tiistai 16. elokuuta 2022

Herra Hakkaraisen talossa pääsee sisälle Mauri Kunnaksen tarinoihin


Kesälomani viimeisen päivän vietimme Suomen kirjapääkaupungissa Sastamalassa. Jo vuosia on aikeenani ollut viedä tytär Herra Hakkaraisen taloon, mutta syystä tai toisesta se jäi, kunnes koronakin tuli sotkemaan suunnitelmia.

Tytär ehti kasvaa kahdeksanvuotiaaksi, ennen kuin vihdoin pääsi astumaan sisään Mauri Kunnaksen teosten varaan rakennettuun satumaailmaan. Vaikka hän nauttikin käynnistä (eikä ole vieläkään poistanut ranneketta ranteestaan), luulen, että kokemus olisi ollut vielä täydellisempi hieman nuorempana.

Herra Hakkaraisen talo on siis Sastamalan Vammalassa sijaitseva elämystalo, eräänlainen näyttely ja leikkipaikka, jossa voi heittäytyä leikin pyörteisiin Mauri Kunnaksen tarinoista tutuissa miljöissä. Tarinat ovat koettavissa lähes kaikilla aisteilla.

Herra Hakkaraisen talossa pääsee muun muassa istuutumaan pyöreään pöytään kuningas Artturin kanssa, kapuamaan Antero Vipusen suuhun, kaatumaan pötkölleen herra Hakkaraisen vuoteeseen, kurkistelemaan kummituksia ullakolla, ylittämään kraatereita pimeässä avaruudessa ja asioimaan Koiramäen aikaisessa kauppapuodissa.

Kahdeksanvuotiaani taisi pitää eniten ulkotiloissa sijaitsevasta Herra Hakkaraisen hurjan hauskasta autopihasta, jossa polkuautoiltiin suloisessa pienoiskaupungissa.

Antero Vipunen


Kuningas Artturi ja pyöreän pöydän ritarit


Herra Hakkaraisen kotona


Kaikkien aikojen avaruus


Herra Hakkaraisen hurjan hauska autopiha

Aikuisten iloksi galleriahuoneessa pyöri dokumenttiohjelmia kirjailijasta. Mauri Kunnas on kotoisin Vammalasta, ja entinen kotiseutu näkyy joissain hänen kuvituksistaan. Tunnistettavin esimerkki lienee ainakin tällaiselle ulkopuoliselle Tyrvään Pyhän Olavin kirkko, joka on kuvattu teokseen Koiramäen joulukirkko (Otava 1997).

Yhdessä kohdassa dokumenttiohjelmaa Mauri Kunnas kertoili kirjaideoistaan ja aiheista, joista haluaisi vielä piirtää ja kirjoittaa. Innostuin kovasti, kun hän raotti ajatustaan lähettää Koiramäen vanhin poika (Tuomas muistaakseni) siirtolaiseksi Amerikkaan kaivamaan kultaa Kaliforniassa. Mutta kuten Kunnas totesi, aikaa on rajallisesti ja ideoita paljon, joten ei ole lainkaan varmaa, että tällaista teosta koskaan nähdään.

Herra Hakkaraisen talosta jatkoimme naapuritaloon Suomalaisen kirjan museoon Pukstaaviin, mutta se on eri tarina.


Muita elämyksellisiä kirjakohteita lapsille:

Naantalin Muumimaailma
Tukholman Junibacken





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti