Helsingin Kirjamessut tulevat taas! Olen ollut aivan täpinöissäni siitä asti, kun selvisi, että messut todellakin päästään järjestämään tänä vuonna. Viime vuoden verkkomessut olivat ihan kivat paremman puutteessa, mutta miten ihanaa onkaan päästä oikeille messuille! Olen niin onnellinen, että voisin herähtää kyyneliin.
Kun messulehti syyskuun lopulla kolahti postilaatikkoon, selasin lehteä edestakaisin lapsellisen innostuneena, valitsin parhaita kohtia ja uuvutin muut selostamalla lehden sisältöä. Déjà vu! Yhtäkkiä ymmärsin, miltä tyttärestäni tuntuu lelukuvastojen saapuessa.
Jo kuukauden ajan olen odottanut kirjamessuja niin kärsimättömänä, etten tiedä, miten päin olisin. Kohta odotus palkitaan. Helsingin Kirjamessut pidetään Helsingin Messukeskuksessa 28.-31.10.2021.
Näillä näkymin pääsen paikalle vain yhtenä päivänä, torstaina. Siksi onkin kiva, että messuilta tuotetaan tänäkin vuonna verkko-ohjelmaa. Sitä pääsee katselemaan messujen ajan ja vielä kuukauden tapahtuman jälkeenkin fyysisten messujen lipun hinnalla tai lunastamalla erillisen verkko-ohjelmalipun, johon ei sisälly sisäänpääsyä Messukeskukseen.
Olin innoissani verkkomahdollisuudesta, kunnes tajusin, että verkkoon tulee ohjelmaa vain kahdelta lavalta, Töölönlahti-lavalta ja Senaatintori-lavalta, mikä sulkee ulkopuolelle suurimman osan lapsille suunnatusta ohjelmasta. Tosin suuri osa lastenohjelmasta on interaktiivista ja työpajamaista, jolloin se ei oikein sovellukaan etäyhteyksin seurattavaksi, vaan on koettava itse paikan päällä.
Ihmettelenpä vaan, mahtaako messuilla pyöriä arkiaamupäivinä paljonkin alakouluikäisiä kävijöitä, jotka voisivat osallistua esimerkiksi torstaina klo 11.30-12.00 Helsingin Sanomien Lasten uutisten ohjelmaan (Kumpula-lava), jossa Lasten uutisten tuottaja Panu Jansson kertoo koululaisille uutisten seuraamisesta tai medialukutaidosta tai perjantaina klo 10.30-11.30 järjestettävään alakouluikäisille suunnattuun Iik! Kauhupiirustuspajaan (Myllylahti, Toukola-lava).
Joihinkin lastenkirjoihin sentään päästään tutustumaan verkossakin, muun muassa Roope Lipastin kirjaan Rudolf Rosvo ja hirveä suku, Elina Hirvosen (kuv. Mervi Lindman) kirjaan Prinsessa Rämäpää ja riitataika sekä Aino Havulaisen ja Sami Toivosen kirjaan Tatu ja Patu kesäleirillä (josta kirjoitin elokuussa).
Varsin kiinnostavalta kuulostaa Otto Tähkäpään ja Ilpo Rybatzkin lasten tarinallinen tietokirja Telin tutkimusmatka tulevaisuuksiin. Siinä tutkitaan tulevaisuutta mielikuvituksellisen tutkimusmatkan kautta.
Mauri Kunnas keskustelee livenä ja verkossa uutuuskirjastaan Kuka kaappasi auringon?, jossa palataan Koirien Kalevalan maisemiin.
Torstai ei välttämättä ole ohjelman kannalta paras päivä käydä messuilla, vaikka toki kiinnostavaa ohjelmaa silloinkin on tarjolla. Oli miten oli, en anna minkään häiritä messuiloani. Aion nauttia täysin rinnoin siitä, että pitkän tauon jälkeen tällainen tilaisuus ylipäätään on mahdollinen.
Aion kuljeksia messuilla kiireettömästi ihan itsekseni. En suunnittele tai aikatauluta käyntiäni tarkasti etukäteen. Seuraan sitä ohjelmaa, mitä kohdalle osuu. Ostan kirjoja, joita mieli tekee. Imen itseeni kirjojen tuoksua ja kirjailijoiden sanoja. Nautin tunnelmasta.
Mukavia kirjamessuja kaikille messuille tulijoille tai niitä verkosta seuraaville!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti