maanantai 1. kesäkuuta 2020

Näitä kirjoja meillä luetaan tänä kesänä



Ah, kesä! Kesä on ilman muuta vuodenaika, josta nautin kaikkein eniten. Lämpö, valo, vihreys, kukkien väriloisto ja tuoksut, kimmeltävä meri, pitkä kesäloma...

Olen mitä suurimmassa määrin vuodenaikalukija, kuten blogini nimestäkin saattaa arvata. Kesällä täytyy siis saada lukea kesäisiä kirjoja.

Tänään paljastan, mitä lastenkirjoja aiomme lukea tänä kesänä kuusivuotiaani kanssa. Listalla on hyväksi koettuja, ihania ja tuttuja kirjoja, joita luemme tyttären kanssa kesästä toiseen. Vaihtelunhalun vuoksi ja uutuudenviehätyksen takaamiseksi olen varannut myös uusia ja aiemmin lukemattomia kirjoja.

Pitkin kesää lueskelemme Reetta Niemelän kirjoittamaa ja Leena Lumpeen kuvittamaa kirjaa Miljan kesä. Siitä voi kätevästi lukea tarinan silloin ja toisen tällöin.




Kesä ei ala ilman Mauri Kunnaksen kirjaa Kesä Koiramäessä. Koiramäen lapset ja näkki päätyy varmaan myös luettavaksi upean kesäisen kansikuvansa ansiosta. Koiramäen talossa -kirjasta löytyy nostalgista vanhanajan maalaiskesän tunnelmaa heinätöineen ja elonkorjuutalkoineen.





Vähän lähemmäs nykyaikaa hivuttaudumme lukemalla Camilla Mickwitzin Jasonin kesää. Vielä 1970-luvulla kaupungista oli päästävä kesällä pois, joten Jason ja hänen äitinsä matkustavat täysihoitolaan. Olen aina unelmoinut, että pääsisin täysihoitolaan, jossa joku muu tekisi ruoat ja voisin itse vain olla öllöttää. Mahtaako sellaisia täysihoitoloita enää ollakaan?




Nykyaikana monet viettävät kesää varsin tyytyväisenä myös kaupungissa. Aiomme lukea Pia Pesosen kirjoittaman ja Petri Makkosen kuvittaman Villojen kukat, jossa kuvataan kesää kaupungin keskeltä löytyvässä puutaloidyllissä. Pelkkää auringonpaistetta ei ole luvassa, sillä vehreä puutaloalue halutaan jyrätä asfaltin ja betonin tieltä.

Maalle mökkeilemään


Vaikka kesä kaupungissakin voi olla kiva, monet suuntaavat kuitenkin kesällä mökille. Nyt kun suvullamme ei enää ole omaa mökkiä, etsimme mökkitunnelmaa kirjoista. Tittamari Marttisen kirjoittama ja Anne Peltolan kuvittama Eelis mökillä esittelee mökkielämän juuri sellaisena kuin sen itsekin olen kokenut.

Anna Dunérin kirjoittama ja Kirsten Raagaardin kuvittama Elina ja kesäyö muistuttaa, ettei mökkielämään ole välttämättä niin helppo solahtaa. Täytyy malttaa rauhoittua ja katsoa ympärilleen, ennen kuin huomaa luonnon kauneuden ja rauhan.

Lauri Hirvosen Inka ja saunaflamingo tuo mieleen, miten hyvältä tuntuvat mökkisaunan löylyt. Palavan puun rätinä on jotain, jota sähkösaunassa kaipaan.




Joskus mökkeilyyn liittyy vierailuja puolituttujen luo. Lena Frölander-Ulfin Isä, minä ja meri kertoo, ettei se ole helppoa ujolle lapselle.

Kun mökillä tai kotona iskee tylsyys eikä keksi mitään tekemistä, apuun rientää Mysi Lahtisen kirjoittama ja Virpi Pennan kuvittama Villikan kesä — Puuhaa ja leikkejä lomalle.




Puutarhan pariin


Kesällä puutarhaan saa uppoamaan valtavasti aikaa. Jos omaa puutarhaa ei ole, täydellisen suloiseen puutarhatunnelmaan vie Anna Gullichsenin kirjoittama ja Cara-Maria Knuutisen kuvittama Satu ja päärynäpuun Pyrre.




Tyttäreni varmisti jo talven kirja-alennusmyynneissä, ettei hänen kesästään puuttuisi puutarhatonttuja. Hän pisti mummun ostamaan itselleen Taru Viinikaisen kirjoittaman ja Oili Kokkosen kuvittaman Tiltu ja Lettu Kadonneet puutarhatontut. Sanoin heti, etten kykene lukemaan kesäkirjaa keskellä talvea. Vihdoin on tullut oikea aika kaivaa kirja hyllystä.

Jo useamman vuoden hyllyssämme on odotellut Heidi Viherjuuren Hilja ja vihreän talon kesä. Nyt tytär on tarpeeksi vanha kuuntelemaan sen.




Rannalle uimaan


Maaliskuussa hankin Riikka Jäntin uutukaisen Pikku hiiren hellekesä. On hauska päästä näkemään, millainen on Hiirun kesäloma kaupungissa. Kansikuvasta päätellen Hiiru ja äiti käyvät ainakin uimarannalla.

En ole itse vielä päättänyt, kannattaako koronakesänä lähteä yleisille uimarannoille, joten olen varannut korvikkeeksi rantakirjoja, jos rannalle ei tulekaan lähdettyä.

Kathryn ja Byron Jacksonin kirjoittamassa ja Corinne Malvernin kuvittama Hiekkarannalla vie aitoon 1950-luvun tunnelmaan. Gunilla Hanssonin Retki uimarannalle puolestaan tuntuu ajattomalta.

Clare Helen Welshin kirjoittama ja Ashling Lindsayn kuvittama Päivä rannalla on ihana, vaikkakin vähän haikea.




Anneli Kannon kirjoittama ja Noora Katon kuvittama Vilma Virtanen ja uimataito tarjoaa samaistumispintaa uimaan opettelevalle, samoin Tiina Nopolan kirjoittama ja Mervi Lindtmanin kuvittama Siiri löytää simpukan.

Astetta mielikuvituksellisemmalle uimaretkelle aiomme tänä kesänä lähteä Mimmien kanssa. Pauliina Lerchen kirjoittama ja Meri Mortin kuvittama Mimmit ja veden väki kuljettaa Ahdin valtakuntaan.




Meren aalloille ja saaristoon


Itselläni herää aina kesäisin kaipuu merelle. Haaveilemme veneilystä Merikarhun matkassa. Lasten veneilykirjan on kirjoittanut Martti Lintunen. Kuvia kirjaan on Lintusen lisäksi ottanut myös Kirsi Tuuva.

Kaipaamme saaristoon ja annamme Lena Andersonin Storm-Stinan kertoa, millaista on myrskyssä saarella keskellä merta.

Tänä kesänä lähdemme Astrid Lindgrenin matkassa Ruotsin saaristoon. Saariston lapset Pelle saa pienen eläimen on Astrid Lindgrenin romaanitekstistä kuvakirjaksi muokattu teos, kuvittajana Maria Nilsson Thore.




Jos veri vetää Suomen ja Ruotsin vesiä kauemmas, löytyy hyllystämme Kyllikki Villan Merilapsuus, jossa rahtilaivat kuljettavat kaukomaille asti.

Lomalle Ranskaan


Tänä kesänä ulkomaan matkat jäävät väliin, joten matkailemme vain kirjoihin uppoutumalla. Michael Bondin luoma karhuherra Paddington saa johdattaa meidät ranskalaiseen rantakylään kirjassa Paddington lähtee lomalle.




Megan Hessin Claris Bonjour Riviera tarjoaa astetta fiinimmän lomakokemuksen Etelä-Ranskassa. Saatamme myös vilkaista, miten muumiperhe selviää Rivieralla kirjassa Muumit Rivieralla.




Ranskaan aion suunnata myös niinä lukuhetkinä, jotka saan viettää ihan vain itsekseni. Annan Joanne Harrisin Mansikkavarkaan kuljettaa minut ranskalaiseen maalaiskylään, Lansquenet-sous-Tannesiin, jossa aikoinaan pienen suklaapuodin perustanut Vianne Rocher yhä asuu.

Mitä kirjoja kuuluu sinun kesääsi?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti