sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

Satukattila porisee Herttoniemen uudessa kirjastossa

Herttoniemen uusi kirjasto avautui melkeinpä vaivihkaa. Avajaisia oli tarkoitus juhlia 19. maaliskuuta. Sitten tuli korona, ja hallitus päätti sulkea kaikki kirjastot 18. maaliskuuta alkaen.

Olen odottanut kovasti uuden kirjaston aukeamista. Tällä viikolla aloin pohtia jokohan se on auki, ja onhan se. Oli pakko lähteä katsomaan, miltä uusissa tiloissa näyttää.

Vastavalmistuneen lähipalvelukeskuksen yhteyteen rakennettu kirjasto houkuttelee piipahtamaan kirjojen ääreen kauppareissun yhteydessä. Tai oikeastaan ei houkuttele, sillä opasteita kirjastoon ei näkynyt missään, ja minun oli vaikea ylipäätään löytää kirjastoa.

Mielenkiintoisen mausteensa kirjastolle antaa se, että kirjasto ja nuorisotalo on yhdistetty samaan tilaan. Aika näyttää, kuinka hyvin se toimii. On kyllä mahtavaa, että nuoret pakotetaan kirjojen pariin. Ehkä tämä jopa saa jonkun nuoren tarttumaan kirjaan.


Kirjasto löytyy kauppakeskuksen toisesta kerroksesta

Ensi vaikutelmani oli vähän pettynyt. Onko tämä näin pieni? Neliöitä onkin entistä vähemmän, mutta ainakin katto on korkealla. Ainoa konkreettinen toive, joka minulla oli uuden kirjaston suhteen, oli että katto olisi korkeammalla kuin vanhassa matalassa rakennuksessa.

Tyttären toive taisi jäädä toteutumatta. Hän toivoi, että entistä kirjastosalia hallinnut Heikki W. Virolaisen tekemä patsas "Marjatan pojan paluu" (1964-65) muuttaisi myös uusiin tiloihin. Minä en sitä siellä nähnyt. Olisi kiva tietää, mitä sille tapahtui.

Kirjaston sisustussuunnitelmasta vastaa Rune & Berg Design. Sisustusta hallitsevat vahvat värit. On sinistä ja punaista. Vaikutelma ei ole kovin valoisa korkeista ikkunoista huolimatta.




Lapsille on luotu kirjastoon ihan ikioma paikka: Satukattila. Kirsi Kunnaksen runosta Kattila ja perunat innoituksensa ammentava Satukattila kätkee sisäänsä pikku lasten kirjat: katselukirjat, kuvakirjat, runot ja sadut.


Lastentila Satukattila on muusta kirjastosalista erillään oleva oma huone

Kirsi Kunnaksen kirjoja Satukattilan ulkopuolella


Lastentilan seiniltä löytyy edellä mainittu runo sekä vihannesaiheisia maalauksia. Lattiassa on suuri pyöreä syvennys — ehkä se kattila.





Ovensuussa pyydetään ottamaan kengät pois jalasta. Olin liikkeellä ilman lasta, ja Satukattilan oviaukossa tuli vähän sellainen tunne, että voiko tuonne mennäkään. Onko se ollenkaan minun paikkani?

Tosi useinhan käyn yksin kirjastossa ja lainaan lapsellekin. Nyt kynnys vähän nousee — astua aikuisena lasten omaan tilaan. Kun kengätkin vielä pitää riisua!




Ongelmia tulee varmaan sittenkin, kun otan lapsen mukaan. Hän tuskin suostuu jäämään yksin lastenosastolle, jos ei voi nähdä minua — eikä Satukattilasta voi nähdä muualle kirjastoon. Sitten hän pitkästyy, kun joutuu kulkemaan kanssani aikuisten osastolla, enkä saa keskittyä rauhassa hyllyjen välissä kiertelyyn.




Jotenkin minulle tuli sellainen tunne, että kirjoja olisi ollut entistä vähemmän. Hyllyt olivat aiempaa matalammat, mutta ei niitä näyttänyt olevat yhtään enempää. Onko kirjojen kellutusjärjestelmä johtanut siihen, ettei hyllyissä pidetä enää niin suurta valikoimaa? Ehkä e-kirjojen yleistyminenkin vaikuttaa asiaan.

Kirjaston poistokirjoille ainakin on keksitty järkevää käyttöä. Nyt kesäkuussa Helsingissä toteutetaan Kesälukemista kotiovelle -kampanja, jossa kirjastojen hyväkuntoisista poistokirjoista kootaan maksuttomia kirjapaketteja yli 70-vuotiaille ja muille riskiryhmiin kuuluville helsinkiläisille.

Osa paketeista toimitetaan maksutta suoraan kotiovelle Helsinki-avun kautta. Osa jaetaan kirjastoissa, joista läheiset voivat hakea niitä riskiryhmäläisille. Lukupaketit koostuvat 3-5 kirjasta, jotka voi ajallaan lahjoittaa eteenpäin. Sisältö riippuu kunkin kirjaston poistokirjavalikoimasta.

On hienoa, että Helsingin kaupunginkirjasto pyrkii tukemaan kaikkien helsinkiläisten lukuharrastusta myös poikkeusoloissa.


Kuva: Pixabay


Kiinnostuitko Kesälukemista kotiovelle -kampanjasta?


Lukupaketteja voi noutaa ainakin Pasilan, Rikhardinkadun, Kannelmäen, Malmin, Laajasalon ja Pohjois-Haagan kirjastoista. Jakelu alkaa maanantaina 8.6. ja kestää noin kuukauden tai niin kauan kuin lukupaketteja riittää. Riskiryhmään kuuluville, 70 vuotta täyttäneille helsinkiläisille lukupaketteja toimitetaan myös kotiovelle 10.6. alkaen Helsinki-avun kautta. Lukupaketteja Helsinki-avun kautta voi tiedustella puhelimitse numerosta 09 310 85805 arkisin klo 12–15.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti