sunnuntai 14. heinäkuuta 2019

Päivä Linnanmäellä



Mikä on Helsingin hauskin kaupunginosa? Linnanmäki kuulemma. Saimme viimein keskiviikkona tehtyä kesän ensimmäisen Linnanmäen reissun. Kirjastossa huomasin, että Linnanmäestä on kirjoitettu lastenkirjakin. Katariina Heilalan kirjoittama Päivä Linnanmäellä - "Helsingin hauskin kaupunginosa" on kuvitettu valokuvin ja Päivi Areniuksen piirroskuvin.


Huvipuiston vanhin asukas, Karusellihevonen, lähtee oppaaksi tutustuttamaan lukijan  Linnanmäkeen. Tunnetusti nauru pidentää ikää, ja siksi vuonna 1896 veistetty Karusellihevonen on yhä hyvässä kunnossa. Linnanmäellä kun nauru raikaa.

Kirja on mielestäni hiukan sekava ja kaoottinen, mutta niin kai on Linnanmäki itsekin. Teksti on kirjoitettu kieli poskella muistutukseksi siitä, että Linnanmäellä asioita ei pidä ottaa ryppyotsaisesti.

Kirja esittelee Linnanmäen nykyisyyttä eli laitteita, joita Linnanmäellä oli kirjan ilmestyessä vuonna 2015. Näistä ainakaan Kotkot-rataa ei enää ole. Puiston nykyisyydestä lukiessani mietin, onko kirja ollenkaan sopiva julkaisumuoto tällaiselle tekstille, joka vanhenee todennäköisesti melko nopeasti.

Onneksi teos esittelee myös Linnanmäen menneisyyttä. Historian ystävänä pidinkin menneisyyttä ja muistoja käsitteleviä osuuksia kirjan kiinnostavimpana antina. 

Vuonna 1950 perustettu Linnanmäki on Suomen vanhin huvipuisto. Sitä ennen Suomessa toki oli jo nähty useita kiertäviä tivoleja. Erottuakseen niistä Linnanmäki kutsui itseään huvipuistoksi eikä tivoliksi. 

Lastensuojelutyö oli alusta asti vahvasti mukana Linnanmäen ideologiassa. Huvipuiston perusti kuusi lastensuojeluun kietoutunutta järjestöä, jotka vuonna 1957 muodostivat Lasten Päivän Säätiön. Säätiö pyörittää yhä Linnanmäen toimintaa. Toiminnan tuottoja käytetään lastensuojelutyöhön.

Linnanmäen vanhin yhä olemassaoleva laite on Vuoristorata. Se on ihastuttanut ihmisiä jo vuodesta 1951 asti. Kirjaan on koottu kävijöiden muistoja Vuoristoradasta ja tietoa jarrumiehistä, jotka yhtä lukuunottamatta ovat kaikki olleet miehiä. Vuoristorata on juuri se laite, johon itse menen, jos saan valita vain yhden. Sen töyssyt ja vauhti ovat minulle aivan tarpeeksi, ja tervatun puun tuoksu on aivan ihana.

Kirjasta paljastuu Vuoristoradan uumeniin kätkeytyvä salaisuus. Vuoristoradan keskellä kasvaa omenapuu ja jarrumiehet ovat kasvattaneet siellä lounassalaattiaankin. 

Vuoristoradan ohella toinen Linnanmäen klassikkolaitteista on Karuselli. Karuselli kiersi ympäri Saksaa jo 1800-luvun lopulta alkaen, kunnes se tuli Linnanmäelle vuonna 1954. Hyvin vanha karuselli yhä pyörii. Vain musiikintoisto on jouduttu modernisoimaan.

Linnanmäellä on aina herkuteltu. Herkkujen herkku hattara tuotiin Linnanmäelle Ruotsista Lisebergin huvipuistosta. Alkuun sen nimi oli kehrätty sokeri.

Linnanmäki on paikka, jossa voi koetella rajojaan ja pelätä turvallisesti. Kirjaan on koottu kommentteja Kyöpelinvuoren hotellin (eli kummitusjunan) kävijöiltä. Hyytävän hauskaa on ollut.

Linnanmäki on aikojen saatossa ollut myös monien esitysten näyttämö. Omasta lapsuudesta parhaiten on jäänyt mieleeni, kun Batman autoineen vieraili Linnanmäellä ja pääsin istumaan Lepakkoautoon. 

Karusellihevonen juttelee kirjassa seuraavasti:

"Vaikka olen nähnyt maailman parhaiden taikureiden, akrobaattien ja klovnien ihmeellisiä esityksiä, on taiasta ja taituruudesta mielestäni kaikkein suurinta se, miten Linnanmäellä käsi kädessä kulkeneet nuoret parit palaavat tänne myöhemmin, vielä harmaahapsisinakin. He tuovat mukanaan lapsiaan ja lapsenlapsiaan ja nostavat heitä selkääni ratsastamaan. Se tekee minut joka kerta hyvin, hyvin onnelliseksi!"

Linnanmäessä todella on jotain aivan erityistä, joka saa palaamaan sinne kesästä kesään. Linnanmäki on onnistunut valloittamaan minut omalla tapaa kaikissa elämäni vaiheissa: lapsena, nuorena, nuorena aikuisena ja äitinä. Varmasti sillä on tarjottavaa minulle myös vanhana.


Katariina Heilala: Päivä Linnanmäellä - "Helsingin hauskin kaupunginosa"
Valokuvat © Linnanmäki / Teemu Ullgrén
Piirroskuvitus: Päivi Arenius
Kustantaja: Tammi 2015


VINKKI

Huvipuistotunnelmaan pääsee myös muiden lastenkirjojen kautta:

Vuokko Hurmeen kirjoittama ja Väinö Heinosen kuvittama Housuvaaran huvipuisto (Into 2018) on tarinallinen tietokirja huvipuistoista Suomessa ja maailmalla.

Anneli Kannon kirjoittama ja Noora Katon kuvittama Virtaset huvipuistossa (Karisto 2018) on kuvakirja erään perheen huvipuistopäivästä. Kirja on suositun Viisi villiä Virtasta -kirjasarjan kymmenes ja toistaiseksi uusin osa.

Gösta Knutssonin kirjoittama ja Lisbeth Holmbergin kuvittama kuvakirja Pekka Töpöhäntä tivolissa (Gummerus 1992) kertoo Ruotsin suosituimman kissan tivolipäivästä.

Teutorin Miinan ja Manun huvimatka -kirjassa (Satukustannus 1988) Miina ja Manu huvittelevat huvipuistossa, eläintarhassa ja sirkuksessa.

Kirsti Mannisen kirjoittama ja Pirkko Kanervan kuvittama Tivolimäen Kalle (Otava 1986) on todellisuuteen pohjautuva kuvakirja, joka kertoo Sariolan tivolisuvun elämästä 1920-1930-luvuilla. Perheellä oli kiertävä tivoli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti