perjantai 12. elokuuta 2022

"Oppiminen on ensimmäisellä luokalla ihan sivuseikka"



Eilisessä postauksessani jaoin Alli Nissisen yli sadan vuoden takaisia ajatuksia koulun aloittamisesta. Illalla luin Riina Katajavuoren romaania Kypros (Tammi 2021), ja minua alkoi harmittaa. Katajavuorelta olisi löytynyt niin paljon mukavampi lainaus koulunaloituksen evästykseksi.

Kypros-romaanin päähenkilö Raita on runoilija. Hän on työmatkalla Kyproksella lausumassa runojaan runofestivaalilla. Jostain syystä hän ajautuu puhumaan runoillan haastattelussa suomalaisesta koulujärjestelmästä ja PISA-menestyksestä. Haastattelija haluaa tietää, mikä on suomalaisten PISA-menestyksen syy.

"Taas tämä piinaava PISA-homma. Raita pohti pikakelauksella omia lapsiaan ja näiden koulunkäyntiä. Läksykirjat, vanhempainillat, hapankaalitalkoot, vanhemmat vastaan oppilaat -nelismatsit, nyyttikestit ja syysmarkkinat vilistivät silmissä.
   'Suomalaisen peruskoulun salaisuus', Raita sanoi, 'suomalaisen peruskoulun salaisuus on se, että ensimmäisen kouluvuoden oikeastaan ainoa tavoite on lasten ryhmäyttäminen.' Hän katsoi haastattelijaa tiukasti silmiin. 'Se on ainoa tavoite. Oppiminen on ensimmäisellä luokalla ihan sivuseikka. Paljon tärkeämpää on, että lapset opettelevat heti ekaluokkalaisina olemaan yhdessä ja tulemaan toimeen toisten oppilaiden kanssa. Että luokan jokainen lapsi tutustuu jokaiseen luokkatoveriin, eikä kukaan jäisi joukossa yksin.'"

Tuon luettuani minun oli pakko laskea kirja kädestäni, sillä koin niin valtavan oivalluksen hetken. Ahaa, noinhan se juuri on! No, nyt ymmärrän.

Ymmärsin vihdoin, miksi ekalla luokalla läksyjä tuntui olevan kauhean vähän, mutta tyttären sosiaalinen piiri laajeni valtavasti. Hänen koulunsa yhdysluokkien ja muuntuvien opetusryhmien vuoksi oikeastaan kaikki koulun eka–kolmasluokkalaiset oppivat tuntemaan toisensa hyvin.

Kouluvuosi oli täynnä yhteishenkeä nostattavia tempauksia ja tapahtumia. Koululla on jopa oma tunteisiin vetoava koululaulu, jossa sanotaan muun muassa:

"Yhdysluokissa me opiskellaan,
toisilta opitaan ja toisia autellaan.
Eikä sekään haittaa vaik hermo välil palaa.
Yhdessä muistetaan silti kaveria halaa.
Lukuvuosi kuluu huippukavereiden kaa.
Kukaan ei jää yksin, kaikki mahtuu porukkaan.

- - Saa kaikki lauluun yhtyä.
Oot tervetullut joukkoon hauskaan sinäkin.
Ota käsi käteen, niin on helppo kouluhommiin ryhtyä.
Sä oot iloinen ja niin oon minäkin."


(san. Kalle Hazard ja Riina Salo-Kiiskinen)

Parasta on, etteivät laulun säkeet ole pelkkää sanahelinää, vaan tuntuvat oikeasti kuvaavan koulun todellisuutta.

Näiden ajatusten myötä toivotan kaikille koululaisille, opettajille ja muille kouluissa työskenteleville hyvää alkavaa lukuvuotta. Muistetaan, mitkä taidot ovat elämässä oikeasti tärkeitä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti