perjantai 11. helmikuuta 2022

10 kirjoihin liittyvää tapaani


Millaisia kirjoihin liittyviä tapoja sinulla on? Onko tapanasi jättää kirjoja kesken? [Ei] Valvotko liian myöhään lukiessasi? [En] Nukahdatko kesken lukemisen? [En]

Tänään ajattelin jutella omista kirjoihin liittyvistä tavoistani — hyvistä ja pahoista.

1. Luen tyttärelle joka päivä — ei poikkeuksia!


Tämä on kirjatavoistani tärkein. Joka päivä on oltava aikaa lukea tyttärelle, vähintään iltasatu jos ei muuta. Nykyisin pyrimme myös käyttämään päivittäin hetken siihen, että tytär lukee minulle ääneen! Lukeminen on minun ja tyttären yhteinen juttu, jotain mikä yhdistää meidät. (Olen tehnyt yli seitsemän vuoden ajan aika paljon töitä päästäksemme tähän pisteeseen).


2. Käytän aina kirjanmerkkiä


En koskaan taittaisi kirjan sivua. Päästäni alkaa nousta savua, kun näen jonkun muun tehneen niin kirjalle, jota olen lukemassa. Minulla on valtava kasa kirjanmerkkejä, mutta mikä tahansa lappu tai lehden laidasta repäisty kaistale kelpaa, jos en jaksa hakea "virallista" kirjanmerkkiä.


3. Lainaan kirjastosta kerralla liikaa kirjoja


Lainaan kirjastosta kerrallaan niin paljon kirjoja kuin suinkin jaksan kantaa. Jos suurin osa niistä on lastenkirjoja, saatan ehtiä lukemaan kaikki laina-ajan puitteissa, mutta aika usein päädyn uusimaan lainoja.


4. Ostan ihan liikaa kirjoja


Tämä on helmasyntini. En vain voi lakata ostamasta kirjoja, vaikka tiedän, ettei niille ole tilaa, eikä oikein edes aikaa lukea niitä kaikkia. Ostan kirjoja kaikkialta: kirjakaupoista, antikvariaateista, kirpputoreilta, hyväntekeväisyyskaupoista, marketeista, museokaupoista, messuilta, myyjäisistä, verkkokirjakaupoista, verkkoantikvariaateista, matkoilta... Erityisesti pidän halvoista kirjoista tai kirjoista, joissa on iso alennus.


5. En koskaan kulje ilmaisten kirjojen ohi ottamatta jotain


Kierrätyskirjahyllyt kirjastoissa tai muualla ja tavaranvaihtajaiset ovat vaarallisia. Käytän loputtomasti aikaa kirjavalikoimaa tutkien ja otan aina jotain.


6. Yritän koko ajan löytää hyllyistä kirjoja myyntiin tai lahjoitettavaksi


Kahden edellisen kohdan perusteella, tämä on kai ymmärrettävää. Kun kantaa koko ajan kirjoja sisään, on niitä kannettava uloskin.


7. Järjestelen jatkuvasti kirjahyllyjä uuteen uskoon


Kun kirjavalikoimassa tapahtuu jatkuvia muutoksia, kirjahyllyjen järjestelykin on jatkuvaa. Olen kokeillut kaikenlaisia tapoja järjestellä kirjoja. Nykyisin suosin yleensä joko aiheen tai värin mukaan järjestämistä. Aiheen mukaan järjestetystä hyllystä löydän kirjat parhaiten, mutta värin mukaan järjestetty hylly on esteettisesti miellyttävämpi. 


8. En koskaan lähde matkalle ilman lukemista


Ensimmäinen asia, jota matkaa varten pakatessani tulen miettineeksi, on matkalukeminen. Pakkaan yleensä mukaan enemmän luettavaa kuin ehdin matkan aikana lukea. Sitä paitsi useimmiten päädyn lukemaan omien kirjojeni sijaan jotain hotellin kirjahyllystä.


9. Annan lahjaksi luettavaa


Kirja (tai lehti) on paras lahja, jonka voi antaa. Tai saada. Sitä paitsi kirjasta saa helposti aikaan siistin ja kauniin paketin.


10. Päätän päivän lukuhetkeen vuoteessa


Viime aikoina olen onnistunut elvyttämään tavan lukea kirjaa vuoteessa ennen nukkumaanmenoa. Tapa oli vuosia katkolla, kun tyttären vuode oli makuuhuoneessamme ja valot oli sammutettava aikaisin. Olen ollut aivan uskomattoman onnellinen pystyttyäni taas lukemaan hetken rauhassa iltaisin. 

Luen yleensä paperikirjaa. Elektroniset laitteet eivät mielestäni kuulu vuoteeseen, mutta joskus saatan kuunnella äänikirjaa, jos on kiinnostava kirja kesken. 

Pidän tarpeeksi pitkiä yöunia niin tärkeinä, että osaan lopettaa lukemisen ajoissa. Vain loma-aikoina lukeminen saattaa vähän venähtää.

Millaisia kirjoihin ja lukemiseen liittyviä tapoja sinulla on?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti