sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Survaistaan sukset jalkaan ja sivakoidaan porkat heiluen


Jonni perheineen asuu Lapissa. Kimaltavat keväthanget kutsuvat hiihtämään. Kun kukaan ei ehdi töiltään Jonnin seuraksi, lähtee hän hiihtoretkelle itsekseen. Kauaa ei Jonnin tarvitse hiihdellä yksin, sillä tielle osuu eläinystäviä.

Norjalaisen lastenkirjailijan Asbjørn Gildbergin esikoiskuvakirja Jonnin hiihtoretki (Lasten Parhaat Kirjat 1996) on hankien, hiihtämisen ja Lapin luonnon ylistystä. Kirjassa on Kari Grossmannin kaunis kuvitus. Grossmann onnistuu erinomaisesti lumisen luonnon kuvaamisessa.

Kuvaus satumaisesta hiihtoretkestä on viihdyttävää luettavaa, mutta parasta (ja toisaalta myös rasittavinta) kirjassa on sen rikas kieli. Teksti vilisee sanoja, jotka etelän lapselle ovat outoja. Tyttäreni tarttuu vieraisiin sanoihin hanakasti ja kyselee niiden merkitystä. Tällä kertaa äidin ajatukset menivät melkein solmuun sanoja selittäessä. Vaikka merkityksen toki ymmärtää, on selityksiä joskus yllättävän vaikea pukea sanoiksi.

"Survaisin porstuasta sukset jalkaani.
Sivakoin porkat heiluen mäkeä ylös. Lykin ja sauvoin. Suksi luisti ja liisi. Hanki kimmelsi kuin tuhat hopeatähteä. Äkkiä näin pensaan takana kaksi suippokärkistä harmaata korvaa, jotka rusottivat kilpaa kiulukoiden kanssa."

"Maisema hohti valkeana. Sompa upposi narahtaen hankeen ja Repolainen tuhisi tyytyväisyyttään, kun kiidimme kohti korpea.
Kuljimme Jänkäsuon laitaa, kelojen ja käkkärämäntyjen ohi ja tulimme lammelle."


Jonni hiihtelee koko pitkän päivän. Pimeys on jo laskeutunut ja kuu noussut taivaalle, kun hän vihdoin palaa kotiin kertomaan seikkailustaan.

Luimme kirjan iltasaduksi päivää ennen kuin lähdin hakemaan tyttärelle suksia mummolan vintiltä. Toivoin kirjan innostavan tytärtä hiihtopuuhiin. Siitä olikin vierähtänyt jo aikaa, kun hän oli viimeksi hiihtänyt. Viime talvi oli niin leuto, ettei suksille päässyt Helsingissä lainkaan.

Kirjan vaikutus oli toivottu ja kuusivuotiaani odotti malttamattomasti suksia. Niitä piti päästä kokeilemaan heti samana iltana.


Asbjørn Gildberg: Jonnin hiihtoretki — Talvinen seikkailu
Kuvitus: Kari Grossmann
Norjankielinen alkuteos: På ski i skogen
Et vintereventyr
Suomennos:
Pirjo Rintakoski
Kustantaja:
Lasten Parhaat Kirjat 1998




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti