tiistai 30. maaliskuuta 2021

Keväinen kirjahaaste

Tänään minulla on kevättä rinnassa, joten päätin toteuttaa keväisen kirjahaasteen. Oli hauska etsiä haastetta varten esiin kevätkirjoja ja kirjoja, joista tulee mieleen keväisiä asioita.

Pidemmittä puheitta mennään kysymyksiin.

 

1. Paras kevätkirja?

Tämä on helppo. Reetta Niemelän kirjoittama ja Leena Lumpeen kuvittama Miljan kevät (Otava 2004) on kaikkien aikojen paras kevätkirja. Sitä lueskelemalla pääsee takuuvarmasti keväiseen tunnelmaan.

Kuvakirja on jaettu useampaan tarinaan. Niissä ukkinsa kanssa maalla punaisessa tuvassa aikaansa viettävä Milja-tyttö tutkii kevään merkkejä ja puuhaa keväisiä asioita.


2. Viimeksi lukemasi kevätkirja?

Luimme Liisa Seppäsen kuvakirjan Nyt on kevät, Vanamo (Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys 2007) sunnuntai-iltana eli edellisenä iltana, ennen kuin se piti palauttaa kirjastoon. Yritin uusia kirjaa, mutta joku oli tehnyt siitä varauksen, joten jouduimme lukemaan sen pikaisesti ennen palautusta.

Rauhallisesti etenevässä tarinassa talvi taittuu pikku hiljaa kevääksi. Tarinaan mahtuu tavallisia arkisia asioita ja suuria tapahtumia. Marsu kuolee ja perheeseen syntyy vauva. 

Kirja ei sovi niille, jotka vierastavat uskonnollisia viittauksia lastenkirjoissa. Vanamon perhe muun muassa kävi seuroissa ja pääsiäiskirkossa, ja kirjassa vietettiin uuden vauvan ristiäisiä.


3. Suosikkisi keväisistä kirjankansista?

Ilon Wiklandin kuvitukset saavat minut aina hyvälle tuulelle. Siksi valitsin tähän Wiklandin kansikuvan Astrid Lindgrenin kertomukseen Melukylän kevät (WSOY 1973). Vaikka omassa kappaleessani kansi on jo aika kulunut ja varmaan kellastunutkin, se viehättää yhä kovasti.

Olen kirjoittanut kirjasta täällä.



4. Aurinkoinen kirja?

Parasta keväässä on valon lisääntyminen ja se, että aurinko paistaa taas entistä enemmän. Auringosta tulee mieleeni Elsa Bescowin klassikkokirja Auringonmuna.

Keijukainen löytää metsästä pyöreän kellanoranssin pallon. Hän päättelee sen olevan auringon pesästä pudonnut muna. Koko metsän väki tulee ihmettelemään munaa, vaan peipponenpa tietää, mikä se oikeasti on.



5. Kirja joka kukkii?

Kevät on upeaa aikaa, kun saa seurata kasvun ihmettä ja luonnon puhkeamista kukkaan.

Zdenĕk ja Kateřina Milerin värikkäässä taaperokirjassa Myyrän kevätleikit (Tammi 2009) jokainen aukeama kukkii. Kirjan lyhyt teksti on Hana Doskočilován kynästä ja suomeksi sen on sanaillut Kirsti Siraste

Talviunilta herännyt myyrä löytää pesästä pudonneen tiasen poikasen ja ryhtyy sen hoivaajaksi ja suojelijaksi.
 



6. Kirja jossa on eläinten poikasia?

Keväällä luonto on täynnä syntymän ihmettä. Eläinten poikaset kuuluvat olennaisesti kevääseen.

Tähän on pakko vastata varhaislapsuuteni lempikirja Gyo Fujikawan Eläinlapsia (Weilin+Göös 1978).

Suloisesti kuvitetussa pahvisivuisessa kirjassa esitellään herttaisia eläinlapsia, opitaan millaisia ne ovat ja miten ne ääntelevät. Eläinlapset pitävät siitä, että niitä silitetään ja paijataan hellästi.



7. Paras pääsiäiskirja?

Pääsiäinen on ovella, ja pääsiäiskirjat on kaivettu esiin hyllystä. Yksi niistä on aika selkeästi suosikkini. Anneli Kannon kirjoittama ja Noora Katon kuvittama Vilma Virtanen virpomassa (Karisto 2018) ihastuttaa niin tarinan kuin kuvituksenkin osalta.

Virtasen lapset ovat lähdössä palmusunnuntaina virpomaan, mutta perheen vanhin lapsi Veera ei halua Vilmaa mukaansa. Vilma päätyy luotsaamaan virpomiskierroksella nuorempia sisaruksiaan Perttua ja Kastehelmeä. Ujolle Vilmalle vieraiden ovilla käyminen on ponnistus, mutta vähä vähältä Vilma rohkaistuu.

Olen kirjoittanut kirjasta täällä.



8. Kirja joka joutaa pois?

Kevät on tunnetusti kevätsiivouksen aikaa. Lisääntyvä valo tuo näkyväksi talven aikana nurkkiin kerääntyneen pölyn ja lian. Kevätsiivouksen aikana on hyvä tilaisuus myös karsia turhaa tavaraa.

Olen maaliskuun aikana jo lahjoittanut pois 60 kirjaa, joten on hiukan vaikea keksiä enää mitään pois joutavaa. Yksi kirja tulee kuitenkin mieleen.

Selina Youngin Vilppu (Lasten Parhaat Kirjat 1993) kertoo eskarin aloittamisesta. On Ennin ensimmäinen eskaripäivä. Hänen vihreä pehmoaasinsa Vilppu tulee tietysti mukaan esikouluun. Eskarissa on mukavaa, kunnes Vilppu katoaa.

Meillä eskaritaival alkaa lähestyä loppuaan, joten kirjalle ei enää ole tarvetta. Se on todella huonokuntoinen ja repsottava selkä ärsyttää minua hyllyssä. Olisi aika luopua Vilpusta, mutta huononkuntonsa vuoksi se ei sovi lahjoitettavaksi. Yritän kuumeisesti keksiä sille jotain käyttöä, ettei minun tarvitse laittaa sitä roskiin.

9. Mitä aiot lukea tänä keväänä?

Kevään TBR-listamme on pitkä. S:n synttärilahjaksi saamia kirjoja on vielä lukematta: Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku, Mörkövahti, Muumipapan urotyöt ja Tampereen Linna. Lisäksi pinossa on Melukylän lapset ja uusin Lasse-Maijan etsivätoimisto Muodin arvoitus

S haluaisi, että luettaisiin jokin Susikoira Roi -kirja, jatkettaisiin Dunne-sarjaa ja aloitettaisiin Onnenkepparit-sarja. Ja Puluboin tähtimietteellinen kirja täytyy lukea heti kun se ilmestyy.

Kevään uutuuskuvakirjojakin on listalla vaikka kuinka paljon. Niiden lisäksi jotka esittelin tammikuussa, haluamme lukea ainakin seuraavat kuvakirjat: Myry ja Karibian kuikelo, Paavo Virtanen ja tauti, Onni-poika keittiössä, Niilo kylvää, Tervetuloa!, Kuuharjainen keppihevonen, Kafka and the Doll ja Oli and Basil — The Dashing Frogs of Travel.

10. Mitä keväällä ilmestyvää kirjaa odotat eniten?

Suurin osa odottamistani kevään uutuuksista on jo ilmestynyt. Nyt taidan odottaa eniten Riikka Jäntin kuvakirjaa Pikku hiiri telttaretkellä (Tammi 2021). S odottaa Elinan ja Sofian kirjaa Rohkeasti sinä! (Tammi 2021).



Jos haluat tehdä keväisen kirjahaasteen omassa blogissasi tai muussa somekanavassa, laita linkki kommentteihin. Käyn mielelläni lukemassa vastauksiasi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti