lauantai 9. maaliskuuta 2019

Keijukin osaa keljuilla

Kuten lukemattomat pikkutytöt, tyttäreni tykkää keijuista. Jouduin äskettäin lukemaan hänelle Disneyn keijukirjan. En ymmärrä, miksi Disney-kirjat usein tuntuvat minusta niin raskaalta pakkopullalta. En kerta kaikkiaan jaksaisi lukea niitä.

Niinpä ilahduin suuresti, kun löysin eilen Akateemisen kirjakaupan alesta keijukirjan, jonka lukemisesta itsekin nautin. Akateemisen Ystäväklubilaisille alekirjat olivat nyt aivan liian houkuttelevan halpoja. Vietin pitkän tovin lastenkirjoja penkoen yrittäen hillitä ostohalujani. Aika monta kirjaa silti tarttui mukaan. Laskin säästäneeni yli 75 euroa alkuperäishintoihin verrattuna jos ostamalla ylipäätään on mahdollista säästää.

Paras löytö oli tuo keijukirja: Typy ja kelju keiju. Sen on kirjoittanut Sanna Isto ja Eppu Nuotio ja kuvittanut Sari Airola. Kirja ilmestyi marraskuussa 2017 ja se oli kolmas kirja Typy-sarjassa. Aiemmat osat olemme lainanneet kirjastosta ja tykänneet kovasti. Viime vuonna ilmestyi neljäskin Typy-kirja.


Typy on pieni tyttö, jonka kotona järjestetään juhlat. Bertta-täti on tullut auttamaan ja neuvoo Typyä pysymään poissa jaloista. Suunnatakseen Typyn mielenkiinnon muualle, hän on hankkinut tälle keijupaperinuken.

Huolellisesti Typy leikkaa keijun irti paperista ja yllättyy sitten melkoisesti, kun keiju pyrähtää lentoon. Ensin Typy ilahtuu, mutta pian ilo vaihtuu tyrmistykseen, sillä keiju onkin melkoinen ilkimys!

"Muutama kahvikuppi kaatuu, kun Typy puikkelehtii vieraiden jaloissa. Mutta Typy ei voi hidastaa vauhtiaan, sillä keiju on löytänyt sokerikulhon ja viskoo vieraita sokeripaloilla.
'Typy!' Bertta-täti käskee. 'Ei saa riehua!'
Typy ei ehdi selittää, sillä keiju livahtaa juuri pöydän alle ja vetelee vieraiden kengännauhoja auki."

Erityisesti keiju himoitsee kakkua. Kun kakku sitten tuodaan pöytään, keiju osaa taas kerran yllättää. 

Kirja sopii erinomaisesti tyttärelleni, joka on sukunsa ainoa lapsi. Uskon, että sukujuhlat voivat joskus tuntua tylsiltä ja turhauttavilta. Itse kylläkin olin rauhallinen lapsi ja kuuntelin mielelläni aikuisten puheita, mutta tyttäreni on tyystin eri maata.

Luimme kirjan heti eilen iltasaduksi. "Se oli kiva kirja", tyttäreni kommentoi. Hän jäi kuitenkin pohtimaan, mitkä juhlat olivat kyseessä. Sitä ei kirjassa avata viisaasti, sillä se tekee kirjasta monikäyttöisemmän.

Sari Airolan kuvitus on pastellinsävyinen. Se hehkuu punaisen, roosan ja keltaisen sävyissä. Kuvia ei ole väritetty kokonaan, vaan esim. Typyssä värikästä on vain punainen mekko ja vaaleanpunaiset posket. Tekniikka tekee kuvituksesta tavanomaista kiinnostavamman.


Sanna Isto & Eppu Nuotio: Typy ja kelju keiju
Kuvitus: Sari Airola
Kustantaja: Bazar Kustannus Oy

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti