tiistai 23. heinäkuuta 2019

Naistenviikko: Olga etsii metsän salaisuutta


Metsä lauloi, surisi, suhisi ja liversi. Pienen oravanpoikasen ihmetellessä, mikä saa metsän soimaan niin kauniisti, äiti tokaisee kaikkien laulavan metsän salaisuudesta. Siitäkös Olga Orava kiinnostuu. Mikä on metsän salaisuus? Vaan äitipä ei kerrokaan. Olga saa selvittää sen itse.

Metsän salaisuutta siis etsitään Mila Teräsksen kirjoittamassa ja Karoliina Pertamon kirjoittamassa kirjassa Olga Orava ja metsän salaisuus. Olga viettää kokonaisen päivän kyselemällä muilta metsän asukkailta, mikä on metsän salaisuus.

Erkko Kuoriainen korostaa kirjoja ja oppimista, verkkoja ahkerasti kutova Hekla Hämähäkki puolestaan uutteraa työntekoa. Makuupussiinsa vetäytyvä Toukka Perhonen uskoo uniin ja unelmiin, hyttyset puolestaan joukkovoimaan. Arvo Kääpä pitää aarteenaan aikaa ja kärsivällisyyttä ja Sini Tiainen rakastaa yhtätoista pilkullista munaansa ja sitä, mitä niistä eräänä päivänä tulee.

Olga todistaa upeaa näkyä, kun muurahaiskuningatar lähtee häälennolleen kohti kirkasta taivasta. Se saa Olgan pohtimaan, onko kuningattaren rohkeus lentää metsän salaisuus.

Kohtaaminen puussa kirjaa lukevan ihmispojan kanssa on Olgalle merkittävä.

"Lapsi nosti päänsä kirjasta ja hymyili.
- Me mahdumme tälle oksalle molemmat, poika sanoi oravalle ystävällisesti.

Olga Orava katsoi poikaa silmiin. Siitä tuntui kuin ihmisen poikanen olisi sanonut sille jotakin tärkeää. Puhuiko poika minulle metsän salaisuudesta? Olga mietti ja loikkasi kohti kuusen lempeäntummia varjoja."

Illalla kuun jo nauraessa taivaalla Olga kertoo emolleen kaikista tapaamistaan olennoista ja niiden sanoista. Kuka oli oikeassa? Mikä on metsän salaisuus? Kirja ei tarjoa valmista vastausta. Se jättää tilaa pohdinnalle ja keskustelulle.

Eräässä siivouspuuskassani lahjoitin tämän kirjan tyttäreni päiväkotiin, mitä olen vähän katunut, mutta näen että kirja olisi kiinnostava keskustelun herättäjä lapsiryhmälle luettuna. Valitettavasti sitä kuitenkaan ei ole tyttäreni mukaan päiväkodissa luettu.

Karoliina Pertamon värikylläinen kuvitus kuvaa suomalaista metsää raikkaasti. Värejä on käytetty rohkeasti ja metsä hehkuu monenlaisissa väreissä, ei pelkästään vihreänä. Koko aukeaman kuvat ovat kiinnostavan tiukasti rajattuja lähikuvia. Teksti on ladottu kuvien päälle.

Mila Teräksen kieli on vivahteikasta ja kaunista. Tämä on niitä kirjoja, joita on nautinto lukea ääneen. Kirja oli Finlandia Junior -ehdokkaana vuonna 2014, mitä en yhtään ihmettele.


Mila Teräs: Olga Orava ja metsän salaisuus
Kuvitus: Karoliina Pertamo
Kustantaja: Lasten Keskus 2014


Osallistun postauksella Tuijatan naistenviikkohaasteeseen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti