tiistai 30. elokuuta 2022

Ponisarja, joka kiinnostaa myös poikia


Kahdeksanvuotiaani hurahdettua hevosiin olen joutunut kesän aikana tutustumaan erilaisiin hevoskirjoihin. En ole koskaan itse ratsastanut tai ollut mikään heppatyttö, joten yleensä heppakirjat eivät erityisemmin sykähdytä minua. Merja Jalon Lentävä nuoli -sarja osoittautui kuitenkin virkistäväksi poikkeukseksi muiden heppakirjojen joukossa.

Lentävä nuoli on ponisarja, joka kiinnostanee myös poikia. Päähenkilö on Niklas, poika joka haaveilee voivansa ratsastaa kuin intiaanit. Hän ei toivo mitään muuta niin paljon kuin, että pääsisi ratsastusta harrastavan ystävänsä Elsin kanssa oikealle ponitallille.


"Niklas puhuu hevosista koko ajan. Muuta ei pojan päässä enää pyörikään."



Pidän kirjoista, jotka ravistelevat perusteettomia sukupuolirooleja. Milloin ratsastuksesta muka tuli vain tyttöjen harrastus? Ovathan miehet ratsastaneet maailman sivu.

Lukiessani ensimmäistä osaa Niklas ja musta poni (Aurinko Kustannus 2020) jännitin Niklaksen puolesta. Taipuvatko hänen vanhempansa ja päästävät pojan Kivelän tallille? Vanhempien vastahakoisuus tosin ei suinkaan johdu siitä, että Niklas on poika, vaan siitä että he pitävät ratsastusta liian vaarallisena harrastuksena. Äiti on aikoinaan ratsastaessaan loukannut itsensä.

Ratsastushimossaan Niklas päätyy tekemään jotain tyhmää ja vaarallista. "Minä en tiennytkään, että ratsastusvillitys on jo mennyt näin pitkälle", isä puuskahtaa. Joutuuko Niklas luopumaan nyt viimeisistäkin toivon rippeistään päästä tallille?

Lähestyvä seitsenvuotissyntymäpäivä ei oikein innosta Niklasta, vaikka äiti tekee kakkutikkareita, taikapannaria ja intiaanikakun. Eihän ne korvaa sitä, ettei Niklaksen hartain toive voi toteutua. Vai voiko?

Aurinko Kustannuksen julkaisemassa vauhdikkaassa sarjassa on ilmestynyt jo viisi osaa: 

  • Niklas ja musta poni (2020)
  • Ponikatrilli (2021)
  • Nyt ratsaille, Niklas (2021)
  • Hiljennä, Lester (2022)
  • Metsästystorvi soi (2022)

Sarja sopii noin 6-9-vuotiaille itselukijoille tai ääneen luettuna noin viidestä vuodesta ylöspäin. 

Kirjoissa on mukavannäköinen värikuvitus. Ensimmäisen osan on kuvittanut Ulla Sainio ja muut osat Milla Koivunen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti