maanantai 4. tammikuuta 2021

Pieni Helmet-lukuhaaste 2021

 


Uusi vuosi tarkoittaa uutta lukuhaastetta. Helsingin metropolialueen kirjastojen Helmet-lukuhaaste on taas ilmestynyt. Jo seitsemättä vuotta peräkkäin Helmet-kirjastojen ammattilaiset haastavat kaikki halukkaat osallistumaan lukuhaasteeseen, jonka 50 kohtaa ohjaavat valitsemaan luettavaa vuoden aikana.

Näin kaikkia kutsutaan mukaan haasteeseen Helmet-kirjastojen verkkosivustolla:

"Lukuhaasteen tavoite on antaa uusia näkökulmia, innostaa ja yllättää lukija. Se on avoin kutsu kirjallisuuteen kaikille – tartu sinäkin siis lukuhaasteeseen!"


Helmet-lukuhaasteesta on olemassa myös kevyempi, 25 kohdan versio, Pieni Helmet-lukuhaaste. Siihen olemme osallistuneet tyttären kanssa jo kahtena vuonna.

Viime aikoina olen tullut siihen tulokseen, etteivät lukuhaasteet välttämättä ole minun juttuni. Vaikka haasteet parhaimmillaan auttavat löytämään luettavaa, johon ei muuten tulisi tarttuneeksi, pahimmillaan ne estävät lukemasta sitä, mitä todella haluaa lukea, kun keskittyy vain täyttämään haastekohtia. Suorituskeskeinen suhtautuminen lukemiseen ei taida olla minulle sopivin lähestymistapa.

Tästäkin huolimatta osallistumme tyttären kanssa taas tänä vuonna Pieneen Helmet -lukuhaasteeseen, koska se on jo muodostunut perinteeksemme. Päätin, etten tällä kertaa raportoi haasteen edistymisestä pitkin matkaa, vaan julkaisen koontipostauksen sitten, kun olemme saaneet lukuhaasteen suoritettua.

Haastekohdat näyttävät melko helpoilta. Kiinnostavin on seitsemäs kohta "Kirjassa on jotain samaa kuin omassa elämässäsi". Mitähän siihen keksisi?

Vaikeimmalta tuntuu ikuisesti mukana keikkuva viimeinen kohta "Kirjaa on suositellut opettaja tai kirjaston työntekijä". Suosituksen lypsäminen kirjastonhoitajalta on aina ollut minulle vaikeaa. Nyt korona-aikaan juttu tuntuu vielä kiusallisemmalta, kun kirjastot eivät ole kunnolla auki, ja virkailijat istuvat maskeissaan pleksilasien takana. Onko vinkkejä, miten tämän voisi hoitaa?

Osallistutaanko teillä Helmet-lukuhaasteeseen tai johonkin muuhun vastaavaan?



2 kommenttia:

  1. Voisiko kirjastosuosituksen toteuttaa valitsemalla kirjan esimerkiksi Helmetin omista vinkkauslistoista? Kait ne ovat jonkun kirjaston työntekijän kokoamia? https://www.helmet.fi/fi-FI/Lapset/Kirjavinkit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyvä ajatus! Alankin heti katsella, millaisia kirjoja listoilta löytyy.

      Poista