sunnuntai 5. syyskuuta 2021

"Lue lisää" kehottaa Read Hour -kampanja

Mitä aiot tehdä keskiviikkona 8.9.2021 klo 19? Mitäpä jos vaikka lukisit. Lasten ja nuorten säätiön Read Hour nimittäin tulee taas! Koko Suomen toivotaan pysähtyvän lukemaan tunniksi keskiviikkoiltana. Ja mikä olisikaan parempi tapa viettää YK:n kansainvälistä lukutaidon päivää.



Vuoden 2021 Read Hour -kampanjan virallinen suojelija on tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Tervehdyksessään hän huomauttaa, että yksinäiseksi puuhaksi mielletty lukeminen voi olla myös yhteisöllinen kokemus, ja haastaa kaikki pysähtymään yhdessä nauttimaan hyvistä kirjoista.

Tietysti otan haasteen vastaan!

Olen jo ilmoittanut seitsenvuotiaalleni, että keskiviikkona leikit kavereiden kanssa täytyy lopettaa vähän aikaisemmin, sillä seitsemältä alamme lukea.

Meillä on kesken David O'Connellin jännittävä lastenromaani Hammastohtori ja hämärä juoni (Kumma 2021). Viettänemme sen parissa lukutuntimme, sillä tuskin ehdimme saada 215-sivuista kirjaa luettua loppuun ennen keskiviikkoa. Kirjassa on jonkin verran mustavalkoista kuvitusta (kuv. Claire Powell), mutta ei erityisen runsaasti.

Hammastohtori ja hämärä juoni on toinen osa Hämäränhyssyn mysteerit -sarjassa. Se on jatkoa kirjalle Karkkitehtaan kummitus (Kumma 2021). Luimme Karkkitehtaan kummituksen keväällä ja tykkäsimme tosi paljon. Taisin kirjoittaa kirjasta vain Instagramin puolelle.

Kirjasarja kertoo Archie-pojasta, jonka varsin tavallinen elämä mullistuu, kun hän perii isosetänsä omaisuuden: vanhan kartanon ja maailmankuulun karkkitehtaan. Uudessa elämässä mikään ei ole tavallista. Uusien ystäviensä Flissin ja Billyn kanssa Archie ratkoo arvoituksia ja joutuu uskomattomiin seikkailuihin.

Nämä ovat kirjoja, joita ei malttaisi laskea käsistään. Sain ääneni käheäksi ensimmäistä osaa lukiessani, ja samoin uhkaa käydä nytkin.

Tykkään erityisesti kirjojen kielestä. Sanavarasto karttuu lukiessa mukavasti. Kirjoissa on myös paljon kirjailijan itsensä keksimiä sanoja ja käsitteitä. Suomentaja Annukka Kolehmainen on tehnyt hyvää työtä niitä kääntäessään.


Mitä sinä aiot lukea keskiviikkoillan lukutunnin aikana?


Kuva: Lasten ja nuorten säätiö



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti