perjantai 22. tammikuuta 2021

Touhulan koululaiset lumimyrskyssä

Hilda Hipolla on huolia Richard Scarryn kirjassa Lumimyrsky (Helsinki Media 1996). Touhulan koulussa on välitunti ja lapset leikkivät pihalla. Hilda on uusi välituntijärjestäjä. Lapset pyytävät häntä antamaan vauhtia milloin keinulle, milloin karusellille. Hildalla on virtahevon voimat, joita hän ei osaa säännöstellä. Muille lapsille käy vähän hassusti.




Opettajalla, neiti Hunajalla, on pian uutisia. Kaupunkiin on luvattu lumimyrskyä ja koulupäivä päätetään heti, jotta lapset ehtivät kotiin ennen myrskyä.


Touhulan lapset kulkevat koulubussilla. Hilda on kuitenkin liian apea astuakseen bussiin. Hän aikoo kävellä.

Lunta pyryttää yhä sakeammin. Koulubussi ajaa liukkaalla tiellä ojaan. Onneksi kaikki ovat kunnossa, mutta bussi on ja pysyy ojassa. Ei auta muu kuin jäädä odottamaan pelastusta. Ketään vaan ei kuulu. Lapsia alkaa jo paleltaa.

Kun Hilda lopulta tallustaa paikalle, hänen voimilleen tulee käyttöä. Voiko yksi tyttö pelastaa bussillisen lapsia?

"'Sinun voimasi on lahja, Hilda', neiti Hunaja vastaa lempeästi. 'Sinun täytyy vain oppia käyttämään sitä oikein.'"

Lapsena olin hulluna Richard Scarryn kirjoihin. Tyttäreni ei ole osoittanut niitä kohtaan aivan yhtä suurta innostusta, vaikka jokunen Scarryn kirja hyllystämme löytyykin.

Lumimyrsky ei taida olla Scarryn itsensä kynästä. Kirja nimittäin perustuu Richard Scarryn Touhukas Maailma -televisiosarjaan (The Busy World of Richard Scarry 1994-97), jonka on tuottanut Paramount Pictures ja Cinar. Suomessa YLE TV2 esitti sarjaa vuosina 1996-99. En usko itse nähneeni sitä koskaan.

Meillä on katseltu uudempaa TV-sarjaa Touhulan arvoituksia (Busytown Mysteries). Kanadalaisen Cookie Jar Entertainmentin sarja näki päivänvalon vuonna 2007. Suomessa uusintoja siitä on nähty vielä aivan äskettäinkin. Jaksoja voi katsella YLE Areenasta.


Richard Scarry: Lumimyrsky
Englanninkielinen alkuteos: The Snowstorm
Suomennos: Marja Alopaeus
Pohjautuu televisiosarjaan Richard Scarryn Touhukas Maailma
Kustantaja: Helsinki Media 1996




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti