maanantai 11. lokakuuta 2021

Jännitystä syyslomaan — Norjalainen CLUE-ryhmä selvittelee purjeveneen arvoitusta

Haluatko viettää syyslomaa Norjan rannikolla yli satavuotiaassa täyshoitolassa? Houkutteleeko suloisen suolainen meri, veneily, kalastus tai maalaaminen pittoreskissä ympäristössä? Kaipaatko idyllin keskelle vähän jännitystä? Kadonnut miljoonaperijä, kiristyskirje, varastettu taulu ja poliisioperaatiot takaavat, ettei pienessä kalastajakylässä tule tylsää.

Jos kiinnostuit, kannattaa lukea syyslomalla Jørn Lier Horstin CLUE-sarjaan kuuluva Purjeveneen arvoitus (Otava 2021). Viisikkomaisessa etsivätarinassa on puitteet kohdillaan. Cecilia, Leo, Une ja koira Egon asuvat viehättävässä Venepoukama-nimisessä vanhassa kalasatamassa, jossa nykyisin on hyvin vähän asukkaita. Cecilian isä pitää kylässä täysihoitolaa. Sen tornihuoneessa lasten ja koiran muodostama CLUE-ryhmä ratkoo arvoituksia.




Samaan aikaan kun uutisissa kerrotaan kadonneesta miljoonaperijästä, lapset löytävät outoon paikkaan hylätyn auton sekä lehden, josta on leikelty sanoja.

”Lämmin tuuli kahisutti keltaisia syyslehtiä ja lennätti vanhaa sanomalehteä pitkin kuivaa tietä. Cecilia kumartui nostamaan sanomalehden. Hän aikoi taitella sen ja viedä täysihoitolan jätesäiliöön, mutta alkoikin katsella sitä. Käänneltyään sivuja hetken hän käsitti, että syyslomasta voisi sittenkin tulla jännittävä.”

Selvitettyään nokkelasti puuttuvista sanoista muodostuneen viestin lapset käsittävät, että heidän kotinurkillaan saattaa majailla häikäilemätön rikollinen. Koska poliisin sotkeminen asiaan saattaisi vain pahentaa tilannetta, lasten ei auta muu kuin ryhtyä selvittämään tapausta itse.

Seuraa taskulampun valossa toteutettuja yöllisiä retkiä hylätyille tiloille ja kosteisiin maakellareihin, tyhjillään olevien kesämökkien koluamista, täysihoitolavieraiden tietojen urkkimista ja epäilyttävän purjeveneen nuuskimista. Lopulta lapset päätyvät keskelle massiivista poliisioperaatiota. Ovatko he onnistuneet pilaamaan kaiken?

Vetävä tarina imaisi mukaansa. Ahmin sivun toisensa perään kunnes, hupsista vaan, olinkin lukenut koko kirjan yhdeltä istumalta.

Annan plussaa sisäkansien kartoista. Etusisäkansiin on painettu Venepoukaman kartta ja takasisäkansiin Täysihoitola Helmen kartta. Kartat ovat aina kivoja ja auttavat hahmottamaan tarinan paremmin.

Pidin tarinan lomassa kuljetetusta filosofisesta pohdinnasta. Cecilia, Leo ja Une pohtivat, voiko tehdä mitä vaan, jos ei vahingoita muita. Voiko esimerkiksi yksineläjä polttaa oman talonsa, jos siitä ei aiheudu vaaraa, vahinkoa tai menetystä kenellekään muulle kuin polttajalle itselleen?

Norjankielinen alkuteos on nimeltään CLUE — Libertygåten, joka viittaa paitsi tarinassa esiintyvään Liberty-nimiseen purjeveneeseen myös John Stuart Millin tunnettuun teokseen On Liberty. John Stuart Mill oli 1800-luvulla elänyt englantilainen filosofi. Hänestä kerrotaan kirjan lopussa olevassa tietotekstissä.

Millin ajatusten mukaan ihmiset saavat tehdä mitä haluavat, kunhan eivät vahingoita toisia. Yksilöiden elämän rajoittaminen laeilla ja säädöksillä on hänen mielestään sallittua vain silloin, kun tarkoituksena on estää ihmistä tuottamasta vahinkoa muille. Jos valinnat eivät vaikuta muihin, ei ole väliä, ovatko ne hyviä vai huonoja.

Asiasta voi saada aikaan hyvää pohdintaa nuorten kanssa. Kuka määrittelee, mikä on muille vahingollista toimintaa? Eivätkö läheisen väärät valinnat aina satuta, vaikka suorat seuraukset kohdistuisivat vain läheiseen itseensä? CLUE-ryhmän lapset käyttäytyivät välillä varsin omavaltaisesti ja säännöistä piittaamatta. Voiko niin tehdä? Edes korkeamman päämäärään edessä? 

Norjalainen Jørn Lier Horst on entinen rikostutkija ja nykyinen bestsellerkirjailija. Hän on kirjoittanut dekkareita lapsille, nuorille ja aikuisille. CLUE-sarja on Norjan luetuimpia 9–13-vuotiaille suunnattuja kirjasarjoja. Sarjan toisesta osasta CLUE — Kultaisen kellon arvoitus (Otava 2019) on juuri valmistunut Norjassa elokuva.

Purjeveneen arvoitus on CLUE-sarjan viides osa. Ensimmäinen osa Salamanterin arvoitus ilmestyi suomeksi vuonna 2015 Sitruunan kustantamana. Muut neljä osaa on julkaissut suomeksi Otava ja lisää on luvassa ensi vuonna. Otavalle kiitos arvostelukappaleesta!


Jørn Lier Horst: Purjeveneen arvoitus
Norjankielinen alkuteos: CLUE — Libertygåten
Suomennos: Päivi Kivelä
Kustantaja: Otava 2021





2 kommenttia:

  1. Meillä on lapset tykänneet saman kirjailijan Etsiväkaksikko-kirjoista. Ehkä vähän nuoremmille suositeltu kuin tämä Clue, mutta kuitenkin vähän jännempiä kuin Lasse-Maijan etsivätoimisto. Cluen kanssa täytynee kuitenkin ainakin vuosi odottaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasse-Maijoja on meillä luettu kovasti, mutta Etsiväkaksikko-kirjoihin emme vielä ole tutustuneet. Voisi kyllä kokeilla.

      CLUE-sarja ei tosiaan sovi ihan nuorille eikä herkille. Yhden päähenkilön äiti on hukkunut mystisesti, ja kirjasarjan ensimmäisessä osassa lapset löytävät rannalta ruumiin.

      Poista