maanantai 11. maaliskuuta 2019

Pikku toukka paksulainen täyttää 50 vuotta

Yhdysvaltalaisen lastenkirjailijan ja kuvittajan Eric Carlen tunnetuin ja rakastetuin teos Pikku toukka paksulainen (The Very Hungry Caterpillar) täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Puolen vuosisadan ajan kirja on ehtinyt viihdyttää ja ihastuttaa miljoonia lapsia ympäri maailmaa. Wikipedian mukaan kirja on käännetty 65 kielelle ja sitä on myyty yli 46 miljoonaa kappaletta. Tieto on vuodelta 2013, joten nykyisin lukemat lienevät jo suuremmat.


Kyllä kirjaa on meilläkin luettu paljon. Oma kappaleemme on englanninkielinen, joten emme ole päässeet nauttimaan Kaija Pakkasen suomennoksesta. Suomennos ilmestyi jo vuonna 1971 eli pitkään ovat suomalaislapsetkin saaneet nauttia Carlen kädenjäljestä.

Löysin The Very Hungry Caterpillar -kirjan kirjaston kierrätyskirjahyllystä, kun tyttäreni oli taapero. En voinut käsittää, miksi joku halusi luopua vastikkeetta niin mahtavasta ja kaiken lisäksi täysin hyväkuntoisesta kirjasta. Mutta täytyy antaa suuri kiitos kirjan lahjoittajalle. Kirjasta on ollut meille paljon iloa!

Kirjan päähenkilö on pikku toukka. Se kuoriutuu pienestä munasta ja tuntee itsensä nälkäiseksi. Niinpä se alkaa syödä. Toukan syömäpuuhia seurataan viikon verran, joten kirjan avulla lapsi voi opetella viikonpäiviä. Maanantaista perjantaihin toukka syö varsin terveellisesti: hedelmiä ja mansikoita. Joka päivä se syö yhden kolon enemmän kuin edellisenä päivänä, joten lapsi voi opetella laskemaan viiteen.

"On Monday he ate through one apple. But he was still hungry.
On Tuesday he ate through two pears, but he was still hungry.
On Wednesday he ate through three plums, but he was still hungry."

Lauantaina toukka mässäilee oikein olan takaa. Se syö reiän peräti kymmenen eri ruoan läpi, eikä melkein mikään niistä ole erityisen terveellistä syötävää. Vatsanpuruhan siitä seuraa. 

Sunnuntaina toukka nakerteleekin sitten vain terveellisiä vihreitä lehtiä, mutta se ei ole enää pieni toukka, vaan melkoinen paksulainen. Se tekee itselleen kotelon, johon kätkeytyy yli kahdeksi viikoksi. Osaatko arvata, miltä se näyttää murtautuessaan lopulta ulos kotelostaan?

Pikku toukka paksulaisen kuvitus on toteutettu kiinnostavalla kollaasitekniikalla. Carle on leikannut itse värjäämistään papereista osia, joista kuvat on koottu. Julkaisuajankohtanaan 1960-luvun lopulla tekniikka oli tuore. Kuvitus on kestänyt erinomaisesti aikaa. Se näyttää edelleen hyvältä ja raikkaalta.

Lasta kiinnostaa sivuja puhkovat reiät ja erikokoiset ja -muotoiset sivut, jotka tekevät kirjasta tavanomaista kirjaa huomattavasti kiinnostavamman. On hauska työntää sormi konkreettisesti toukan järsimään reikään.

Vuosikymmenten varrella kirjasta on valmistettu monenlaisia variantteja. On paperisivuisia ja pahvisivuisia kirjoja, pop-up-kirjoja, kirjoja joihin on integroitu mukaan pehmotoukka jne. Myös muita toukka-aiheisia oheistavaroita on tuotettu runsaasti. Meiltäkin löytyy toukkapehmolelu.



Pikku toukka paksulaisen jälkeen Eric Carle on kuvittanut yli 70 lastenkirjaa. Hänen tyylinsä on helposti tunnistettavaa ja taiteellisesti korkealaatuista. Tarinat ammentavat innoituksensa usein luonnosta. Omasta mielestäni Carlen kirjat ovat loistava esimerkki lastenkirjoista, joista lasten lisäksi myös vanhemmat voivat nauttia. 

Jos Pikku toukka paksulainen on saavuttanut jo kypsän iän, niin Eric Carlella itselläänkin alkaa olla melkoisesti ikää. Hän täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Korkeasta iästään huolimatta hän yhä mm. päivittää blogiaan. 


Eric Carle: The Very Hungry Caterpillar
Kustantaja: Puffin Books / Penguin Books Ltd, London
First published in the USA by The World Publishing Company, Cleveland and New York 1969
Copyright © Eric Carle 1969


VINKKI

Pikku toukka paksulaisen ystävät ihastunevat Kristiina Louhen uusimpaan Tomppa-kirjaan Tomppa ja Kerttu-kirjatoukka (Tammi 2018). Carlen kirja on näkyvästi esillä kuvituksessa ja kirjailija on muistettu kiitoksissakin: "Eric Carlea kiitän kirjasta Pikku toukka paksulainen. Se oli poikani Joonan lempilukemistoa 33 vuotta sitten."

   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti