maanantai 25. maaliskuuta 2019

Vohveleita, hilloa ja kermaa

Tänään on lupa herkutella vohveleilla ja hillolla, sillä ainakin Ruotsissa vietetään yleisesti vohvelipäivää, ruotsiksi våffeldagen

Hauskinta on, että päivä on saanut alkunsa kielellisestä sekaannuksesta. Ennen kuin Marian ilmestyspäivästä tehtiin sunnuntaihin sijoittuva liikkuva pyhä, se oli 25. maaliskuuta. Päivää kutsuttiin ruotsiksi nimellä vårfrudagen. Kansan suussa nimitys vääntyi muotoon våffeldagen, vohvelipäivä. Vohvelipäivä on pitänyt pintansa ja sitä vietetään yhä maaliskuun 25. päivänä.

Vohvelipäivän kunniaksi esittelen kirjan, jonka kansikuvassa komeilee herkullisennäköinen vohveli. Kyseessä on Sari ja Patrik Spåran Mestarikokki - Lasten keittokirja. Kirjan tekijät pitävät myös Sweet Food O'Mine -blogia.


Esipuheessaan tekijät mainitsevat kirjan tavoitteeksi "kannustaa tekemään ruokaa ja leipomaan yhdessä lasten kanssa". Kaikki kirjan reseptit on testattu yhdessä 3-vuotiaan Iggyn kanssa.

Kirja on melkoisen tuhti kokonaisuus. Siinä on peräti 252 sivua. Runsaiden, suurten kuviensa ansiosta kirja on yhtä paljon silmänruokaa kuin ohjekirja. Tämä on juuri sellaisia kirjoja, joita on ihana katsella, mutta jotka jossain vaiheessa alkavat ärsyttää, kun vievät hyllyssä liikaa "turhaa" tilaa.

Reseptejä löytyy niin suolaisille kuin makeille ruoille ja lopussa annetaan vinkkejä lastenjuhlien järjestämiseksi. Ruoat vaikuttavat pääsääntöisesti lapsille hyvin sopivilta. Tosin en usko, että saisin viisivuotiaani syömään parsakaalipastaa.

Ruoanlaiton ei tarvitse olla ryppyotsaista. Miltä kuulostaisi vaikkapa friikkipirtelö, kakkapökälekuppikakut tai kylpyankkakakku?

Entäs ne vohvelit sitten? Keittokirjasta löytyy ohje niin suolaisille kuin makeille vohveleille. Suolaisten vohveleiden taikinaan on kätketty cheddarjuustoa ja peperonimakkaraa. Makeat vohvelit voi tarjoilla esim. kermavaahdon ja marjojen tai hillon kanssa.

"Järjestä vohvelikestit kavereille tai yllätä perhe. Mikään ei tuo sen varmemmin hymyä huulille kuin vohvelit."


Sari ja Patrik Spåra: Mestarikokki - Lasten keittokirja
Kustantaja: Readme.fi  2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti