keskiviikko 10. heinäkuuta 2019

Eväsretkimenu


Tiesitkö, että tänään on Teddykarhujen eväsretkipäivä? En minäkään tiennyt vielä vähän aikaa sitten. Näin kuitenkin on, mikäli on uskominen erinäisiä epämääräisiä somelähteitä. On mitä parahin päivä pakata eväskori, napata nalle kainaloon ja suunnata retkelle lähelle tai kauas. 

Opin jo lapsena Viisikoita lukiessani, että retkeiltäessä tärkeintä ovat kunnon eväät. Jos kaipaa ideoita siitä, mitä eväskoriin pakkaisi, lastenkirjallisuudesta löytyy hyviä vinkkejä. Olen koonnut runsaan valikoiman. Nyt vaan valitsemaan.

Perinteiset voileivät 

Onni-poika lähtee isän ja naapurin Helmin ja tämän äidin kanssa suurelle yöretkelle lähimetsään tarkkailemaan öistä luontoa. Evääksi pakataan juustovoileipiä, omenaa ja lämmintä mehua. Iltapala sammalilla kynttilälyhdyn valossa on retken paras hetki.

Sanna Pelliccioni: Onni-poika ja hirveä hirviö. Minerva 2011.

Eksoottisella twistillä

Prinsessa Kaisa, prinssi Pauli ja prinssi Salama pääsevät sieniretkelle ja yöpyvät piilopirtissä. Kaisa ottaa evääksi omenoita ja porkkanoita. Pauli pakkaa mukaan ruisleivän. Salaman reppuun sujahtaa päärynä, taateleita ja kuivattuja viikunoita sekä seitsemän mausteen sekoitusta, jota ilman ei kuulemma ruoanlaitto suju. 

Eväät syödään autossa jo alkumatkasta, joten onneksi mökin kasvimaalta löytyy perunoita, tilliä ja kesäkurpitsaa ja metsästä valtavasti kanttarelleja. Ne kokataan Salaman tapaan nyyteissä maahan kaivetussa kuopassa, jonka pohjalla on tulisia hiiliä. Palan painikkeeksi hörpitään lähdevettä.

Katri Tapola: Toiveretki. Myllylahti 2016.

Kunhan sitä on paljon

Kauan manguttuaan Siri ja Siina saavat luvan nukkua yön teltassa takapihalla. Tällaisellekin retkelle tarvitaan valtavasti varusteita ja syömistä. Telttaan kannetaan iltapalatarvikkeet, aamupalatarvikkeet, eväät, varaeväät, salaeväät, yöeväät, aamueväät ja jotain pientä purtavaa. Kun teltta on saatu järjesteltyä, herää ensimmäiseksi kysymys: "Syötäisiinkö jotain?"

Leea Simola: Siri ja erämaan kutsu. Myllylahti 2018.

Noutoruokaa

Miksi pingottaa eväistä, jos ne voi ostaa valmiina? Malvin on pahoillaan, kun ei pääse äidin kanssa mökkireissulle. Lohdutukseksi isä järjestää poikien yöretken villiin luontoon. Ihmeellistä, miten läheltä villi luonto voi löytyä. 

Evääksi haetaan pizza lähipizzeriasta. Juusto-, kinkku- ja tomaattitäytteinen pizza syödään makuupussien päällä istuen. Limupullot avataan linkkuveitsellä. Aterian päälle saa röyhtäillä - villissä luonnossa kun ollaan. Yö villissä luonnossa tekee nälkäiseksi. Onneksi pizzeriasta saa myös aamupalaa: isälle kahvia ja juustosarvi ja Malvinille maitoa ja mustikkamuffini.

Kari Grossmann: Malvin villissä luonnossa. Gyldendal Norsk Forlag AS 2011.

Pohjaanpalaneita perunoita

Setä Sininen on hankkinut veneen ja päättää viedä Petterin ja Lotan sekä Täti Vihreän, Täti Ruskean ja Täti Sinipunaisen souturetkelle. Tädit ottavat eväskorin lisäksi mukaan perunakattilan ja kahvipannun, joita varten on kyhättävä kivistä ja risuista tulisija. Ruoka maistuu, vaikka perunat palavat pohjaan seikkailun tiimellyksessä.

Elsa Bescow: Setä Sinisen uusi vene. Gummerus 1979. 2. painos.

Herkkuja hiirten tapaan

Tiheikön väki suunnittelee eväsretkeä yllätykseksi pikku Vesalle, jolla on syntymäpäivä. Eväskoreihin pakataan ruusunkukkaviiniä, säilyketölkkejä, juustoa, tuoreita pullia, apilajauhoa, hunajaa, karhunvatukkaviiniä, unikonsiemeniä, kevätesikkopiirasta, teetä ja valtavan iso pähkinäkakku, jossa on monta kerrosta kermavaahtoa. Eväät nautitaan nurmelle levitettyjen nokkoskuituliinojen päällä.

Jill Barklem: Tiheikön väki retkellä. WSOY 1999.

Pelkkiä murusia

Pieni hiirityttö Matilda asuu perheineen vanhassa kiinalaisessa teekannussa, mutta halajaa maailmalle tutkimusretkille. Vanhemmat ymmärtävät tyttärensä kaipuun ja antavat tälle luvan lähteä. Mukaan matkalle perhe pakkaa Matildalle nyytillisen keksinmuruja.

Heather Sinclair Buchanan: Matilda-hiiren ensimmäinen matka. WSOY 2001.

Aina ei voi valita

Kuningas Babar ja kuningatar Seleste lähtevät häämatkalle kuumailmapallolla, joka kuitenkin putoaa myrskyssä meren saarelle. Kun märät vaatteet on ripustettu kuivumaan, on aika ajatella aamiaista. Nuotiolla valmistuu riisikeitto, joka maistuu hyvin nälkäisille matkalaisille. Norsut pelastuvat laivalle, jossa ne joutuvat syömään heinää kuin aasit. Kaikki muuttuu paremmaksi, kun norsut pääsevät värikkäiden vaiheiden jälkeen Vanhan Rouvan luokse. Siellä ne saavat aamiaisen vuoteeseen.

Jean de Brunhoff: Matkaan, Babar. Weilin+Göös 1987.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti