Heinäkuu ja samalla lomani lähenee uhkaavasti loppuaan. Lomalla olen enimmäkseen ajelehtinut päivästä toiseen fiilispohjalta sen kummemmin menoja suunnittelematta. Elokuun alun häämöttäessä järjestelmällisempi puoli itsestäni pyrkii taas valtaan. On aika tarttua kynään ja jäsentää elämää.
Bujoilu on kiinnostanut minua pitkään. Nuorena aikuisena teinkin muutamana vuonna itse bujotyyppisen kalenterin, vaikka bujoilusta ei kukaan vielä silloin puhunut.
Bujoilullahan siis tarkoitetaan omatekoisen kalenterin laatimista alusta asti itse tyhjään muistikirjaan. Bujo-sanan pohjana on englannin kielen termi bullet journal. Se on kalenteri, muistikirja, päiväkirja ja leikekirja yksissä kansissa. Bujoillessa päästetään oma luovuus valloille. Kirjasta voi tehdä juuri omiin tarpeisiin sopivan. Sivuja koristellaan piirroksin ja tarroin, ja niille voi tallentaa muistoja, kuten valokuvia ja pääsylippuja.
Niin houkuttelevalta kuin bujoilu minusta kuulostaakin ja niin kiehtovia kun somessa nähdyt kuvat bujoista ovatkin, kalenterin luominen itse tyhjästä kuulostaa nykyisessä elämäntilanteessani liian työläältä ja aikaa vievältä. Tuntuu myös, että pitäisi olla paremmat kalligrafia- ja piirustustaidot.
Onnekseni sain Otavalta avukseni kiireisen bujoilijan kalenterin, jossa on suositun tubettajan Elisa Malikin piirtämät valmiit pohjat kullekin kuukaudelle, eli ihan tyhjästä ei tarvitse aloittaa. Mun vuosi 2021-2022 — Bujoilijan kalenteri (Otava 2021) alkaa elokuusta ja päättyy ensi vuoden heinäkuuhun. Jos haluaa saada siitä irti parhaan hyödyn, kalenteri kannattaakin hankkia saman tien.
Tyylikkäiden mustien kansien väliin menot ja tavoitteet saa kätevästi järjestykseen. Jokainen kuukausi alkaa kuukausiaukeamalla, jolle Malik on piirtänyt mustavalkoisen kuvan. Seitsenvuotiaani kysyi heti, voiko kuvat värittää. Ilman muuta! Onkin suloinen ajatus päästä käyttämään kalenteria, jossa on tyttären värittämät kuvat.
Lisäksi joka kuukauden kohdalla on päivyriaukeama menoja ja muistettavia asioita varten sekä tilaa päiväkirjamerkinnöille ja tavoitteille. Kuukausittain seurataan mielialoja, unen määrää ja laatua, kulutusmenoja ja rutiinien toteutumista. Mukana on myös oma aukeamansa vuodenvaihteen pohdinnoille ja uudenvuodenlupauksille.
Jos olisin tehnyt bujon kokonaan itse, olisin varannut tilaa viikoittaiselle ateriasuunnittelulle. Mutta kalenterin kohderyhmänä taitavat olla lähinnä nuoret, joiden vastuulla ei ole perheen ruokahuolto. Nuoria saattaa kiinnostaa kalenterin alussa oleva aukeama, johon voi merkata nähdyt leffat ja tv-sarjat. Itselläni ei ole juuri koskaan aikaa katsoa yhtään mitään.
Täytyy sanoa, että olen kalenterista aika innoissani. On kätevää saada kaikki listat ja kalenterimerkinnät samojen kansien väliin. Vuoden päätyttyä kirjasta jää päiväkirjamerkintöineen hieno muisto, johon voi palata myöhemminkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti