perjantai 3. syyskuuta 2021

Uusissa lanu-kirjoissa on puhuvia poneja, aavekoiria ja yliluonnollisia maailmoja

Viikonloppu on alkamassa, eikä ole mitään luettavaa. Paitsi että on. Arvostelukappalepino suorastaan huojuu kaikista lukemattomista kirjoista. On aika tutustua tarjontaan. Pinossa on niin suoralta kädeltä kiinnostavia kirjoja kuin myös kirjoja, jotka haastavat minut pois tavallisten lukutottumusteni ääreltä. Minkähän näistä lukisin tänä viikonloppuna?

Alakouluikäisille

Päivi Lukkarilan Kerrostaloponi Kemppainen (Karisto 2021) on hulvaton tarina tytön ja ponin ystävyydestä. Tokaluokkalainen Aura löytää eräänä päivänä kotitalonsa porrastasanteelta epätavallisen ponin nimeltään Kemppainen. Poni osaa puhua ja lukea! Omasta hevosesta haaveillut Aura piilottelee ponia huoneessaan, mutta ponin pitäminen kerrostalossa ei ole ihan yksinkertaista. Mitä ponille voi syöttää ja mitä tehdä kakkapalleroille? Entä mitä tapahtuu, jos vanhemmat tulevat huoneeseen?

Hauska tarina antaa mahdollisuuden pohtia ihmisen ja eläimen suhdetta. Se on myös kertomus ystävyydestä. Tyttöporukassa kolmannen pyörän rooliin jäävälle Auralle Kemppainen on ystävä, jota ei tarvitse jakaa muiden kanssa. Kirjan mustavalkoiset kuvat on piirtänyt Milla Paloniemi.


Joonas Tolvasen Puunaamioiden kirous (Otava 2021) vie seikkailulle Etelä-Koreaan. Jaakon ja Eliaksen mummi työskentelee naamiomuseossa Hahoe-kylässä, jonne perhe matkustaa lomallaan. Jotain kummallista on tekeillä. Museosta on kadonnut esineitä, kylä kärsii tulipaloista ja mustapukuisilla hämärämiehillä lienee pahat mielessä. Veljesten on otettava asioista selvää! Ritsa ja melontataidot tulevat nyt tarpeeseen. 

Puunaamioiden kirous on jatkoa kirjalle Jademiekan arvoitus (Otava 2020). Sarja on suunnattu lukemaan opetteleville ja siinä on Janne Kukkosen runsas mustavalkokuvitus.




Yläkouluikäisille

Taina Haahdin Aavikkotien hyypiö (Karisto 2021) on paitsi vauhdikas nuortendekkari myös voimaannuttava kertomus muutoksesta, oman paikan hakemisesta ja selviytymisestä. 

Kolmetoistavuotiaan Tinjan elämä mullistuu, kun hän joutuu muuttamaan yksinhuoltajaäitinsä kanssa puutarhojen täyttämältä pientaloalueelta Aavikkotien ankealle kerrostaloalueelle. Entiset kaverit, naapurit, harrastukset, pihan marjapensaat ja omenapuut jäävät taakse. Edessä on tavaroiden ja unelmien karsimista, uusi koulu ja uusi jengi, jonka hyväksymäksi ei taida kovin helposti päästä. Jännitystä elämään tuo aavekoira Teetee, jonka kohtaloa Tinja ryhtyy ratkomaan.




B. B. Alstonin kehutussa esikoisromaanissa Amari ja yön veljet (Otava 2021) seikkailee 13-vuotias tummaihoinen, afrohiuksinen Amari, jonka isoveli on kadonnut jäljettömiin. Veljen kohtaloa selvitellessään Amari päätyy yliluonnolliseen maailmaan, jota ei tiennyt olevan olemassakaan. Paljastuu, että hänellä itselläänkin on yliluonnollisia kykyjä — vaikkakin laittomia!

Vetävän ja taianomaisen fantasiaseikkailun on kuvailtu olevan kuin yhdistelmä Percy Jacksonia, Nevermooria ja Men in Black -elokuvia. Kolmeosaisen kirjasarjan avausosa on noussut kansainväliseksi lastenkirjatapaukseksi. Sarjan oikeudet on myyty jo yli 25 maahan ja Universal Pictures on ostanut sen elokuvaoikeudet.


Nuorille aikuisille

Angie Thomasin nuortenromaanissa Betoniruusu (Otava 2021) palataan kovasti kehutun Viha jota kylvät -teoksen seuduille.

Seitsemäntoistavuotiaan Maverick Carterin jengipomoisä istuu elinkautista vankilassa. Poikakin elää jengielämää, kauppaa huumeita ja kostaa rakkaiden puolesta.

Sitten Mav saa tietää olevansa isä ja joutuu odottamatta vastuuseen pienestä Seven-vauvasta. Vastuu lapsesta ja uskollisuus jengille vetävät eri suuntiin. Miten velvollisuuksien ristipaineessa löytää oman polkunsa ja onnistuu kasvamaan kunnon mieheksi?




Onko tässä sinulle tuttuja kirjoja? Suosittelisitko jotain näistä?







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti