keskiviikko 2. syyskuuta 2020

3 kiinnostavaa syyskuussa ilmestyvää lastenkirjaa

Syyskuu on alkanut ja syksy lähenee vääjäämättä. Syksyn viilenevät ja hämärtyvät illat ja sateiset päivät tarkoittavat sitä, että tulee oleskeltua enemmän kotona, ja on taas aikaa lukea enemmän kirjoja.

Syyskuussa onkin ilmestymässä paljon kiinnostavia lastenkirjoja. Poimin tähän kolme.

Museomysteeri


Viime vuonna pääsimme museoseikkailulle Aane-mummon, Koposen, Metson ja Salvion kanssa. Nyt seikkailu jatkuu todellisella mysteerillä. Elina Kuorelahden kirjoittamassa ja Nunnu Halmetojan kuvittamassa kirjassa Museomysteeri (Nemo 2020) etsitään kadonnutta tähtitieteilijää. 

Tähtitorninmäen Observatoriossa vaikuttanut tähtitieteilijä ja professori Argelander ei ole mikä tahansa tiedemies. Hän on nimittäin nykyisin kummitus. Etsinnät vievät lapset Sederholmin talon Lastenmaailmaan ja Tampereen Vapriikin pelimuseoon.

Museokortin kanssa yhteistyössä toteutettava kirja löytynee pian myös monista museokaupoista.


Suomalaiset tutkimusmatkailijat



Ovatko suomalaisetkin tehneet tutkimusmatkoja? Tottahan toki. Carlos da Cruzin ja Janne Haikarin kirjasta Suomalaiset tutkimusmatkailijat (S&S 2020) selviää muun muassa kuinka Elias Lönnrotilta sujuivat runonkeruumatkat, kuinka Nordenskiöld kulki Koillisväylää ja miten Liisi Oterma kartoitti tähtiä ja komeettoja kaukoputkien avulla.

Värikkäästi kuvitetussa tietokirjassa jokaiselle tutkimusmatkailijalle on omistettu kuva-aukeama, joka on täynnä jännittäviä ja hauskoja yksityiskohtia.

 

Vihreä vallankumous  

 

Inari ja Leena Krohnin klassikkoteos Vihreä vallankumous on täällä taas. Kirjan ensi ilmestymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta, ja sen kunniaksi Tammi julkaisee kirjasta uusintapainoksen.

Krohnien rohkea kuvakirja toi vuonna 1970 ensimmäistä kertaa ympäristökysymykset lastenkirjaan. Sanoma tuntuu yhä ajankohtaiselta. Kirjassa lapset taistelevat säilyttääkseen puiston, jonka tilalle kaupunginvaltuutetut ovat päättäneet rakentaa pysäköintitalon ja autotehtaan. Kansalaisaktivismi kannattaa värikkäästi kuvitetussa kirjassa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti