistomateriaalin ja Scherfbeckin kirjeenvaihdon kautta. Schjerfbeck allekirjoitti entiselle kotiopettajalleen Lina Ingmanille kirjoittamat kirjeensä lapsuudenaikaisella lempinimellään Ella.

5. Mikä on ollut pahin pettymys?

S: Arttu Unkarin Isämies ja räjähtävä kakka. En jaksanut kuunnella kuin vähän alkua.

Ä: Luin Helmet-lukuhaastetta varten (kohtaan 25. "kirjan nimessä on ilmansuunta") uudestaan Astrid Lindgrenin kirjan Peppi Pitkätossu Etelämerellä. En oikein ymmärrä, miksi lukukokemus oli tällä kertaa niin huono. Peppi ei ole koskaan ollut lempihahmojani, mutta nyt minun oli jotenkin vaikea edes sietää häntä. (Ehkä tunnen liian monta oikean elämän "Peppi Pitkätossua"?)

6. Mikä on ollut suurin yllättäjä?

SKesätallin salaisuus [kirjoittanut Lena Ollmark]. Se on bookcrossing-kirja, jonka löysin Iisalmesta ihan yllätyksenä. Se oli tarkoitettu vähän vanhemmille lapsille, mutta tykkäsin siitä.

Ä: Raili Mikkasen nuortenkirja Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää Minna Canthin tyttärestä Ellistä oli iloinen yllätys. Ei ole ollenkaan itsestään selvää, että aikuinen viihtyy nuortenkirjan parissa, mutta tämä oli hyvä. Ehkä lukukokemusta paransi se, että luin kirjaa Minna Canthin kotikonnuilla Kuopiossa. Olin vieläpä majoittunut ihan Kanttilan tuntumaan.

7. Kuka on uusi lempikirjailijasi?

SHelena Bross

Ä: Juuri nyt olen tykästynyt tietokirjailija ja kirjallisuushistorioitsija Minna Maijalaan. Olen lukenut häneltä tänä vuonna pari teosta ja aion lukea lisää.

8. Fiktiivinen kirjan hahmo, johon viimeisimpänä olet ihastunut?

S: Ei Risto Räppääjä ainakaan.

Ä: Voiko fiktiiviseen hahmoon ihastua? Niin ei ole tainnut käydä minulle ikinä.

9. Uusin lempihahmosi?

S: Lemmikkilekuri-sarjan Nappi-koira eli tohtori Jaanan eläinavustaja

Ä: Vaikea kysymys. Päähenkilö Saara Turusen romaanissa Sivuhenkilö sekä Anni Saastamoisen Sirkka samannimisessä romaanissa olivat molemmat jotenkin tunnistettavia. Toisten tähtien alla minusta olisi saattanut tulla kumpi vaan heistä. Pidin myös Alma Whittakerista Elizabeth Gilbertin romaanissa Tämä kokonainen maailmani.

10. Mikä kirja sai sinut itkemään?

S: Mua kirjat eivät itketä.

Ä: Aika moni kirja on itkettänyt minua tänä vuonna. Viimeisimpänä minut sai kyyneliin kaksi lapsen kuolemaa käsittelevää kirjaa: Maggie O'Farrellin Hamnet ja Patricia Lockwoodin Kukaan ei puhu tästä.

11. Mikä kirja teki sinut onnelliseksi?

S: En mä tiedä.

Ä: Ehkä Ursula Valan Kuoleman monet kasvot — Totuus oikeuslääkärin työstä, koska löysin sieltä yhdestä lauseesta tunnustusta myös omalle työlleni. Lämmittihän se mieltä.

12. Mikä on suosikkisi tänä vuonna kirjoittamistasi postauksista?

S: En mä mitään oo kirjoittanut.

Ä: Olen kirjoittanut niin vähän tänä vuonna. Monet hyvät postaukset ovat jääneet vain ajatuksen tasolle. Tyytyväisin olen ehkä Paula Nivukosken Onnellisia aakkosia esittelevään postaukseen.

13. Kaunein kirja, jonka olet ostanut tai saanut tänä vuonna?

S: Äidiltä saamani Suuri karttakirja on kaunis [tekijät Aleksandra Mizielińska ja Daniel Mizieliński]

Ä: Muistanko mä edes, mitä kaikkea olen saanut tai ostanut. Ainakin arvostelukappaleena Karistolta saamani Reetta Niemelän ja Karoliina Pertamon Ystävä joella on kaunis kokonaisuutena. Pertamon kuvituksen lisäksi myös Niemelän teksti on kaunista.


14. Mitkä kirjat haluat lukea vuoden loppuun mennessä?

S: Ainakin ne Lukutiikerit, jotka lainasin maanantaina kirjastosta eli 

  • Ihanat ponit
  • Poni pelastaa prinsessan
  • Hip hei, heppakouluun!
  • Ponitalleilla tapahtuu

Ä: TBR-listani on pitkä, mutta ei minulla ole paineita sen suhteen, että jotain pitäisi välttämättä saada luettua juuri tänä vuonna.
Kesällä olisi kiva lukea S:lle Goscinnyn ja Sempén kirja Nikke kesälomalla. Se on klassikko, jota luin jo lapsena. Tajusin juuri, että juuri tähän kirjaan täytyy perustua ikuinen kaipuuni päästä täysihoitolaan.
Ainoa kirja, joka on pakko lukea vuoden loppuun mennessä, on kirja viimeiseen kohtaan, joka minulta puuttuu Helmet-lukuhaasteesta, eli jokin Lähi-idästä kotoisin olevan kirjailijan kirjoittama teos. Ei hajuakaan, mikä se voisi olla. Saatan päätyä lukemaan jonkin Raamatun kirjoista, jos en keksi muuta. Kai riittää, että lukee vain yhden? En aio kahlata läpi koko Raamattua. 


Oletko sinä tehnyt Mid-year Freak Out -tägiä nyt tai aiempina vuosina? Laita linkki kommentteihin, niin käyn katsomassa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti