sunnuntai 6. syyskuuta 2020

Read Hour kutsuu lukemaan tiistaina tunnin ajan


Tiistaina 8.9.2020 YK:n kansainvälisenä lukutaitopäivänä Lasten ja nuorten säätiö järjestää Suomessa jo toista kertaa Read Hour -kampanjan. Koko Suomi — erityisesti lapset ja nuoret — haastetaan lukemaan tiistaina klo 14-15 tunnin ajan.

Read Hour -kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. "Kirja voi parhaimmillaan olla kuin kaivattu hetki ystävän kanssa tai matka uuteen maailmaan", sanoo presidentti Niinistö tervehdyksessään.

Vaikka Suomi on maailman eniten lukeva kansa ja Suomen 15-vuotiaiden nuorten lukutaito on OECD-maiden parhaimmistoa, tutkimuksissa tulee esiin hälyyttäviä asioita. 

Joka kahdeksas suomalaisnuori valmistuu peruskoulusta ilman riittävää lukutaitoa pärjätäkseen jatko-opinnoissa ja arkielämässä.

Pisa-tutkimuksen mukaan lukutaidon osaaminen on laskenut Suomessa pitkällä aikavälillä. Siinä missä erinomaisen lukutaidon omaavien suomalaisnuorten osuus on säilynyt ennallaan, heikkojen lukijoiden osuus on selvästi lisääntynyt. Erityisesti lukutaito on heikentynyt pojilla sekä alimpaan sosioekonomiseen neljännekseen kuuluvilla. Kaksi kolmasosaa pojista lukee vain, jos on pakko.

Lasten ja nuorten säätiön lukutottumuskyselyn mukaan kaikista yläkouluikäisistä nuorista vain 20 prosenttia lukee usein vapaa-ajallaan. Kyselyyn vastanneista nuorista 84 prosenttia oli viettänyt viimeisen vuorokauden aikana alle puoli tuntia tai ei ollenkaan aikaa muiden kirjojen kuin koulukirjojen parissa.

Lasten ja nuorten säätiön Read Hour -kampanja on tärkeällä asialla innostaessaan kansaa ja etenkin nuoria lukemaan. Ilman kunnollista lukutaitoa ei monimutkaisessa yhteiskunnassa pärjää. Lukeminen kehittää empatiaa ja keskittymiskykyä. Lukemalla oppii uutta ja kasvattaa mielikuvitusta. Lukeminen on hyväksi aivoille, ja se voi ehkäistä muistisairauksia.

Minäkin omalta osaltani haluan kutsua kaikki lukemaan Read Hourin aikana. Itse aion ehdottomasti tarttua mahdollisuuteen. Onnekseni olen osittaisella hoitovapaalla ja työaikani päättyy juuri klo 14. Pystyn siis keskittymään lukutuntiin ihan rauhassa.

Lukutuntia voi viettää monella tapaa:

  • kaunokirjallisuutta lukemalla
  • runoja lukien
  • sanomalehtiin syventyen
  • aikakauslehtien artikkelien parissa
  • tieteellistä tekstiä tavaten
  • lukemalla toiselle ääneen
  • kuuntelemalla äänikirjaa

Minä ajattelin käyttää tunnin vanhojen päiväkirjojen ja kirjeiden lukemiseen.

Miten sinä aiot viettää Read Houria?

 

Kuva: Pixabay


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti