perjantai 5. heinäkuuta 2019

Kreikka lastenkirjoissa


Ennen ulkomaan matkoja yritän löytää kohdemaahan liittyviä lastenkirjoja luettavaksi yhdessä tyttäreni kanssa. Kesäkuussa matkailimme Kreikassa ja ennen sitä etsiskelin Kreikkaan liittyviä lastenkirjoja. Se oli hämmästyttävän vaikeaa.

Yksi kirja löytyi omasta hyllystämme. Veljeni vanha Akun lomaristeily - Seikkailu Kreikassa on ilmestynyt Disneyn Iloinen tietolukemisto Maailmanklubi -sarjassa. En ole itse Disney-kirjojen erityinen ystävä, mutta tämä kirja toki luettiin, koska muuta Kreikka-aiheista en sitten meinannutkaan löytää.



Aku ja Iines ovat kirjassa Kreikan risteilyllä, jonka aikana vieraillaan monissa eri paikoissa. Aku haluaisi käydä kaikilla Kreikan saarilla, mutta se on tietysti mahdotonta, koska saaria on parisen tuhatta.

Matka vie ystävykset ensin Rodokselle, jossa tehdään ostoksia torilla, vieraillaan perhospuistossa ja syödään ja tanssitaan kreikkalaisia kansantansseja ravintolassa. Matka jatkuu. Kronos-vuoren juurella Olympiassa Aku ja Iines näkevät paikan, josta olympialaiset ovat peräisin.

"'Olympiakisat saivat alkunsa täältä', Zena kertoi heidän saavuttuaan kauniille stadionille. 'Urheileminen oli keskeinen osa viisipäiväisiä juhlallisuuksia antiikin olympiakisoissa.
   Aku odotti levottomana, että Zena pääsisi selostuksensa loppuun. Hän tiesi, että Tritonin matkanjärjestäjien ohjelmaan kuului omat pikku olympialaiset, ja hän halusi pistää töpinäksi. 'Minä päihitän muut ja vien mitallit kotiin!' hän suunnitteli itsekseen."

Koko Akun matkaa leimaa tarve päteä, olla ensimmäinen tai paras. Pelkkää sählinkiähän siitä syntyy ja Aku uuvuttaa itsensä reuhtoessaan ympäri. Kun turistiryhmä pääsee osallistumaan arkeologisille kaivauksille, Aku ei malta kuunnella ohjeita, vaan uhoaa löytävänsä aarteen.

"Hetken kuluttua Aku antoi periksi. 'En usko, että täällä on yhtikäs mitään arvokasta', hän mutisi Iinekselle. 'Olen löytänyt pelkkiä vanhoja ruukun palasia', hän nurisi viskaten olkansa yli jälleen yhden sirpaleen muiden joukkoon.
   Iines katseli saviastioiden sirpaleita ja purskahti nauruun.
   'Mikä nyt naurattaa?' Aku kysyi.
   'Aku, sinähän olet löytänyt jotain!' Iines riemuitsi. 'Lyön vaikka vetoa, että nuo palaset ovat arvokkaita.'

Aku unohtaa pysähtyä, keskittyä hetkeen ja nauttia matkasta. Kirjan sanoma on hyvä. Itsellänikin on vähän se ongelma, että haalin matkaillessa liian paljon ohjelmaa, jotta ehtisin nähdä ja kokea kaiken mahdollisen. Löhölomat ovat minulle vaikeita. En oikein jaksa olla vain tekemättä mitään. Kirjan ansiosta yritin kuitenkin Kreikan lomallamme ottaa rauhallisesti ja nauttia hetkestä, jotta välttyisin Akun kohtalolta.

Kun etsiskelin ennen matkaa Kreikkaan liittyviä lastenkirjoja kirjastosta, tarjonta tuntui olevan pelkkää Kreikan mytologiaa tai tietokirjoja muinaisen Kreikan historiasta. Suurin osa kirjoista oli suunnattu kouluikäisille. Ainoa mielestäni viisivuotiaalle sopiva teos oli englanninkielinen James Daviesin Meet the... Ancient Greeks.


Tänä vuonna ilmestyneessä teoksessa Davies käy läpi muinaista Kreikan historiaa informatiivisesti, mutta niin selkeästi ja tiivistetysti, että viisivuotiaankin on helppo seurata. 

Kirjan kuvitus on kuin vanhasta kreikkalaisesta saviastiasta: mustia hahmoja savenoranssilla taustalla. Monissa kuvissa on puhekuplia ja muita huomautuksia. Parissa kohdassa on hyödynnetty sarjakuvaa.

Luimme kirjaa eurovaalien aikaan, kun eduskuntavaalitkin oli juuri käyty. Ehkä siksi meitä kiinnosti erityisesti kuvaus muinaisten kreikkalaisten poliittisesta järjestelmästä. Tyranneiksi kutsuttujen hallitsijoiden jälkeen keksittiin uusi järjestelmä: demokratia, jossa kansa pääsi päättämään äänestämällä. Tai ei koko kansa, vaan ainoastaan miehet.

Kirjassa kerrottiin naisten asemasta muinaisessa Kreikassa, eikä se ollut häävi. Naisten paikka oli kotona. He eivät käyneet koulua ja avioituivat yleensä jo teini-iässä omistaen sen jälkeen elämänsä kotitöille ja lastenhoidolle.

Kirja käsittelee muinaista Kreikkaa kaikilta mahdollisilta kanteilta. Tutuksi tulee kreikkalaisten myytit, jumalat, temppelit, sodat ja huvinpito, kuten olympialaiset ja teatteri. Lukija tutustutetaan heidän koteihinsa, ruokaansa, vaatteisiinsa ja saviesineistöönsä. Puhutaan kreikkalaisten tieteestä ja taiteesta, filosofeista, lääketieteestä ja keksinnöistä, jotka vaikuttavat elämäämme yhä tänä päivänä.

Kirjan lopussa sanotaan muutama sana nykyisestäkin Kreikasta:

"Modern Greece is as busy as ever, with population of over 11 million. Tourist flock to the country for glorious weather, tasty traditional food and of course, the famous historical sights. All over the country there are still signs of the ancient past."

Jos osaat vinkata muita Kreikkaan liittyviä lastenkirjoja, jotka sopivat alle kouluikäiselle, laita kommenttia.


Walt Disney: Akun lomaristeily - Seikkailu Kreikassa
Englanninkielinen alkuteos: Donald's Buried Treasure
Suomennos: Päivi Rekiaro
Kustantaja: Sanomaprint 1993

James Davies (teksti ja kuvat): Meet the... Ancient Greeks
Kustantaja: Big Picture Press, Kings Road Publishing Ltd. 2019


VINKKI

Yläkoululaisia (ja varsinkin poikia) saattaisi kiinnostaa Aleksi Delikourasin päiväkirjamuotoinen nuortenromaani Nörtti 2 - Next level (Otava 2013), jossa lähdetään leirikouluun Kreikkaan. Valvojaksi lähtee äidin kreikkalainen poikaystävä Jorges. Kirja on jatkoa Delikourasin teokselle Nörtti - New game (Otava 2012) ja sarjassa on ilmestynyt kaikkiaan viisi kirjaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti