Miina ja Manu kaupungin kesässä -kirjassa Miinan ja Manun serkku Mikko saapuu kylään maalta. Yhdessä Sulo-enon ja Heikki Hiiren kanssa Miina ja Manu kierrättävät Mikkoa kesäisessä Tampereen kaupungissa. Matkalla rannasta Tallipihan museoalueelle ystävykset ohittavat suihkukaivon, jonka patsaat ovat Emil Wikströmin veistämät.
Ostettuaan suklaata Tallipihan suklaapuodista ystävykset jatkavat Finlaysonin tehdasalueen läpi Tampereen Keskustorille. Sieltä matka jatkuu kalaostoksille Kauppahalliin. Kalamarkkinoilla toisella torilla Mikko katoaa, mutta löytyy sentään lopuksi.
Kävimme viime viikonloppuna Tampereella ja matkaan valmistauduttiin lukemalla Miina ja Manu kaupungin kesässä -kirja. Emme kuitenkaan kulkeneet Tampereella Miinan ja Manun jalanjäljissä, sillä meidän matkamme pääkohde oli Tove Janssonin muumikirjoja esittelevä Muumimuseo. Vaikka olemme käyneet siellä jo useita kertoja, se jaksaa aina viehättää.
Muumimuseon kuvauspaikka. Sisällä museossa ei saa kuvata. |
Museossa on näytteillä Tove Janssonin alkuperäisiä muumikirjojen kuvituspiirroksia ja maalauksia. Näyttelyn parasta antia ovat kuvaelmat, joita Tuulikki Pietilä on rakentanut pohjautuen Janssonin muumisarjakuviin ja -kirjoihin. Niiden äärellä voi pysähtyä kuuntelemaan dramatisoituja katkelmia kirjojen kohtauksista.
Vaihtuvassa näyttelyssä esiteltiin tällä kertaa muumitarinoista tehtyjä televisioanimaatioita. Uusin niistä on tältä vuodelta, mutta vanhin jo 60 vuoden takaa. Sitä ei koskaan esitetty Länsi-Saksan ulkopuolella. Ensimmäinen japanilainenkin animaatio tehtiin jo 50 vuotta sitten, mutta Tove Jansson ei pitänyt siitä lainkaan ja kielsi sen esittämisen Japanin ulkopuolella.
Museon myymälässä minuun iski taas kerran kirjahimo. Olisin halunnut täydentää muumikirjakokoelmaamme sekä ostaa Tuula Karjalaisen elämäkerran Tove Janssonista Tove Jansson - Tee työtä ja rakasta (Tammi 2013). Olin lueskellut kirjaa aiemmin samalla viikolla HAM:ssa eli Helsingin kaupungin taidemuseossa, jossa olimme katsomassa Tove Janssonin seinämaalauksia. Kirja vaikutti todella kiinnostavalta.
Olkapääni vaikeroivat jo valmiiksi liian painavan repun alla, joten jouduin surukseni toteamaan, etten mitenkään voisi ostaa kirjoja raahattavakseni. Eniten jäi harmittamaan kirja, johon oli koottu koko Muumimuseon näyttely kansien väliin. Kirjaa ei ole saatavilla mistään muualta, enkä edes muista sen nimeä.
Viisivuotiaani kaipailee usein Muumimuseoon, mutta emme tietenkään voi jatkuvasti matkustaa Tampereelle. Silloin olisi kätevä vetää esiin tuo kirja ja palata sen kautta museon tunnelmiin.
Koska en voinut ostaa kirjoja, pysähdyimme hetkeksi lukemaan Muumimuseon Lukukirjastoon. Kirjastosta löytyy muumikirjoja lähes 30 kielellä sekä Tove Janssonista kertovia teoksia. Kirjasto sijaitsee Tampere-talon aulassa ja sinne voi poiketa, vaikkei ostaisikaan lippua museoon.
Muumimuseon Lukukirjasto Tampere-talolla |
Illalla hotellihuoneeseen päästyämme käperryimme pehmeälle sängylle lukemaan Tove Janssonin kirjaa Muumipeikko ja pyrstötähti. Muumimuseon nostattaman innostuksen vallassa uskalsimme aloittaa ensimmäisen pitkän muumiromaanimme. Aiemmin olemme lukeneet vain Janssonin kuvakirjoja muumeista sekä lyhyemmän kertomuksen Muumit ja suuri tuhotulva.
Majoituimme Suomen korkeimmassa hotellissa, 25-kerroksissa ja 88 m korkeassa hotelli Torni Tampereessa. Hotellin toiminta-ajatukseen kuului kulttuurin, kuten musiikin, taiteen, kirjallisuuden ja urheilun huomioiminen.
Hotellihuoneesta löytyi hylly, jolla oli kirjoja ja CD-levy ostettavaksi mukaan kotiin. Tampereen urheiluhistoriaa käsittelevä Tuomo Kamisen toimittama Sata vuotta sankaruutta olisi irronnut vajaalla parillakympillä. Novellikokoelman Rikospaikka Tampere olisi saanut omakseen 8,80 eurolla. Kirjat olivat sen verran pölyisiä, ettei kukaan ollut ainakaan lähiaikoina tarttunut koukkuun.
Myytäviä kirjoja hotellihuoneessa |
Kirjallisten harrastusten lisäksi matkaamme kuului muun muassa leikkipuistokäyntejä. Pikku Kakkosen puisto on pakollinen kohde, jossa käymme aina Tampereella ollessamme. Kävellessämme Sorsapuistosta Aaltosen puistoon leikittelimme ajatuksella, että entäpä jos Veera Salmen Sorsa Aaltonen olikin kotoisin täältä, Tampereen Sorsapuistosta.
Sorsapuiston leikkipuisto Tampereella |
Sorsapuisto Tampereella |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti