maanantai 22. kesäkuuta 2020

Lähde Eeliksen mukana perinteiselle mökkilomalle

Sille, joka kaipaa perinteistä kertomusta suomalaisesta mökkilomasta, suosittelen Tittamari Marttisen kirjoittamaa ja Anne Peltolan kuvittamaa kirjaa Eelis mökillä (Tammi 2006).

Kirja kertoo pienestä Eelis-pojasta, joka lähtee kesäloman viettoon mökille vanhempiensa ja serkkunsa perheen kanssa. 

Talven ajan tyhjänä olleesta mökistä löytyy hiirten aiheuttamia yllätyksiä, mutta kun mökki on saatu siivottua, päästään varsinaiseen lomanviettoon.




Leppoisa ja yllätyksetön tarina kuvailee tapoja kuluttaa aikaa mökillä. Veistetään pajupillejä, heitetään tikkaa, ongitaan, saunotaan, soudellaan ja käydään tervehtimässä lehmiä. 

Syödään kalasoppaa, jäätelöä, mansikoita, muurinpohjalettuja ja nuotiolla käristettyjä makkaroita. Otetaan valokuvia ja muistellaan vanhoja aikoja. 

Uidaan, pyöräillään, keinutaan riippukeinussa, käydään latotansseissa ja toivotetaan yllätysvieraat tervetulleiksi.

"Äidit ja isät tulivat nauraen tervehtimään yllätysvieraita. Veneiden lastina oli tätejä, setiä, enoja ja serkkuja. Iiris ja minä emme tunteneet juuri ketään, mutta he kaikki tunsivat meidät. Heillä oli mukanaan teltat, makuupussit ja aurinkovarjot. He jäisivät yöksi tai koko viikoksi."

Lomalla ihmisistä tulee esiin toisenlaisia puolia. Välillä aikuiset heittäytyvät taas lapsiksi ja irroittelevat oikein kunnolla. Kinastelultakaan ei vältytä. Varsinkin isillä on tapana kinata siitä, kumpi on parempi milloin missäkin.

Suomen suvi näyttää kaikki puolensa. Välillä paistaa aurinko ja välillä sataa. Sateella voi juosta ulkona uimapuvussa tai koluta ullakkoa ja löytää aarteita.

Kirja sai minut vähän haikealle mielelle. Perheellämme ei enää ole mökkiä, minne mennä kesällä. Ei ole enää paikkaa, missä tavata luontevasti sukulaisia. 

Tyttäreni painosti talvella melkoisesti, että pääsisi kesällä mökille. Kirja muistutti hänelle kuitenkin, ettei mökkielämä ole ihan silkkaa auvoa. 

Kaksi pahinta vastusta mökkeilyssä ovat hyttyset ja huussi. Itse olen pahasti yliherkkä hyttysenpistoille, ja siksi mökkiloman jälkeen paluu kaupunkiin on aina ollut valtava helpotus.

Siinä missä kirjan tarina on melko perinteinen, kuvitus on vähän kokeellisempi. Kuvittaja Anne Peltola on päässyt iloittelemaan toteuttaessaan kuvia kollaasitekniikalla. Pääsääntöisesti kuvitus on hauska ja onnistunut, mutta paikoin eri kuoseja on samassa kuvassa melkeinpä liian ylenpalttisesti.

"Kesässä on parasta se, kun pääsee mökille, eikä sitä hauskuutta pilaa edes Vessahirviö. Meidän kesä tuoksuu ruusuille ja letuille, ulpukoille ja kävyille, havunneulasille ja kuumalle hiekalle."

Mille sinun kesäsi tuoksuu? Onko mökkeily välttämätön osa kesääsi?


Tittamari Marttinen: Eelis mökillä
Kuvitus: Anne Peltola
Kustantaja: Tammi 2006



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti