maanantai 18. maaliskuuta 2019

Tallinnan historia tutuksi

Käväisimme eilen päivämatkalla Tallinnassa. Tallinasta löytyy lapsiperheille monenlaista tekemistä, näkemistä ja kokemista. Mikäli Tallinnan historia ja nimen omaan vanha kaupunki kiinnostavat, suosittelen matkaoppaaksi Taru Hurmeen ja Auli Heinävän kirjaa Mummo ja Viivi vanhassa Tallinnassa. Vaikka kirja on kirjoitettu kertomuksen muotoon, se on täynnä asiaa.



Kirjan kertojana on Viivi-tyttö, jolle mummo antaa syntymäpäivälahjaksi matkan Tallinnaan. Tyttärellänikin oli viime viikolla syntymäpäivä, joten kirjan innoittamana hän mielellään ajatteli, että meidän matkamme oli hänelle syntymäpäivälahja.

Oppaaksi Tallinnan vanhaan kaupunkiin mummo ja Viivi saavat mummon vanhan ystävän Toomas Tammen. Hän osaa kertoa, millaista elämä oli Tallinnassa vuosisatoja sitten, keitä siellä asui ja millaisia ammatteja siellä harjoitettiin. Toomas tietää niin muinaisia kansanuskomuksia kuin myös kiinnostavia anekdootteja entisajan elämästä.

Historian lisäksi kuvataan sitä, mitä vanhalla kaupungilla on tarjottavana turistille. Viivi ja mummo mm. ostavat kukkia Virun portin luota, majoittuvat hotelliin, kahvittelevat Maiasmokkissa ja illallistavat kellariravintolassa. Mummo vilkuilee pikku puotien näyteikkunoita ja ostaa taulun katumaalarilta.

Virun portilla vuonna 2018


Kirja on ilmestynyt jo vuonna 1998. Reilussa kahdessakymmenessä vuodessa Tallinna on ehtinyt muuttua hurjasti, mutta koska kirja keskittyy vanhaan kaupunkiin, sisältö ei ole pahemmin vanhentunut. Vanhentunutta on vain se kohta, jossa mummo ja Viivi käyvät pankissa vaihtamassa kruunuja.

Kirjan tekijät ovat arkkitehtejä, mikä näkyy kuvituksessa. He kuvaavat erityisesti rakennuksia. Vaikka kuvitusta on joka aukeamalla, tekstiä on sen verran paljon, että kirja sopii mielestäni parhaiten kouluikäisille lapsille.


Mummo ja Viivi vanhassa Tallinnassa
Teksti ja kuvat: Taru Hurme ja Auli Heinävä
Kustantaja: Lasten Keskus 1998 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti