sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Vaihtoehtoisia kulkuneuvoja autottomana päivänä


Jos olet tottunut hurauttamaan paikasta toiseen autolla, tänään se ei käy. Nyt vietetään nimittäin auton vapaapäivää ja on aika pohtia vaihtoehtoisia kulkuneuvoja. Jos oma pää lyö tyhjää, onneksi lastenkirjallisuudesta löytyy runsaasti vinkkejä.

Polkupyörä

Kun Siiran on päästävä sirkusesitykseen metsän laitaan, se kaivaa kellarista esiin vanhan polkupyöränsä. Pyörää ei selvästikään ole käytetty pitkään aikaan, sillä siinä on paljon kunnostamista. Jyrkässä, kuoppaisessa alamäessä kannattaa olla varovainen, ettei romuta pyöräänsä yhtä pahoin kuin Siira. Istuttuaan iltaa sirkusväen kanssa Siiralta luonnistuu jo yksipyöräiselläkin polkeminen!

Reetta Niemelä & Salla Savolainen: Siiran sirkusmatka. Otava 2017.

Raitiovaunu

Helsingissä, varsinkin kantakaupungin alueella, ratikka on kätevimpiä kulkuneuvoja. Vihreät ratikat kolistelevat päivästä toiseen kiskoillaan Kauppatorilta Ullanlinnaan tai Katajanokalta Töölöön tai Käpylästä Kallioon. Kyytiin nousee mummoja ja mammoja, neitejä ja herroja, tätejä ja setiä. Jos osuu ratikan kyytiin karkausyönä, kaikki on ylösalaisin ja silkkaa taikaa. Ratikan ikkunasta voi nähdä vaikkapa jäänmurtajien häät tai Hietaniemen kalmistoista nousseet haamut!

Annina Holmberg & Virpi Talvitie: Karkausyön ratikkamatka. WSOY 2010.

Juna

Kun Onni-poika lähtee yökylään mummon ja papan luo, matka taitetaan junalla. Junassa on hauskaa. Konduktööriltä Onni saa oman lipun ja ravintolavaunussa voi juoda pillimehua. Isi kertoo Onnille, että he äidin kanssa tapasivat junassa. Mummolassa Onnille tulee vähän koti-ikävä, mutta onneksi seuraavana päivänä juna tuo hänet taas kotiin.

Sanna Pelliccioni: Onni-poika menee mummolaan. Minerva 2016. 3. painos.

Soutuvene

Setä Sininen on hankkinut uuden soutuveneen ja vie Petterin ja Lotan sekä täti Vihreän, täti Ruskean ja täti Sinipunaisen souturetkelle. Aikuisten ottaessa nokoset ruoan päälle, Petteri ja Lotta päättävät harjoitella soutamista keskenään. Mutta lasten ei pitäisi päästä vesille yksin. Petteri ja Lotta hukkaavat airot ja kököttävät sitten veneessä avuttomina. Pulassa ovat Setä Sininen ja täditkin, jotka jäävät saarelle jumiin ilman venettä. Tarinalla on onneksi onnellinen loppu, mutta pelastusliivit sentään olisi kannattanut kaikilla olla.

Elsa Bescow: Setä Sinisen uusi vene. Gummerus 1979. 2. painos.

Lautta

Helsingin saarikaupunginosaan Suomenlinnaan matkataan lautalla, kuten Viidakkorumpu-orkesteri tekee mennessään keikalle Suomenlinnaan. Lauttalaiturilla ei kannata säheltää, ettei putoa veteen. Muuten saattaa joutua uimaan koko matkan, kuten Aarne Alligaattori!

Macke Granberg & Erika Weiste: Aarne Alligaattori ja keikka Suomenlinnassa. Arne Alligator Brands Oy 2013.

Laiva

Jos on tarve matkustaa vähän pidemmälle, laiva on oiva valinta. Aino matkustaa perheineen Tanskaan vuorenkokoisella laivalla, joka tärisee merta kyntäessään. Ikkunasta näkyy vain merta ja pieniä purjeveneitä. Hytti alkaa nopeasti tuntua ahtaalta ja tukalalta. Johtuneeko liiasta karkinsyönnistä vai laivan keinunnasta, että Nyytin vatsaa alkaa vääntää.

Kristiina Louhi: Aino matkustaa. Tammi 2004. 5. painos.

Hevosrattaat

Kun Koiramäen lapset Elsa ja Kille lähtevät sukuloimaan kaupunkiin, matka taitetaan hevoskärryillä. Kaupungissa riittää maalaislapsille ihmeteltävää. Kaupungin kaduilla kolistelee monenlaisia hevoskärryjä, -vaunuja ja -kiesejä. 

Tämän kulkuneuvon ongelmana on, että se kuuluu niin selkeästi menneeseen maailmaan. Nykyaikana hevoskärryjä voi olla vaikea löytää.

Mauri & Tarja Kunnas: Koiramäen lapset kaupungissa. Otava 1984. 5. painos.

Kuumailmapallo 

Mansikkahaltijatar haluaa matkustaa mansikkakilpailuun Viherhaltijattaren ruohoaavalle. Hän lähtee matkaan kuumailmapallolla Bibo Perhosen ja pienen haltijalapsi Marjan kanssa. Kuumailmapallot ovat oikukkaita kapistuksia. Matka katkeaa heti alkuunsa, kun kuumailmapallo rysähtää päin puuta ja juuttuu kahden oksan väliin. Törmäys on niin voimakas, että Mansikkahaltijatar, Marja ja Bibo syöksyvät pää edellä linnunpesään. Mansikkahaltijatar ei huonosta kokemuksesta pelästy, vaan kirjan lopussa hän taas nousee kuumailmapallonsa kyytiin.

Stefanie Dahle: Mansikkataikaa Haltijamaassa. Aurinko Kustannus 2015.

Lentokone

Ilmojen halki matkattaessa lentokone lienee kuumailmapalloa käytännöllisempi kulkuneuvo. Ruu matkustaa äidin kanssa lentokoneella lämpimään maahan. Mutta ennen lentokoneeseen pääsyä on selvittävä läpi lentokentän kummallisuuksien. Siihen kuuluu paljon jonottamista ja odottelua. Ruu sentään pääsee lentokoneeseen ensimmäisenä, koska on lapsi. Koneen laskeutuessa Ruun korviin sattuu, mutta banaanin syönti auttaa.

Annakarin Garhamn: Ruu lentomatkalla. Otava 2018.

Avaruusalus 

Jos mielii vielä kauemmas kuin minne lentokoneella pääsee, taitaa vaihtoehdoksi jäädä avaruusalus. Barbapapa perheineen matkustaa avaruuteen, sillä Barbapinko on napannut viestin Marsista. Marsissa kuulostaisi asuvan muusikoita. Asiaa täytyy tutkia henkilökohtaisesti. Matka sujuu hyvin ja löytyyhän Marsista elämää. Barbaperhe kuitenkin melkein tuhoaa planeetan tuomalla sinne vieraslajin.

Annette Tison & Talus Taylor: Barbapapa avaruudessa. Otava 2006.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti