lauantai 13. heinäkuuta 2019

Ötököitä tutkimaan

Kesä on lempivuodenaikani, mutta yhdestä asiasta en kesässä pidä: ötököistä. Kesällä ne tunkevat sisään. Ne lentävät, ryömivät ja kutovat seittejään minun kodissani. YÖK! Oli huomattavasti helpompi asua kantakaupungissa kaukana luonnosta, sillä siellä sisään eksyi huomattavasti vähemmän ötököitä.

Jos en pääse eroon ötököistä, voin yrittää ymmärtää niitä. Näin järkeilin viime kesänä ja tilasin tyttärelleni Oppi & Ilo -sarjaan kuuluvan kirjan Tutki! Ötökät


Kustantaja suosittelee kirjaa 3-6-vuotiaille, joten silloin nelivuotiaan tyttäreni piti olla juuri kirjan kohderyhmää. Kun kirja saapui, huomasin heti ikäsuosituksen olevan pielessä. Tällaisia kirjoja luimme tyttäreni kanssa, kun hän oli 1-2-vuotias.

Kirjassa on tukevat pahvisivut ja runsaasti luukkuja ja kurkistusaukkoja. Teksti on niukkaa ja yksinkertaista. 

"Puutarhassa viihtyy monenmoisia ötököitä.
Mitä hämähäkki tekee?
Se kutoo verkkoa saalistaakseen kärpäsiä." 

Omaa tietämystäni ötököistä kirja ei lisännyt, mutta tyttäreni sentään varmaankin oppi siitä jotain, mitä ei entuudestaan tiennyt. Hänkin kuitenkin ihmetteli kirjan ulkoasua ja kysyi: "Onko tämä vauvojen kirja?"

Taaperolle Tutki! Ötökät on taatusti kiva kirja. Hauskanmuotoisten luukkujen alta löytyy jännittäviä yllätyksiä. Kirja on värikäs ja mukavaa katseltavaa. Siinä liikutaan lapselle tutussa ympäristössä: omassa puutarhassa.

Puutarhaa tarkastellaan monelta eri kantilta. Kurkistetaan kukkapenkkiin, halkopinoon, kompostiin, puutarhavajaan ja kasvimaalle. Huomataan linnunpönttö ja lintujen ruokintateline. Koristelampikin kuhisee elämää. Henkilökohtaisesti en kylläkään tunne ketään suomalaista, jolla olisi koristelampi omalla pihallaan. Onneksi vesimittareihin ja sammakoihin on mahdollista törmätä muuallakin.

"Vesimittari liukuu varjoisan lammen pinnalla.
Sammakko säikähtää...
Loiskis!
...ja sukeltaa veden alle piiloon. 
Lammessa asuu monta pientä sammakon poikasta. Kun ne vähän kasvavat, ne kiipeävät rannalle katselemaan ympärilleen." 

Kuvissa näkyy paljon asioita, joita ei ole puettu sanoiksi tekstissä, joten kirja mahdollistaa omatoimisen tutkimisen ja oppimisen. Ehkä ötököistä on tosiaan mahdollista innostua.


Tutki! Ötökät
Kuvitus: Simona Dimitri
Teksti: Anna Milbourne
Englanninkielinen alkuteos: Peep Inside the Garden
Suomennos: Annukka Kolehmainen
Kustantaja: Sanoma Pro Oy 2017
2. painos


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti