maanantai 8. heinäkuuta 2019

Simpukoita sukeltamassa

Voiko Suomen vesistöistä löytää simpukoita? Periaatteessa se kai on mahdollista, mutta koko pitkän elämäni aikana olen löytänyt Suomesta yhden ainoan kerran simpukan kuoren puolikkaan. Se on ainoa löytöni. Tämän kokemukseni vuoksi pidin Tiina Nopolan kirjoittamaa ja Mervi Lindmanin kuvittamaa kirjaa Siiri löytää simpukan hiukan epäuskottavana.



On kesän ensimmäinen hellepäivä. Siiri haluaa rannalle. Sinne lähdetäänkin isän ja äidin kanssa.

"Rannalla oli tungosta. Aurinkovoide tuoksui, ja jäätelökioskin edessä oli jono. Äiti asetteli pyyhkeen hiekalle, ja isä pystytti päivänvarjon. Siiri kasteli varpaitaan rantavedessä."

Rannalla ovat myös Siirin ystävät pikku-Otto, keski-Otto ja iso-Otto. Siiri kiinnostuu keski-Oton ja iso-Oton puuhista. Nämä sukeltelevat ja löytävät vedestä kaikenlaisia aarteita. Niistä hienoin on näkinkenkä. Sellaisen Siirikin haluaisi löytää. Yksi ongelma kuitenkin on. Siiri ei osaa sukeltaa. Vaikka hän harjoittelee kylpyammeessa ja uimahallissa, sukeltaminen ei luonnistu.

Kun Siiri on seuraavan kerran uimarannalla, keski-Otto ja iso-Otto löytävät taas hienonnäköisen simpukan. Poikien kinastellessa, kumpi näki simpukan ensin, se lentää ilmaan ja putoaa takaisin mereen.

Siiri haluaisi simpukan – oikein kovasti. Jos jotain todella haluaa, usein löytää keinon sen saamiseksi. Siiri oppii sukeltamaan. Tämä vielä on mahdollista, mutta sitten kertomus käy epäuskottavaksi. Siiri onnistuu nimittäin melko vaivattomasti löytämään simpukan. Ja mikä vielä epäuskottavampaa, simpukan sisältä löytyy helmi!

No, satuahan kertomus vain on. Se sopii tunnelmaltaan mainiosti kesälukemiseksi. Tyttäreni pitää kovasti Siiri-sarjasta. Hänen on kai helppo samaistua Siiriin, joka hänen itsensä tavoin elää perheen ainoana lapsena vanhempiensa kanssa. Mervi Lindmanin hauska ja värikäs kuvitus myös miellyttää häntä.

Sarja saa jatkoa syksyllä, jolloin ilmestyy sarjan 17. osa Siiri ja pikku-Oton kiipeli. Siinä ystävykset ovat kiipeilemässä seikkailupuistossa, kun pikku-Ottoon iskee kiipeilyseinällä korkeanpaikan kammo. Onnistuuko pikku-Otto voittamaan pelkonsa ja häpeäntunteensa?


Tiina Nopola: Siiri löytää simpukan
Kuvitus: Mervi Lindman
Kustantaja: Tammi 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti