keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

Myrsky on paras kohdata kahden

Kesäajan lukemistoomme kuuluu Lena Andersonin iki-ihana Storm-Stina. Toin kirjan aikoinaan tuliaisiksi Tukholmasta, joten meillä se on vain ruotsiksi. Kirja on kyllä suomennettukin nimellä Myrsky-Mari.



Lainasin kirjastosta yhteisniteen Myrsky-Marin saari, jossa on samoissa kansissa kirjat Myrsky-Mari ja sen jatko-osa Mari ja Märssy-Mikko.



Mari on pikkuinen tyttö, joka viettää kesät vaarinsa luona saaristossa pienellä saarella. Leppoisaan elämään kuuluu meren tuomien aarteiden keräilyä rannalta, verkkojen kokemista ja kala-aterioita.

Iltaisin vaari kuuntelee radiosta merisään. Eräänä iltana yöksi luvataan myrskyä, oikeaa rajuilmaa. Mari on innoissaan. Vihdoinkin jotain jännitystä elämään! Vaarille hän väittää menevänsä ajoissa nukkumaan, mutta puikahtaakin salaa ulos myrskyä katselemaan. Vaari tietysti hätääntyy huomattuaan Marin olevan poissa.

"Vaari viskasi lehden kädestään ja juoksi ulos. Oli kaamea rajuilma. Sade löi kasvoihin.
'Mari!' vaari huusi, mutta meri möyrysi ja tuuli ulvoi niin ettei ääni kantanut. 'Mari!' vaari huuteli.
Mari istui ison kiven takana. Häntä palelsi ja pelotti. Hän oli tullut ulos katsomaan myrskyä, mutta kaikki oli niin pimeää ja kamalaa." 

Pidän siitä, ettei vaari suutu, kun hän vihdoin löytää läpimärän ja pelokkaan tytön rannasta. Vaari näyttää, miten myrsky oikeasti pitää kohdata. Myrskyyn saa lähteä vain kaksin ja oikein varustautuneena. Tarvitaan öljytakki, sydvesti ja kumisaappaat.

Vaari on oikeassa. Myrsky on paljon parempi kohdata kahden. Kun aallot vielä heittävät rantaan hienon aarteen, voisiko Mari olla onnellisempi.

Myrsky-Marin jatko-osassa Mari ja Märssy-Mikko vaari haluaa käydä tervehtimässä vanhaa ystäväänsä Märssy-Mikkoa, koska on Mikon nimipäivä. Mikko asuu niemen nokassa, jota kutsuu Jumalan peukaloksi.

Märssy-Mikko on kuulemma usein surullinen. Mari ja vaari löytävätkin hänet vuoteesta peiton alta, vaikka päivä on jo pitkällä. Mikko piristyy kuultuaan, että vieraat ovat tuoneet mukanaan hänen herkkuaan: hunajaleipiä. Hetkessä hänen mielialansa heilahtaa ääripäästä toiseen.

Kahvipöydässä Mikko on mahdottoman hyvällä tuulella ja kertoilee uskomattoman kuuloisia juttuja meriltä. Vaari kuuntelee niitä kommentoiden vain välillä lakonisesti "Jassoo", mutta Maria jutut kiinnostavat kovasti.

Kun Marin ja vaarin tulee aika palata kotiin, Märssy-Mikko kömpii takaisin peiton alle. Kotiinviemiseksi Mari saa Märssy-Mikolta hienon pesusoikon. Sille hän keksii heti käyttöä.


Lena Anderson (teksti ja kuvat): Myrsky-Marin saari
Ruotsinkielinen alkuteos: Boken om Stina
Suomennos: Jukka Kemppinen
Kustantaja: Otava 1998

Lena Anderson (text och bild): Storm-Stina
Utgiven av: Rabén & Sjögren 2016
Andra upplagan


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti