tiistai 28. syyskuuta 2021

Syksyinen kirjahaaste 2021

Päivä päivältä syksyinen tunnelma kietoo minut syliinsä yhä tiukemmin. Juuri nyt syksy tuntuu hyvältä. Nautin kävelyretkistä ruskan värjäämän metsän laidassa. Erityisen mukava on käpertyä kotiin, sytytellä valoja ja lukea sohvan nurkassa vilttiin kietoutuneena.

Suloista syystunnelmaa juhlistaakseni laadin syksyisen kirjahaasteen. Kysymyksiin vastatessani alkoi tuntua, että tästä tulee hieno kirjasyksy.

1. Paras syyskirja?


Riikka Jäntin Pikku hiiren puolukkamatka (Tammi 2018) on kaikkien aikojen ihanin syyskirja. Teksti ja kuvat ovat täynnä syksyisen kiireetöntä tunnelmaa. Puolukkamatka saareen on jotain erityistä, vaikka loppujen lopuksi kuitenkin aika arkista. Juuri sellaista elämä parhaimmillaan on.
Kirjoitin kirjasta pari vuotta sitten.




2. Suosikkisi syksyisistä kirjan kansista?


Tunnelmallinen, tummasävyinen kansi Katri Tapolan kirjoittamassa ja Karoliina Pertamon kuvittamassa kirjassa Lyhtyjen maa (Etana Editions 2020) viehättää kovasti juuri nyt.



3. Minkä syysaiheisen kirjan aiot lukea seuraavaksi?


Elisabet Ahon Vappu ja Annika -sarjan toinen osa Peikkokallion salaisuus (Myllylahti 2021) kiinnostaa. Kirja alkaa syksystä. Vappu ja Annika viettävät syyslomaa Vapun mummon ja ukin mökillä.

Vappu eksyy sieniretkellä tiheään metsään. Sieltä löytyy kummallinen kallion, jolla näyttää olevan kasvot, koukkunenä ja maahan saakka valuva kiviparta. Onko ikivanhalla kalliolla voimia? Mikä on puiden lomassa pilkottava salaperäinen talo? Ja kuka asustaa metsässä?

Syysloma vilahtaa ohi ja talvi saapuu. Mökille tehdään joulukuussa uusi retki kuusenhakuun. Yhtäkkiä tyttöjen ja isoveli Eetun apua tarvitaan. Ehtivätkö lumisen metsän halki syöksyvät lapset ajoissa?

Alakouluikäisille suunnattu Peikkokallion salaisuus sopii hyvin myös ääneen luettavaksi.




4. Mitä muuta aiot lukea tänä syksynä

  1. Riina Katajavuori: Oravien sota (Tammi 2021)
  2. Päivi Lukkarila: Kerrostaloponi Kemppainen (Karisto 2021)
  3. Kaisa Paasto: Anni kaverinkesyttäjä punaisella matolla (Tammi 2021)
  4. Cristal Snow: Penni Pähkinäsydän ja mörkökuumeen kirous (Tammi 2021)
  5. Anna James: Tilly & kirjamatkaajat (HarperCollins 2021)
  6. Lucy Ivison: Unelmien muotitalo — Silkkiä ja salaisuuksia (WSOY 2021)

5. Mitä syksyllä ilmestyvää kirjaa odotat eniten?


Moniakin, mutta jos pitää nimetä vain yksi, niin Kai Vainiomäen Mitä eläimet miettivät (Myllylahti 2021) kiinnostaa kovasti. Ilmestyy lokakuussa.



6. Minkä syksyllä ilmestyvän kirjan aiot ostaa?


Alex T. Smithin Kaarle palatsissa
(Art House 2021) on ostoslistalla. Ilmestyy marraskuussa.

7. Paras halloweenkirja?


Meillä on jonkin verran englanninkielisiä halloweenkirjoja, mutta haluaisin katsoa tätä kysymystä vähän laajemmin ja sisällyttää tähän halloweenin lisäksi muut samantapaiset kuolleiden juhlat.

Meksikolaisesta pyhäinpäivän vastineesta Día de Muertosista kertova kuvakirja Muistan sinua rakkaudella (Teos 2020) on hieno. Tekijäkaartiin kuuluvat Sanna Pelliccioni, Maami Snellman ja Kiti Szalai.

Kirjoitin kirjasta vuosi sitten.

Kesällä tulin superonnelliseksi, kun löysin kirjan kirpparilta yhdellä eurolla!!!


8. Kirja, joka tuo mieleen syksyn olematta varsinainen syksykirja?

Julie Völkin ihanassa sanattomassa kirjassa Guten Morgen, kleine Straßenbahn! (Gerstenberg 2016) on mielestäni syksyinen tunnelma.

Pieni kelta-punainen raitiovaunu kolistelee ympäri pikkukaupunkia. On hämärää. Vain katulampuista ja rakennuksista kajastaa keltaista valoa. Puut alkavat olla lehdistä paljaat ja eläintarhan kirahvi tarvitsee pitkän punaisen kaulaliinan.

Olen kirjoittanut kirjasta täällä.


9. Kuuluuko syksyysi kirja-aiheisia tapahtumia?


Helsingin kirjamessut! Odotan mielettömästi pääseväni taas ihan oikeille messuille. Hypistelemään kirjoja, näkemään kirjailijoita livenä! Toisaalta aion myös katsella messusisältöä verkosta, sillä en kuitenkaan voi mennä paikan päälle joka päivä.

Logo: Messukeskus, Helsingin Kirjamessut 2021



Kuulisin mielelläni, millainen kirjasyksy sinulla on edessä. Tartu siis haasteeseen ja vastaa kysymyksiin omassa blogissasi tai vaikka Instagramissa. Laitathan tämän postauksen kommentteihin linkin, että pääsen lukemaan vastauksiasi.

Suloista syksyä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti