sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

Nukkumatti yöttömässä yössä

Kesä on muuten mukavaa aikaa, mutta pohjoisen yöt ovat niin valoisia, että nukkuminen on hankalaa. Saman on huomannut Nukkumattikin Minna ja Sannamaria Kurttilan kirjoittamassa ja Carolina Moreran kuvittamassa kirjassa Nukkumatti ja yötön yö.


Nukkumatti kulkee Lapin yöttömässä yössä ja suree, kun ei ehdi yksinään nukuttaa kaikkia ihmisiä. Talvella ongelma ei ole niin suuri, koska pimeys väsyttää, ja ihmiset saavat usein unen päästä kiinni itsekin. Valoisassa kesäyössä monet kuitenkin pyörivät sängyissään hereillä vielä myöhään.

Etsiessään apua tilanteeseen Nukkumatti tapaa useita Lappiin tyypillisesti liitettäviä asioita ja kysyy niiltä neuvoa. Aurinko on niin onnellinen, kun se saa paistaa taas läpi vuorokauden, ettei se ota ollenkaan tosissaan Nukkumatin huolta. Keltaisilta kulleroilta ei myöskään heru apua. Ne palvovat aurinkoa, eivätkä näe mitään muuta.

Sääsken kanssa keskustellessaan Nukkumatti oivalta, että sääskien salaisuus on joukkovoima. Ne ehtivät ihmisten luo niin hyvin, koska niitä on paljon. Mitenpä Nukkumatti muuttuisi moneksi.

Revontulilta Nukkumatti tiedustelee, miten ne pystyvät hurmaamaan niin paljon ihmisiä kerrallaan. Esitystauolla olevat revontulet vähän närkästyvät, kun niitä häiritään, mutta suostuvat kuitenkin antamaan vinkkinsä: kannattaisi olla kaunis, upea ja suuri. Masentunut Nukkumatti toteaa, ettei ole mitään niistä.

Viisas tunturipöllö viimein johdattaa Nukkumatin sen henkilön luokse, joka pystyy auttamaan. Tuokin Lapissa asustava vanha herra joutuu vuosittain ennättämään lyhyessä ajassa kaikkien ihmisten luo. Häneltä löytyy apu Nukkumatin pulmaan. Ratkaisu on loppujen lopuksi taianomaisen yksinkertainen.

Kirjan kirjoittajat lappilaiset Minna ja Sannamaria Kurttila ovat äiti ja tytär. Pari vuotta sitten jonottaessaan näytökseen Sodankylän elokuvafestivaaleilla he alkoivat pohtia tarinaa, jolla voisi osallistua Lapin satumaa -kirjoituskilpailuun. Syntyi kertomus Nukkumatista yöttömässä yössä.

Kirjoituskilpailun raati valitsi tarinan parhaiden kertomusten joukkoon ja se julkaistiin vuonna 2017 kirjailija Tittamari Marttisen toimittamassa antologiassa Lapin satumaa - Satukirja Lapista

Kurttilat päättivät, että tarinassa olisi potentiaalia myös kuvakirjaksi. Kuvituksen teki Kolumbiasta Ouluun kotiutunut graafinen suunnittelija Carolina Morera. Kirja ilmestyi viime vuoden lopulla suomeksi ja englanniksi. Tänä vuonna siitä on tulossa espanjan- ja kiinankieliset käännökset.

Kirja herätti itsessäni melkoisen Lapin kaihon. Päästäpä itse kokemaan yötön yö!


Minna Kurttila & Sannamaria Kurttila: Nukkumatti ja yötön yö
Kuvitus: Carolina Morera
Kustantaja: Suunnittelutoimisto Tammikuu Oy 2019
2. painos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti