sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Salaisuudet odottavat seikkailijaa Salasaarella

Hattarasumun keskeltä tuli esiin maailman eriskummallisin paikka: Salasaari. Edla oli lentänyt kuumailmapallollaan hattarasumuun tuhatta ja sataa ja poksauttanut koko pallonsa rikki. Nyt hän kieppui alas kohti merestä korkeana kohoavaa saarta.

 

Silja Sillanpään kirjoittama ja Marja Siiran kuvittama Salasaaren salaisuudet (WSOY 2021) alkaa jännittävästi. Seikkailijatyttö Edla saapuu saarelle, jossa mikään ei ole niin kuin muualla ja kaikki on mahdollista.

Painotuore kuvakirja on Edlan muistikirja satumaisesta saaresta, jossa on erikoisia paikkoja ja asukkaita. On kätköpoukamia, lymylahtia, piiloportaita, sopulitunneleita ja salaisia vedenalaisia kulkureittejä.

Kirsikankukkatukkainen mummu kieppuu hattarapuussa akrobaattina ja kertoo Edlalle, kuinka hattarapuu istutetaan. Muutosmies Vara-Varan varastosta löytyy kaikkea kaiken varalta.

Tutkimusmatkailija ja seikkailija Juju osaa parhaiten opastaa salakäytävien pariin. Niitä pitkin pääsee kaikille seikkailijoille tarkoitettuun merenpohjaan rakennettuun Seikkailijoiden taloon. Sinne saapuu seikkailijoita kaikkialta maailmasta. Kuusivuotiaani oli bongaavinaan talosta Pikku Myyn, enkä yhtään ihmettelisi, jos tuo punapää olisi löytänyt tiensä Salasaaren. Onhan Pikku Myy todellinen seikkailija luonteeltaan.

Me tyttäreni kanssa viihtyisimme varmasti parhaiten Seikkailijoiden talon kirjastossa, jossa on tietoa, tarinoita, karttoja ja lokikirjoja vuosisatojen ajalta. En vain oikein pitänyt siitä, että kirjat on kahlittu hyllyihin ketjuilla ja lukoilla eikä kirjan tutkimiseen ole kerrallaan kuin tiimalasillinen aikaa.

Marja Siiran kuvitusta kirjassa Salasaaren salaisuudet (WSOY 2021)
 

Ylimpänä saarelle seisoo vaikuttavankokoinen majakka. Majakassa asustelee kyltymättömän utelias Maja-Akka, joka kiikaroi saarelaisia kyttäyskaukoputkellaan. Maja-Akka ei ole tyytyväinen muihin eikä edes itseensä, mutta muiden salasaarelaisten mottona on: "Sinä olet sopiva".

Tätä lausetta he laulavat Salasaaren juhlalaulussa. Ja Salasaaren juhlien kaltaisia juhlia ei olekaan missään muualla!

Silja Sillanpään oivaltava, sanoilla leikittelevä teksti ja Marja Siiran valloittava, värikäs kuvitus saavat mielikuvituksen lentämään. Jonkin salaperäisen äärellä selvästi ollaan, mutta pilven tavoin se pakenee otetta. Oma mielikuvitus pääsee täydentämään tarinaa, koska kaikkea ei tarjoilla liian valmiiksi pureskeltuna. Ihan parasta!

Salasaaren karttaa tutkiessamme pohdimme muun muassa, millaisia seikkailuja löytyisi Simalaisniityltä tai mitä tapahtuisi Muurahaisten huushollissa. Kirjaston tarkkaan piirrettyyn kokoelmaan tutustuessamme olisi kutkuttanut tietää, millainen tarina sisältyy vaikkapa kirjaan Vuosi eksyksissä, kirjoittajana Otto Ees-Taas.

On myös jännittävä miettiä, millainen olisi oma Salasaari. Minun Salasaareltakin löytyisi taatusti majakka ja kirjasto — vähän erilaiset tosin. Tytär kaipaisi omalle Salasaarelleen mukaan ystäviään.

Kun kiikutin Salasaaren salaisuudet kirjakaupasta kotiin, tyttäreni oli sitä mieltä, että Salasaari oli jo hänelle tuttu. Ensin en uskonut, sillä myyjä oli vakuuttanut kirjan olevan aivan uusi. Se oli juuri ilmestynyt ja tullut kauppaan vasta edellisenä päivänä.

Mutta niinhän se on, että Salasaarella on kuin onkin seikkailtu jo aiemmin. Kirja perustuu Silja Sillanpään Pikku Kakkoselle käsikirjoittamaan televisiosarjaan Salasaaren seikkailijat (2020). Lisäksi Silja Sillanpää on kirjoittanut ja lukenut jatkokuunnelman Salasaaren tarinat (2020). Juuri tätä oli tyttären eskarissa kuunneltu. Kiva, että Salasaari on saatu nyt myös kirjan kansien väliin.

Kirjan kuvittanut graafikko Marja Siira on tehnyt Salasaaren seikkailijat -ohjelmaan grafiikkaa. Salasaaren salaisuudet on Siiran ensimmäinen lastenkirjakuvitus. Annan plussaa siitä, että hän on kuvannut päähenkilön Edlan mustahiuksisena ja keskimääräistä suomalaista hieman tummempi ihoisena. Tällaisiakin lapsia suomalaisissa kuvakirjoissa tarvitaan, eikä niitä ole liikaa tarjolla.

Ai niin, miten sinne Salasaarelle sitten pääsee? Suuntaa sumuun. Jos sumu maistuu hernerokalta, et ole lähelläkään. Jos se maistuu sokerilta, mene rohkeasti sumua päin. Saatat pian nähdä Salasaaren majakan valon.

 

Salasaaren salaisuudet
Teksti: Silja Sillanpää
Kuvitus: Marja Siira
Kustantaja: WSOY 2021


2 kommenttia:

  1. Meidän pikkumies on katsonut Salasaarta tv:stä, ja siinä sivussa minäkin. Ohjelmana se on tosi kiva. Pidän hahmoista kovasti, joten aion kyllä lukea kirjan, vaikka lapsi ei vielä kohderyhmää olekaan. :) Kiitos avaavasta tekstistä, niin tiedän vähän mitä odottaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävi ilmi, että kuusivuotiaanikin on katsellut ohjelmaa. Nykyisin hän on harvoin telkkarin äärellä Pikku Kakkosen aikaan, ja katsoo ohjelman myöhemmin pädiltä. Siksi en nähtävästi ole enää kovin hyvin perillä kaikista ohjelmista.
      Kirjaan kannattaa tutustua ihan itsekseenkin. :) Sillanpään kieli on hienoa.

      Poista