keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Syntymäpäivätunnelmissa


Tyttäreni viettää syntymäpäiväänsä tällä viikolla. Hän täyttää jo viisi vuotta! Miten aika kuluu niin nopeasti? Vastahan hän oli pikku vauveli, joka puri ja repi rikki kaikki kirjansa.

Olemme viime päivinä olleet tyttären kanssa synttäritunnelmissa myös kirjavalinnoissamme. Tänään esittelyssä on Sanna Pelliccionin teos Onni-poika tahtoo kaiken. Siinä Onni-pojallakin on syntymäpäivä ja hänkin täyttää viisi vuotta! 



Onni-poika -sarja on tyttäreni lempparisarjoja, jota on meillä luettu jo tyttären taaperoiästä asti. Sarjan ensimmäiset osat soveltuvatkin hyvin jo aivan pienelle kuulijalle. Kirjasarjan edetessä Onni-poika kasvaa ja kehittyy. Kirjat keskittyvät arkisiin asioihin ja aihepiireihin, jotka varmaan nousevat jossain vaiheessa esiin useimmissa perheissä.

Itseäni ihmetyttää, miksi Onni-poika on yhä viisivuotiaana lähes kalju. Tytärtäni se ei tunnu haittaavan. Kuuluuhan hänen suosikkeihinsa myös toinen kaljupää-poika, nimittäin kanadalainen Kaapo eli Caillou. Onni-pojan ja Kaapon arkisissa touhuissa on ehkä jotain samantapaista.


Kirjassa Onni-poika tahtoo kaiken Onnin päivä alkaa kuten minun synttäripäivät lapsena. Korttien ja lahjojen kanssa saapuva perhe laulaa onnittelulaulua Onnin leikkiessä nukkuvaa.

Päivällä saapuu Onnin kavereita synttärijuhliin. Onni repii heti lahjat auki ja muistaa kiittää vasta, kun äiti muistuttaa. Juhlissa lauletaan onnittelulaulu, syödään kakkua, leikitään ilmapalloilla ja ongitaan. Hauskaa tuntuu olevan.

Järjestän tänä vuonna ensimmäistä kertaa tyttärelleni kaverisynttärit. Meillä mennään pitkälti samalla reseptillä kuin Onnin juhlissa: kakkua, ilmapalloja ja ongintaa. Kuulostaa onnistuneiden juhien reseptiltä. Meillä tulee olemaan lisäksi vielä muutama leikki ja lopuksi tanssia.

Kun synttärit ovat ohi, Onnin on vaikea palata normaaliin päivärytmiin. Aamiaiseksi maistuisi karkki, ja Onni ja Olavi huomaavat tarvitsevansa vielä lisää leluja.

"'Jos saisitte joka päivä lahjoja, me ei enää mahduttaisi asumaan täällä', äiti vastaa.
'Kyllä meidän huoneeseen leluja mahtuu', Olavi vakuuttaa.
'Jos me ostettaisiin kaikki, mitä te haluatte, me ei ikinä kerettäisi leikkiä teidän kanssanne, vaan aina vaan oltaisiin töissä', isi kertoo."

Isin todettua, ettei tavara tee onnelliseksi, perhe saa aikaiseksi mielenkiintoisen keskustelun siitä, mistä oikea onni tulee.

Onni ja Olavi ovat edelleen sitä mieltä, että lelukauppaan pitäisi päästä, mutta vanhempien johdolla kotia aletaan laittaa järjestykseen. Rikkinäiset lelut korjataan ja turhat laitetaan kiertoon. Siistissä kodissa on mukava olla.

Lopulta pojatkin sisäistävät sanoman, jota vanhemmat ovat heille yrittäneet opettaa:
"'Äiti, jos aina saa kaiken minkä haluaa, ei koskaan ole tyytyväinen', Onni muistuttaa. 'Ei kaikkea tarvitse aina saada uutena', Olavi lisää."

Juuri näin. Meillä tytär on saanut tottua siihen, että leluja, pelejä ja kirjoja menee säännöllisesti kierrätykseen. Uutta tavaraa ei voi hankkia, jos ei ole valmis luopumaan entisestä.


Sanna Pelliccioni (teksti ja kuvat): Onni-poika tahtoo kaiken
Kustantaja: Minerva Kustannus Oy 2013


Tyttären 1-vuotissyntymäpäivä vuonna 2015
 
VINKKI

Syntymäpäiväaiheisia kuvakirjoja on olemassa tosi paljon. Tässä on muutamia, joita voimme suositella:
  • Elena Agnello & Adrie Le Roux: Minä olen Alex, Pieni Karhu 2016
  • Elsa Beskow: Täti Ruskean syntymäpäivä, Gummerus 1985
  • Maikki Harjanne: Mintun syntymäpäivä, Otava 2014
  • Christa Kempter & Frauke Weldin: Herra Jänis ja rouva Karhu juhlivat, Lasten Keskus 2013 
  • Sven Nordqvist: Viirun syntymäpäivät, Tammi 1994
  • Eppu Nuotio & Aino Louhi: Viljan syntymäpäivä, Bazar 2015
  • Jens Peter de Pedro & Ingrid Flygare (Gösta Knutssonin kertomusten pohjalta): Pekka Töpöhäntä viettää syntymäpäivää, Gummerus 2015
  • Åsa ja Michael Rönn & Ingrid Flygare (Gösta Knutssonin kertomusten pohjalta): Pekka Töpöhäntä - Uskalla olla kiltti, Gummerus 2015
  • Mandy Sutcliffe: Belle & Boo and the Birthday Surprise, Hachette Childrens Books 2012
  • Thomas Svensson: Vallaton juhlapäivä, Lasten Parhaat Kirjat 2005
  • Brigitte Weninger & Eve Tharlet: Hyvää syntymäpäivää, Pasi!, Lasten Keskus 2000

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti