keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Pikku Hiiren puolukkamatka

Viime vuonna ilmestyi mitä hurmaavin syyskirja: Riikka Jäntin Pikku hiiren puolukkamatka. Hullaannuimme siihen heti tyttäreni kanssa. Viime sunnuntaina teimme retken lähimetsäämme puolukoita ja mustikoita poimimaan, ja iltasaduksi täytyikin sitten lukea tämä kirja.



Hiiru-niminen pikku hiiri on lähdössä äitinsä kanssa mökille puolukoita poimimaan. Maisemassa näkyy jo syksy. Saarella sijaitsevalle mökille matkustetaan ensin junalla ja sitten ukkihiiren moottoriveneellä.

Yön pikku hiiri saa nukkua isossa sängyssä äidin vieressä. Sekös vasta mukavaa! Aamulla lähdetään puolukkametsään. Puolukoita näkyy kaikkialla. Pikku hiiri on innoissaan, mutta hommasta on kadota ilo, kun Hiiru saa kosketuksen hirvikärpäseen.

Onnistuneen puolukkaretken jälkeen puuhaillaan mukavia mökkiasioita: saunotaan, paistetaan makkaroita nuotiolla ja katsellaan tähtiä.

Tyttäreeni tekee suurimman vaikutuksen kohta, jossa Hiiru istuu ulkohuussissa. Joka kerta se kirvoittaa hänen mieleensä omat huussikokemukset maaseudulta. Hän pelkää huussissa pörrääviä kärpäsiä yhtä paljon kuin Hiiru. Nehän voisivat lentää vaikka peppuun!

Puolukkaretki syksyisessä saaressa on pienelle kaupunkilaishiirelle varmasti suuri elämys.

”– Voidaanko me tulla tänne joskus uudelleen?” hän kysyykin, kun kotimatka lähenee. 

Parasta kirjassa on omasta mielestäni kuvitus. Jäntin huolellisesti piirretyt kuvat vilisevät yksityiskohtia. Tunnelmaltaan kuvat ovat rauhallisia ja lämminhenkisiä.

Tarina on kiinnostava ja se on ilmaistu sen verran lyhyesti ja pelkistetysti, että sopii melko pienenkin lapsen kuultavaksi. Kirjan ilmestyessä viime vuonna silloinen nelivuotiaani oli juuri parasta kohderyhmää.

Kirja on neljäs osa Jäntin Pikku hiiri -sarjassa. Kukin osa on oma itsenäinen teos, joten kirjan voi hyvin lukea, vaikkeivät aiemmat osat olisi tuttuja. Tosin aiempiinkin osiin kannattaa tutustua. Ainakin meillä niistä on tykätty kovasti.

Viides kuvakirja Pikku hiirestä ilmestyy juuri nyt syyskuussa. Se sijoittuu talvitunnelmiin, sillä kirjan nimi on Pikku hiiri ja paukkupakkanen. Kirja menee meillä ehdottomasti hankintalistalle.


Riikka Jäntti (teksti ja kuvat): Pikku Hiiren puolukkamatka
Kustantaja: Tammi 2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti