Tänään vietetään maailman ääneenlukupäivää. Tykkään haastaa itseäni ääneenlukijana. Pidän siitä, kuinka erityyppiset tekstit mahdollistavat erilaisia tapoja lukea ääneen. Runoa, romaania tai uutistekstiä lukee vähän eri tavalla. Vuoropuhelulle perustuvissa teksteissä on hauska tehdä omanlaisensa äänet jokaiselle henkilöhahmolle.
Viime vuonna lukemistamme kirjoista mielenkiintoisin ääneenluettava oli Bex ja luovuuden lähde (Otava 2021). Siinä pääsee räppäämään! Kirjan tekijät Jaakko Manninen, Kimmo Laiho ja Timo Snellman ovat tehneet musiikkimaailmasta hyppäyksen lastenkirjailijoiksi.
Kimmo Laiho tunnetaan paremmin räppäri Elastisena, yhtenä Suomen suosituimmista artisteista. Timo Snellman eli Timo Pieni Huijaus on rap-artisti, graffititaiteilija, graafikko ja vaatesuunnittelija. Hän vastaa kirjan kuvituksesta. Jaakko Manninen on Los Angelesissa asuva musiikki-
ja elokuvatuottaja, joka tunnetaan erityisesti Beats & Styles -yhtyeestään. Yhdessä kolmikko on onnistunut luomaan aivan uudenlaisen lasten kuvakirjan.
Leksi ja Lili ovat tavallisia kouluikäisiä lapsia Suomesta (Lilin äiti on tosin syntynyt Eritreassa). Kesäloma on päättymäisillään. On tylsää. Suuret suunnitelmat huikeasta kesälomasta ovat valuneet tyhjiin, eikä kaveruksilla ole mitään millä leuhkia koulussa.
Yhtäkkiä tapahtuu jotain ihmeellistä. Leksin repusta hyppää esiin savun saattelemana erikoinen olento nimeltään Bex. Hänellä on mukana musisoiva rottakaveri. Kirjan alussa rotta neuvoo: "— Yo, mä oon Räppirotta! Aina kun mä laitan biitit tulemaan, niin silloin stoorissa pitää räpätä. Hyppää messiin!"
Kun Räppirotta laittaa ghettoblästerin soimaan, merkkivaatteisiin pukeutunut Bex alkaa räpätä: "Anna kun mä kerron, nimeni on Bex. Jengi saattaa sanoo mielikuvitukseks." Bexin esikuvana on kuulemma Elastisen pojan repussa asuva mielikuvituskaveri.
Bex räppää, beatboxaa, tiputtaa läppiä ja inspiroituu. Yhtäkkiä Leksillä ja Lilillä ei enää olekaan tylsää. Tavut, sanat ja riimit lentelevät ilmassa. Inspiraatiota voi löytyä mistä tahansa ympärillä olevasta, kuten jääkaapista, puista tai pilvistä. Kohta ystävykset jo freestailaavat pihalla.
Sanojen pyörittely pelastaa ystävykset tylsyydeltä. Lilistä räppääminen on niin mahtavaa, että hän julistaa voitonriemuisena: "No nyt on ainakin koulussa kavereille kerskuttavaa: me alettiin tänä kesänä räppää!"
Tarinan lomassa tutustutaan lapsentajuisesti räppimaailmaan ja hiphop-kulttuuriin. Lapsia myös kannustetaan itse riimien pariin. Nykylapset saattavatkin kiinnostua helpommin rap-riimeistä kuin vanhoista perinteisistä riimirunoista.
Toivottavasti kirjaa hyödynnetään alakoulun äidinkielen opetuksessa. Ja toivottavasti perheissä innostutaan räppäämään yhdessä!
"Alotetaan, rohkeesti kokeillaan
päästä sanotetaan, keksi jotain nokkelaa
ja sille riimi, alatko jo päästä kiinni?"
Kirjan ääneenlukeminen oli innostavaa, mutta täytyy myöntää, että kesti aikansa löytää oikea rytmi. Jos haluat haastaa itsesi ääneenlukijana, suosittelen kokeilemaan tätä kirjaa.
Kuuntelin myöhemmin tekstin äänikirjana ja ajattelin: "Ahaa, noin se olisi pitänyt lukea". Äänikirja on ihan huikea. Elastinen esiintyy siinä itse ja muina ääninä kuullaan Heljä Heikkinen, Yasmine Yamajako ja Markku Wettenranta. Mukana on myös musiikkia, mikä nostaa kuunteluelämyksen ihan toiselle tasolle.
"Mitä sä ootat, nyt messiin vaa lähde. Sul on sisälläsi luovuuden lähde!"
Hei! Lähetin sähköpostiisi aihetta sivuavan viestin.
VastaaPoista