torstai 18. kesäkuuta 2020

Majakkasaarella jännitetään juhannusta

Juhannus lähestyy. Majakkasaarta asuttavien tonttujen juhlavalmistelut häiriintyvät, kun rantavedestä löytyy märkä kirjekyyhky. Kyyhkyn kantamasta, osin veden huuhtomasta viestistä tontut päättelevät, että jotain kamalaa tapahtuu pian.

Pirkko Vainion luomien tonttujen joulunalusaikaa seurattiin kirjassa Majakan jouluvalo (Lasten Keskus 2014). Vuotta myöhemmin ilmestyneessä kirjassa Majakan oudot vieraat (Lasten Keskus 2015) odotetaan juhannusta.




Ennen juhannusta majakkasaari on siivottava perusteellisesti. Rannat on putsattava aaltojen tuomista roskista, ajopuista ja levälautoista. Meri on tuonut saarelle tarpeeksi puuta juhannuskokkoa varten.

Iloinen puuhastelu muuttuu pelokkaaksi varautumiseksi, kun tontut selvittävät kirjekyyhkyn kantamasta kastuneesta lapusta seuraavan viestin:

"Me tulemme ju-han-nuk-se-na.
Mukanam-me on... noita... se syö... kanat... ja siat
...koita keksiä... apua.
T. Masukkaat."

Tieto outojen vieraiden tulosta kääntää valmistelut uuteen suuntaan. Eläimille on rakennettava suojat. Samantien väsätään kokkopuista häkki, jonne noita voidaan teljetä.

Juhannusaattona tontut kattavat pihalle notkuvan pitopöydän. Sen runsaat antimet toivottavasti tyynnyttävät mystiset masukkaat.

Kun majakkasaarelle sitten saapuu moottorivene, käy ilmi, että tontut ovat tulkinneet kastuneen viestin aivan väärin.

Juhannusaterialla tunnelma onkin iloisen vapautunut. Syödään hyvin ja kerrotaan hauskoja tarinoita. Noitaa varten rakennetusta häkistä saadaan komea kokko.

Pirkko Vainion suloiset kuvat jaksavat aina viehättää minua. Kuvitus on mukavan vaihteleva. Värikuvien välistä löytyy mustavalkoisia tai vain osin väritettyjä kuvia sekä sarjakuvamaisia elementtejä.

Juhannus majakkasaarella olisi joskus hieno kokea. Tänä vuonna me pysymme kotosalla, mutta mikäs tässä on ollessa, kun sireenit kukkivat, ja luonto on vihreimmillään.

Hyvää juhannusta kaikille!


Pirkko Vainio (teksti ja kuvat): Majakan oudot vieraat
Kustantaja: Lasten Keskus 2015





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti