perjantai 5. kesäkuuta 2020

Maapallolla on synkkä tulevaisuus edessään — vai onko?

Tänään on maailman ympäristöpäivä. On juuri sopiva hetki pohtia, miltä näyttää maapallomme tulevaisuus.

Debi Gliori on hahmotellut yhdenlaisen tulevaisuudennäkymän kuvakirjassaan Mullin mallin maailma (WSOY 2008). Kirja on satuun verhottu riimimuotoinen puheenvuoro ympäristön puolesta. 

Teoksen alaotsikkona on Tarina maapallostamme. Gliori on kuitenkin etäännyttänyt tarinan arkitodellisuudestamme käyttämällä henkilöhahmoina lohikäärmeitä.




Lohikäärmeet ovat itsekeskeisiä hölmöjä. Ensin ne liikakansoittavat maailman ja sitten ylikuluttavat resursseja, kunnes koko maapallo voi todella huonosti. Puut hakataan, ilmakehä on täynnä reikiä, jäät sulavat, merenpinta nousee ja maa aavikoituu.

Tulevaisuudenkuva on melko lohduton:

"Ypöyksin ne jäivät — ei missään kukkia, puita.
Vain lohikäärmeitä kaikkialla, ei ketään muita.
Ei lintuja, kaloja eikä yhtään ruokaa,
kun maapallo tuhon edessä huokaa."

Synkät harmaansävyiset kuvat tehostavat sanomaa.

Mutta eipä kaikki olekaan vielä menetettyä. Ennen pitkää lohikäärmeet oivaltavat oman typeryytensä ja ovat valmiita kuuntelemaan muuta eläinkuntaa. Kirjan loppuosa valaa uskoa siihen, että maapallo voi vielä pelastua. Kuvatkin muuttuvat taas iloisen värikkäiksi.

Gliori antaa jopa käytännön vinkkejä, miten omalla toiminnalla voi säästää ympäristöä. Syömällä kasvispitoista lähiruokaa, liikkumalla jalan, kierrättämällä ja hankkimalla uutta vain harkiten voi tehdä jo paljon.

Kirjan sanoma on tärkeä. Gliori huomauttaa lukijoille:

"Jos emme näe miten juttu liittyy meihin,
päädymme niin kuin lohikäärmeet tuhon syövereihin."

Tämä on kirja, josta on välttämätöntä keskustella lapsen kanssa lukemisen jälkeen. Kirjassa näytetyt uhkakuvat maapallon tulevaisuudesta saattavat jäädä vaivaamaan lasta, jos toivon sanomaa ei korosta. 

Nykyisin jo pienetkin lapset voivat kokea ilmastoahdistusta. Aikuisen tehtävänä on huolehtia, ettei huoli tulevaisuudesta lannista lasta. Ilmastoasioista voi puhua lapsen kanssa järkevästi ja pelottelematta. Tärkeintä on, että lapsen turvallisuudentunne säilyy kaikissa tilanteissa.

Tulin lainanneeksi kirjan yksinomaan Pienen Helmet-lukuhaasteen ansiosta. Haasteen kohdassa 14 kehotetaan lukemaan tulevaisuudesta kertova kirja. Tämä kirja voidaan sellaiseksi mielestäni katsoa.

Kirjoitin tämän postauksen alun perin juuri ennen kuin korona poikkeusaikoineen iski. Kaiken sen hätäännyksen ja huolen keskellä tuntui mahdottomalta julkaista mitään maailmanloppuun viittaavaa. Nyt alkaa jo tuntua siltä, että koronasta selvitään, ja että on hyvä muistaa, että maailmalla on pandemiaa suurempiakin uhkia.


Debi Gliori (teksti ja kuvat): Mullin mallin maailma — Tarina maapallostamme
Englanninkielinen alkuteos: The Trouble With Dragons
Suomennos: Teija Rekola
Kustantaja: WSOY 2008


Pieni Helmet-lukuhaaste 2020
Merkitsen kirjan listallemme kohtaan 14 "tulevaisuudesta kertova kirja".

Toinen lastenkirja, joka erinomaisesti sopisi tähän kohtaan on Måns Jonassonin ja Emily Ryanin Framtidsboken (Rabén & Sjögren 2019). Siinä pohdiskellaan, miltä maailma näyttää 70 vuoden kuluttua. Kirjassa ei pelätä maailmanloppua, vaan innostutaan esimerkiksi robottien mukanaan tuomista mahdollisuuksista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti