perjantai 25. syyskuuta 2020

Vauvalle lukemisen hyötyjä


Koskaan ei ole liian varhaista alkaa lukea vauvalle. Luin itse vauvalleni ääneen ensimmäistä kertaa jo synnytyssairaalassa (kuten olen aiemmin kertonut). Reilun kuuden vuoden äitinä olon aikana yhteiset lukuhetket tyttäreni kanssa ovat olleet melkeinpä parasta koko äitiydessä.

Tänään on valtakunnallinen vauvan päivä. Vuotuista juhlapäivää vietetään Vauva Suomi ry:n aloitteesta nyt neljättä kertaa. Vauvan päivän kunniaksi listasin vauvalle lukemisen hyötyjä. Niitä kertyikin melkoisesti:

  • Vauvan ja vanhemman välinen suhde kehittyy ja vahvistuu. Lukeminen on loistava tapa viettää yhdessä aikaa ja tuntea läheisyyttä. Ensimmäisinä kuukausina vauvalle on vain tärkeintä saada kuulla vanhempansa ääntä, vaikka hän ei luetusta vielä mitään ymmärräkään. Pienelle vauvalle voikin lukea mitä vaan!
  • Lukeminen edistää kielen ymmärtämistä ja puhumaan oppimista. Lapsi, joka ei kuule kieltä, ei opi kieltä. Alkuun vauva ei ymmärrä, mitä hänelle luetaan, mutta mitä enemmän luetaan, sen paremmin hän oppii ymmärtämään. Sanavarasto kasvaa lukiessa. Kirjojen kautta pääsee puhumaan myös asioista, joita ei omassa ympäristössä ole. Esimerkiksi maatilaan liittyvä sanasto voi tulla tutuksi, vaikka ei koskaan kävisi maatilalla. 
  • Kognitiiviset taidot ja muisti kehittyvät. Lukeminen on hyväksi vauvan aivojen kehitykselle. On tutkimuksia, joiden mukaan myöhempiä oppimisvaikeuksia voi ehkäistä alkamalla lukea vauvalle mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 
  • Keskittymiskyky kehittyy. Omasta hyperaktiivisesta ja keskittymiskyvyttömästä pienokaisestani on kasvanut ihan kelpo esikoululainen, kun olen sinnikkäästi vauvasta asti vaatinut häntä rauhoittumaan päivittäin kirjan äärelle.
  • Kommunikaatiotaidot kehittyvät. Hyödyllisintä lukeminen on, kun ottaa keskustelevan otteen: osoittaa kuvia, sanoittaa tunteita ja esittää kysymyksiä. Vauvan kanssa lukiessa kysymyksiin tulee vastata itse.
  • Lukeminen antaa kosketuksen erilaisiin tunteisiin. Lukiessa tunteita voi korostaa matkimalla vaikkapa itkua ja naurua tai näyttää myös ilmein ja elein esimerkiksi hämmästystä, suuttumusta tai pelästymistä.
  • Lukeminen tutustuttaa vauvan ympäröivään maailmaan. Kertomukset esimerkiksi ruokailusta, nukkumaan menosta tai kylvyssä käynnistä tukevat vauvan kehitystä ja auttavat ymmärtämään, mitä ympärillä tapahtuu.
  • Lukuhetki ennen nukkumaan menoa auttaa rauhoittumaan unille. Vauvalle kannattaa tosin lukea muulloinkin kuin juuri ennen nukahtamista. Virkeänä vauva jaksaa kuunnella ja osallistua paremmin. Silti lukeminen toimii myös hyvänä rauhoittumiskeinona.
  • Lukeminen kasvattaa tiedonhalua, uteliaisuutta ja mielikuvitusta. Utelias asenne maailmaa kohtaan höystettynä ripauksella mielikuvitusta antaa loistavan lähtökohdan menestyä elämässä.
  • Kirjojen käsitteleminen kehittää vauvan hienomotoriikkaa. Parhaat ensikirjat ovat kankaisia tai tukevaa pahvia. Meillä oli myös pehmeitä muovisia kirjoja, ns. kylpykirjoja.
  • Kirjan kuvat auttavat vauvaa oppimaan kohdistamaan katseensa. Suuret, selkeät ja kirkasväriset kuvat soveltuvat parhaiten pienen vauvan katseltaviksi.
  • Kiinnostus lukemista ja kirjoja kohtaan syttyy. Parhaimmillaan rakkaus kirjoja kohtaan säilyy läpi elämän. Lukemisesta on hyötyä kaiken ikäisille. Lukemiseen käytetty aika korreloi muun muassa koulumenestyksen kanssa. Yleistäen voisi sanoa, että enemmän lukevat menestyvät elämässään paremmin.
  • Lukeminen on hauskaa! Se viihdyttää ja on mukavaa ajanvietettä. Lukiessa saa hassutella. Vauvan voi saada nauramaan käyttämällä lukiessa hassuja ääniä. Ja mikä olisikaan palkitsevampaa kuin nähdä iloinen ja onnellinen vauva!


Vanhemmat, nauttikaa lukemisesta vauvanne kanssa!


Kuva: Pixabay




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti