sunnuntai 22. elokuuta 2021

Tämän kesän paras kuvakirja: Tatu ja Patu kesäleirillä

Kesä lähenee loppuaan, mutta vielä ehdin kirjoittaa kesäkirjasta, joka nousi meillä tämän kesän suosikiksi. Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu kesäleirillä (Otava 2021) on taattua Tatu ja Patu -laatua. 


Kirjan teksti on kirjoitettu päiväkirjamuotoon. Leiripäiväkirjaa kirjoittaa kahdeksanvuotias Timo eli Timppa, joka on menossa elämänsä ensimmäiselle leirille. Vähän jännittää.

Pian leiribussin startattua kohti leirikeskusta Timppa huomaa, että pari leirikaveria nimeltään Tatu ja Patu eivät ehkä ole ihan tavallisimpia tyyppejä, mutta hauskoja kylläkin. Perillä selviää, että Timppa on laitettu samaan telttaan outojen poikien kanssa. Tatun ja Patun vauhdissa leiriviikosta ei ainakaan tule tylsä.

Omat leirimuistoni ovat paljolti samankaltaisia kuin mitä kirjan leirillä puuhailtiin. Oli metsäretkiä, uimista, puukolla vuolemista, ystävyysrannekkeiden solmimista, lipunryöstöä ja iltanuotioita. Ja tietysti kunnon rankkasade kastuneine telttoineen ja tavaroineen kuuluu sekin suomalaiseen kesäleiriin.

Olen viime aikoina kipuillut sitä, että tyttärestäni monet kuvakirjat alkavat jo tuntua liian lällyiltä. Itse kun en oikein olisi vielä valmis luopumaan kuvakirjojen lukemisesta. Tämä kirja oli positiivinen yllätys. Vaikka Tatu ja Patu kesäleirillä on kuvakirja, se sopii erinomaisesti myös alakouluikäisille lapsille joko ääneenlukukirjaksi tai itse luettavaksi.

Kirjan avulla voi hyvin valmistaa lasta tämän ensimmäiselle leirille. Kaikki mitä leireistä pitää tietää, tulee kyllä selville tästä kirjasta.

Sarjakuvamuotoon piirretyissä kuvissa tapahtuu niin paljon kaikenlaista, että niissä riittää tutkittavaa pidemmäksikin aikaa.

Emme itse asiassa ehtineet lukea kirjaa loppuun yhdessä illassa, kun kuvissa oli niin valtavasti kiinnostavia yksityiskohtia katseltavaksi. Se ei haitannut. Eri leiripäivät maanantaista lauantaihin ovat ikään kuin omia lukujaan. Lukemisen saattoi siis keskeyttää luontevasti päivän vaihtuessa. Tämä on plussaa myös aloittelevan itselukijan kannalta, joka ei ehkä jaksa kahlata koko kirjaa kerrallaan. 

Tatu ja Patu kesäleirillä oli sekä minun että seitsenvuotiaani mielestä tämän kesän paras kuvakirja. Kustantajalle kiitos arvostelukappaleesta!


Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatu ja Patu kesäleirillä
Kustantaja: Otava 2021
32 sivua




2 kommenttia:

  1. Meillä on ollut nämä kaksi viimeistä Tatu ja Patu-kirjaa myös hittejä, sekä tämä Kesäleirillä että Tatun ja Patun junamatka. Pojat nauravat vitseille ääneen (4 ja 7-vuotias yhtä lailla). Mä olen näistä kuvakirjoista ajatellut että vaikka ne ei ekaluokkalaiseen enää niin kolahda ääneen luettuna, niin ehkä niihin ihastuu uudelleen kun opettelee itse lukemaan. Kuvaton kirja voi olla raskas tavattava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, aivan. Elättelen samaa toivoa, että kuvakirjat alkavat taas kiinnostaa, kun seitsenvuotias rupeaa itse lukemaan kirjoja.

      Poista