sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Me harvinaiset — Lasten tietokirja päästää ääneen Suomen luonnon uhanalaisia eläimiä

"Luonto ja eläimet ovat arvokkaita. Ne eivät välttämättä ole täällä ikuisesti."
(Me harvinaiset-kirjan takakansi)

Maapallolla käynnissä oleva eliökato huolestuttaa. Suomessa jo joka yhdeksäs laji on Ympäristöministeriön selvityksen mukaan uhanalainen. Lastenkin on syytä oppia, ettei ihana luontomme ja sen monimuotoisuus ole itsestäänselvyys.



Minna Viitalähteen lasten tietokirja Me harvinaiset (Atena 2021) antaa äänen 14:lle Suomessa uhanalaiselle eläimelle, kuten pikkulepakolle, hillerille, naalille, sudelle, ahmalle, vesikolle ja saimaannorpalle. Eläimet kuuluvat viiteen uhanalaisuusluokkaan silmälläpidettävästä lajista jo hävinneeseen lajiin.

Suomen kansalliseläin karhu on silmälläpidettävä laji, mikä tarkoittaa sitä, että lajin putoaminen vaarantuneiden luokkaan on lähitulevaisuudessa hyvin lähellä tai todennäköistä. Mustarotta puolestaan on jo Suomesta hävinnyt laji (miten en onnistu olemaan tästä surullinen 😞).

Jokaiselle eläimelle on varattu oma aukeamansa. Asiapitoinen teksti on ripoteltu tietoiskumaisesti sinne tänne värikkäiden kuvien päälle. Itselukijan onkin varmaan hauskempi lukea pieniä tekstipätkiä sen sijaan, että koko teksti olisi yhtenä blokkina. 




Eläimistä kerrotaan oleellisimmat asiat, kuten levinneisyys, ulkonäkö ja koko, elinympäristö, tavat, ravinto sekä suurimmat uhat. Tai oikeastaan eläimet kertovat asiat itse omalla suullaan.

"Hei, olen liito-orava!
Mukavaa, kun liitelit sivulleni. Kuten nimenikin jo kertoo, eroan perinteisestä maaoravasta liitotaitojeni vuoksi.

Venäjällä ja Aasiassa meitä yläilmojen hurjapäitä on runsaasti. Euroopassa olen harvinaisempi laji, sillä meitä esiintyy ainoastaan Suomessa ja Virossa. Olemmekin Suomessa vaarantunut laji."

Kuvitus on värikylläinen. Eläimet ovat toki tunnistettavia, mutta valokuvantarkkaan ilmaisuun ei ole pyritty. Seitsenvuotiaani ihmetteli, miksi kaikki eläimet oli varustettu pyöreillä, kirkkaanpunaisilla poskilla.

Kirjan tekijä Minna Viitalähde on graafikko, kuvittaja ja palkittu julistetaiteilija. Hänen graafikkotaustansa näkyy kuvituksessa.  

Rotterdamiin muutettuaan Viitalähteen arvostus Suomen luontoa kohtaan on vain kasvanut. ”Luonnosta ei voi nykypäivänä kertoa liikaa,” Viitalähde on sanonut, ja on aivan oikeassa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti