perjantai 5. maaliskuuta 2021

Hyllynlämmittäjät — Kirjahyllyn täytettä perkaamassa

Kaikilla meillä niitä varmaankin on. Kirjoja, jotka eivät ole juuri muuta kuin hyllyn täytettä. Ne ovat kirjoja, jotka on hankittu tai saatu jo aika päiviä sitten, mutta jotka yhä nököttävät hyllyssä lukemattomina.

Minullakin on hyllynlämmittäjiä runsaasti. Enemmän niitä löytyy aikuisten hyllystä, koska silloin kun ehdin lukea aikuisten kirjoja, luen yleensä kirjaston kirjoja.

Helmikuussa kun olimme karanteenissa ja eristyksessä, luimme kuusivuotiaani kanssa erityisen paljon lastenkirjahyllyjemme hyllynlämmittäjiä. Samalla kun luimme hyllyyn unohtuneita kirjoja, tein analyysiä siitä, miksi kirjat ovat jääneet lukematta. Syyt ovat moninaiset.
 

Huonokuntoiset kirjat 


Gösta Knutssonin kirjoittama ja Lisbeth Holmberg-Thorin kuvittama kirja
Pekka Töpöhäntä naamiaisissa (Gummerus 1992, 3. p.) on loistava esimerkki kirjasta, johon ei ole haluttanut tarttua sen huonon kunnon vuoksi. Löysin kirjan roskakatoksessa olleesta kirjalaatikosta, jossa oli lappu: Saa ottaa. Ja minähän otin, vaikka selkä repsotti eikä kirja muutenkaan enää ollut parhaimmillaan.
 
Tarinassa Rauha ja Risto ovat saaneet perheenlisäystä ja muuttaneet uuteen kotiin. He haluaisivat järjestää ystävilleen hipat. Pekka Töpöhäntä ehdottaa naamiaisia. Kaikkien täytyy pukeutua niin, etteivät muut tunne. Pekka itse verhoutuu valkeaan taljaan ja on olevinaan jääkarhu. Monni tietysti taas nälvii Pekkaa, mutta miten mahtaa Monni saada loppujen lopuksi pitkän nenän?

Vaikka tarina on taattua Pekka Töpöhäntä -laatua, tämän kirjan on aika jatkaa matkaa.
 
Tuomio: askartelumateriaaliksi


 

Haisevat kirjat


H.K.K. Yorkin herttuattaren kirjoittama ja John Richardsonin kuvittama Heka pieni helikopteri (Sanomaprint 1990) kertoo ihmismäisestä pikku helikopterista, joka on pahoillaan, kun se ei saa yhtä merkittäviä tehtäviä kuin suuremmat ja vanhemmat koneet. Mutta sitten tapahtuu jotain, joka osoittaa, että joskus pienestä koostakin voi olla hyötyä.

 
Vaikka kyseessä on kuninkaallinen tuotos, kirja vietti ainakin parikymmentä vuotta vanhempieni kellarissa. Tänä aikana siihen on valitettavasti piintynyt kellarin haju. Ummehtunut lukunautinto ei ole nautinto lainkaan, ja siksi kirja on saanut olla rauhassa hyllyssämme.
 
Tuomio: kiertoon




Surulliset kirjat


Anna Härmälän kirjoittama Suruposki (S&S 2016) kertoo pikku hamsterista, jonka isomummo on kuollut. Suruissaan hamsteri tunkee poskensa täyteen muistoja isomummosta. Olo on tukala. Muistot estävät puhumasta. Kun hamsteri oppii kääntämään katseensa omista huolista muiden vaikeuksiin ja auttamaan toisia, oma olo kevenee.

Ostin kirjan pilkkahintaan alennusmyynnistä. Se oli kivannäköinen ja kertoi mielestäni tärkeästä aiheesta. Kuinka ollakaan, en halunnutkaan tarttua siihen, koska oletin sen olevan liian surullinen. Kun sitten vihdoin luimme kirjan, ihastuin siihen.
 
Tuomio: säästetään



Hautautuneet ja hävinneet kirjat


Kirjahyllymme ovat liian täynnä. Se on fakta, joka ei tule varmaan koskaan muuttumaan. Aika helposti saattaa käydä niin, että jokin kirja vaan katoaa hyllyn syövereihin muiden kirjojen väliin tai taakse, niin ettei sitä huomaa. On aina iloinen yllätys löytää hautautunut ja hävinnyt kirja.
 
 
Ostin kesällä Turun Luostarinmäen museokaupasta Maija-Leena Keron kirjan Salaperäinen Luostarinmäki (Kerokustannus 2014). Olen hulluna museokauppoihin ja varsinkin niissä myytäviin kirjoihin. Vaikka tiesin hyvin, ettei matkatavaroihini olisi mahtunut yhtäkään painavaa kirjaa, tämä oli pakko saada. Ja sitten se kuitenkin kotona hautautui lukemattomana hyllyyn.

Salaperäinen Luostarinmäki on kokoelma kertomuksia, jotka valottavat Turun historiaa ja elämää kaupungissa 1800-luvun alkupuolella. Päähenkilönä seikkailee metsänhaltia Ukko Naavaparta kissansa Wäinön kanssa. Kirjan on kuvittanut Laura Salama.

Tuhdissa lukupaketissa meillä riittää vielä luettavaa.

Tuomio: säästetään

 
 

Disney-kirjat


Disneyn Aristokatit vauhdissa (Sanoma 1983) on yksi monista lukuisista Disney-kirjoistamme. Veljeni kuului pienenä Sanoman Lasten omaan kirjakerhoon, ja monet sitä kautta hankitut Disney-kirjat ovat päätyneet meidän hyllyymme. Lapsuudessani luimme paljon Disney-kirjoja, ja olin hulluna Aku Ankka -lehteen. 
 
Aikuisena olen kuitenkin todennut, etten pidä Disney-kirjoista. Ne eivät vaan ole minua varten. Laitan niitä kiertoon sitä mukaa, kun saamme niitä luettua. Ihan lukematta en sentään niistä viitsi luopua.
 
Tuomio: yritin laittaa kiertoon, mutta tytär nosti takaisin hyllyyn



Ei vielä ajankohtaiset kirjat


Kirjahyllyn täytteenä on meillä myös paljon kirjoja, jotka vielä eivät ole ajankohtaisia. Aloin muun muassa hankkia koulun aloittamiseen liittyviä kirjoja jo silloin kuin S:n koulun alkuun oli vielä muutama vuosi aikaa. 
 
Olen myös kerännyt kattavan kokoelman helppolukuisia, juuri lukemaan oppineelle tarkoitettuja kirjoja. Niitä S saa alkaa lukea, kunhan ensin oppii lukemaan tarpeeksi hyvin.
 
Minulla on myös paljon omasta lapsuudestani säilyneitä tyttökirjoja ja muita lastenromaaneja. Tällaiset kirjat olen säilönyt odottamaan kirjahyllyn takariviin.
 
Tuomio: säästetään
 
 

 
 

Epäonnistuneet lahjat


Kirjahyllyn täytteenä oleva kirja voi olla epäonnistunut lahja. En anna tällaisesta kirjasta esimerkkiä, koska en halua loukata lahjan antajaa. Vaikka olemme hyvin kaikkiruokaisia kirjojen suhteen, joskus harvoin käy niin, että jokin kirja ei vaan puhuttele.
 
Tuomio: säästetään jonkin aikaa, jos vaikka lahjan antaja haluaa lukea sen yhdessä S:n kanssa. Sen jälkeen kiertoon.



3 kommenttia:

  1. Nyt tekee mieli kommentoida vaikka mitä! :) Olen innokas ostelemaan erityisesti lastenkirjoja (aikuisten kirjoja laitan jatkuvasti kiertoon), ja niistä on myös vaikeampi luopua. Mutta meiltäkin löytyy: a) Disney-kirjoja omasta lapsuudestani ja myöhemminkin hankittuna, jotka eivät ole mistään kotoisin, mutta joita lapsi rakastaa b) lahjakirjoja, jotka eivät ole menneet ihan nappiin (olen aika laatutarkka) ja c) kirjoja, jotka laittaisin mieluusti kiertoon, koska ne eivät ole NIIN hyviä (ja kirjoja riittää muutenkin aivan tarpeeksi), mutta tiedän, että lapsi sanoisi seuraavana päivänä "missä kirja xx on!????!??!?!". Tykkäsin tosi paljon tästä julkaisustasi, kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, että lastenkirjoista on vaikeampi luopua kuin aikuisten kirjoista. Ja niinkin on käynyt, että lapsi on kaipaillut kirjaa, joka on jo lähtenyt kiertoon. Kaikkea ei ikävä kyllä voi säästää, kun niitä kirjoja aina vaan tulee osteltua lisää.

      Poista
  2. Hei! Kiitos positiivisesta haasteesta. Yritän osallistua. :)

    VastaaPoista